FORTSATT BEVÆPNING: Politiet vil være bevæpnet i hvert fall fram til august, opplyste justisminister Anders Anundsen i Stortinget i dag. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FORTSATT BEVÆPNING: Politiet vil være bevæpnet i hvert fall fram til august, opplyste justisminister Anders Anundsen i Stortinget i dag. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Politiet skal fortsatt være bevæpnet

- Situasjonen er ikke mindre alvorlig i dag, sier justisministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisministeren sa i Stortinget i dag at situasjonen ikke er mindre alvorlig i dag enn for et halvt år siden. PSTs trusselvurdering, som utløste midlertidig bevæpning fra 25 november i fjor, er ikke endret.

- Jeg er innstilt på å forlenge perioden med midlertidig bevæpning fram til 2. august, sa Anundsen i Stortinget.

- Ikke normalsituasjon Et samlet Storting har slått fast at vi ikke skal ha et generelt bevæpnet politi i Norge.

Anundsen understreker at dette ikke er normalsituasjonen. Den nye politiinstruksen endrer ikke på grunnregelen om et ubevæpnet norsk politi.

- Det er ingen tvil om at norsk politi skal være bevæpnet i en normalsituasjon. I den nye politiinstruksen som vi legger fram før nyttår skal politiet fortsatt være ubevæpnet, sier Anundsen.

Bekymret Flere politikere har imidlertid uttrykt bekymring. Både samarbeidspartiet Venstre og opposisjonspartiet SV er bekymret for at vi går over i en varig midlertidig situasjon med bevæpnet politi.

- Ved forrige forlengelse overskred vi et halvt år med midlertidighet. Når dette drar ut i tid, er det problematisk gitt stortingsflertallets klare holdning, sa Venstres justispolitiske talsperson Iselin Nybø til NTB i forrige uke.

Hårek Elvenes (H), som sitter i justiskomiteen, sier til NTB at spørsmålet om midlertidig bevæpning krever nøye avveininger av ulike hensyn.

- Å sette PSTs trusselvurdering til side er å gamble med samfunnssikkerheten. Det er ikke Stortingets oppgave. Det hviler et tungt ansvar på Stortinget for å sikre at beredskapen er i samsvar med trusselbildet, sier han.

- Ikke snikinnføring Justisminister Anders Anundsen (Frp) har også tidligere forsikret om at den midlertidige bevæpningen ikke skal bli noen snikinnføring av generell bevæpning.

Men han kan ikke si når den midlertidige ordningen avsluttes.

«Det vil i stor grad være forhold utenfor politisk kontroll som påvirker dette», skrev Anundsen nylig i et svar på et skriftlig spørsmål fra Arbeiderpartiets Hadia Tajik.

(Dagbladet/NTB)