Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet skal fortsatt bære våpen

Opplyser Justisdepartementet.

FOPTSATT VÅPEN: Justisminister Anders Anundsen (Frp) har innfridd Politidirektoratets ønske om fortsatt generell bevapning av norsk politi. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FOPTSATT VÅPEN: Justisminister Anders Anundsen (Frp) har innfridd Politidirektoratets ønske om fortsatt generell bevapning av norsk politi. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser Justis- og beredskapsdepartementet onsdag kveld.

- Politidirektoratet har bedt om en forlengelse av den midlertidige bevæpningen av uniformert innsatspersonell. Regjeringen har vurdert dette. Justis- og beredskapsministeren har samtykket til å forlenge bevæpningen inntil 15. februar 2015, sier statssekretær Hans J. Røsjorde (Frp) til NTB.

Har fått kritikk Etter at justisministeren 21. november godkjente politidirektørens forespørsel om å hastebevæpne hele den norske politistyrken på grunn av terrorfrykt, har en rekke politiledere vært kritiske til tiltaket. Blant annet har politimester Arne Hammersmark i Gudbrandsdalen politidistrikt gått ut mot bevæpningsordren:

- Jeg er sterk motstander av at bevæpningsordren ble gitt på det grunnlaget den ble gitt. Jeg mener en slik ordre krever mye mer og vi kan ikke bare bevæpne politiet og ta det derfra, sa han til Dagbaldet i forrie måned. 

- Jeg mener vi ikke kan begrunne bevæpning på en ullen uttalelse fra en IS-mann i Irak eller Syria om trusler mot Vesten, la han til.

Som Dagbladet har omtalt tidligere, ble ikke politimestrene i Norges 27 politidistrikter konsultert i forkant av avgjørelsen.

Terrorfrykt En sentral del av  vurderingen som førte til at PST varslet om økt terrorfare, er et lydklipp terrororganisasjonen IS (også omtalt som ISIL)  publiserte 21. september, hvor talsmann Abu Muhammad al-Adnani oppfordret til drap på «alle allierte» av USA og leste opp en detaljert liste med enkle redskaper og metoder han mener terrorister kan bruke.

Politidirektoratet (POD) ba om tillatelse til generell bevæpning av uniformert innsatspersonell på bakgrunn av terrorfrykten. Justisminister Anders Anundsen gikk med på generell bevæpning i fire uker. POD hadde varslet at de trolig vil be om en forlengelse, og flere frykter at Norge nå står overfor en «snikinnføring» av bevæpnet politi - mot stortingsflertallets vilje.  

SVs Bård Vegar Solhjell har anklagd justisminister Anders Anundsen (Frp) får å gjemme seg bak PST, som ikke anbefalte ikke bevæpning da de varslet om økt terrorfare. 

- Anundsen gjemmer seg bak PST, politiet og faglige tilrådinger. Men PST har ikke anbefalt bevæpning, mange politimestre er kritiske, fagfolk mener det er for dårlig begrunnet og Stortinget har ikke engang fått forelagt en begrunnelse. Justisministerens arbeid med dette framstår som useriøst, har Solhjell uttalt til Dagbladet.

- Vi tar PSTs trusselvurdering på alvor, men også de svært tyd0elige faglige rådene fra politiet på alvor. Det å lage politisk spill ut av dette er uheldig og uverdig. Så skal heller Solhjell og jeg ta den store politiske debatten i det store åpne lende når det det er snakk om fast bevæpning. Dagens tiltak er for å redusere tjenestemennenes risiko og sikre dere innsatsevne og det har ikke vært noe tvil i det rådet Politidirektoratet ga Justisdepartementet og som vi har samtykket til, lød svaret fra Anundsen, som altså benekter at dette er en snikinnføring.

Lik Dagbladet på Facebook