Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet skal avvæpnes

Midlertidig bevæpning oppheves innen 3. februar.

IKKE LENGER HJEMMEL: Politidirektør Odd Reidar Humlegård opplyser at dagens trusselvurdering og våpeninstruks ikke gir hjemmel for midlertidig bevæpning. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
IKKE LENGER HJEMMEL: Politidirektør Odd Reidar Humlegård opplyser at dagens trusselvurdering og våpeninstruks ikke gir hjemmel for midlertidig bevæpning. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den midlertidige bevæpningen av politiet blir opphevet innen 3. februar, opplyser Politidirektoratet.

- Politidirektoratets samlede faglige vurdering er at det ikke er grunnlag for å fortsette den midlertidige bevæpningen. Derfor går vi nå tilbake til fremskutt lagring, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård i en pressemelding.

Bakgrunnen for den faglige vurderingen er at trusselnivået som nå er beskrevet og nåværende våpeninstruks ikke gir hjemmel til å fortsette den midlertidige bevæpningen.

- Som politidirektør forstår jeg at mange medarbeidere mener at bevæpning oppleves som et nødvendig verktøy. Samtidig må vi forholde oss til det regelverket som gjelder i våpeninstruksen, sier Humlegård.

Leder for Justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik (Ap), er fornøyd med at det ikke lenger er nødvendig med midlertidig bevæpning:

- Den midlertidige bevæpningen av norsk politi har vært et ekstraordinært tiltak som har vart i over et år. Det er bra at trusselen ikke lenger er så alvorlig, at landet er tryggere og at dette tiltaket ikke lenger anses som nødvendig, sier Tajik til Dagbladet.

24 vådeskudd Den midlertidige bevæpningen ble innført 25. november 2014. Etter det er det blitt avført 24 vådeskudd (per 20. november 2015), noe som er en sterk økning fra tidligere år.

Alt innsatspersonell skal nå gå tilbake til alminnelig politiberedskap med fremskutt lagring i kjøretøy — slik det var før den midlertidige bevæpningen ble iverksatt.

Den midlertidige bevæpning av politifolk startet for et år og to måneder siden og var begrunnet med økt trusselnivå.