OVERVÅKINGSSENTRAL: Gjennom en årrekke holdt Surveillance Detection Unit (SDU)-gruppa hus i de øverste etasjene på Handelsbygningen (i bakgrunnen, med Scandic-skilt). Bygningen ligger bare et steinkast fra USAs ambassade, som betalte strømregningen for overvåkingssentralen. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
OVERVÅKINGSSENTRAL: Gjennom en årrekke holdt Surveillance Detection Unit (SDU)-gruppa hus i de øverste etasjene på Handelsbygningen (i bakgrunnen, med Scandic-skilt). Bygningen ligger bare et steinkast fra USAs ambassade, som betalte strømregningen for overvåkingssentralen. Foto: Erling Hægeland/DagbladetVis mer

- Politiet skal gjøre politiarbeid, ikke pensjonerte politifolk

Grensene er klare, mener justisminister Knut Storberget, som sier TV 2-avsløringen beskriver ulovlig aktivitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Justisminister Knut Storberget vil ikke forskuttere en eventuell politietterforskning, men er klar på at nordmennene i den amerikanske etterretningsgruppa i Oslo har vært med på lovbrudd om de har opptrådt slik TV 2 har vist.

- De påstandene som er framsatt, beskriver ulovlig aktivitet. Nå får politiet og påtalemyndigheten avgjøre hva som faktisk har skjedd, sier Storberget til Dagbladet.

- Liten tvil Han mener det er liten tvil om hvor grensene går for den type oppdrag SDU har.

- De som skal utøve politiarbeid på norsk jord er politiet, og ikke pensjonerte politifolk, sier justisministeren.

Han viser til både regler om taushetsplikt, personopplysningsloven og klare regler for metodebruk som bare norsk politi har fullmakt til.

- På dette området opplever jeg at grensene er rimelig klare, og at det ikke er så mye gråsone å snakke om, sier Storberget.

Han bekrefter at statsadvokaten har sendt ham et brev om få oversendt materiale om saken, men viser til Riksadvokaten for kommentarer om en eventuell etterforskning.

PST og direktoratet innkalt Både politidirektør Ingelin Killengreen og fungerende PST-sjef Roger Berg var i dag i møter med justisministeren for å gi en foreløpig orientering rundt overvåkningsskandalen. Både Politidirektoratet og PST må om få dager legge redegjørelser på bordet om hvem som visste hva om den antatt ulovlige overvåkningen. Samtidig har Storberget bedt om å bli varslet med en gang om gjennombrudd i undersøkelsene.

- Hvis noen kjenner til noe samtykke om irregulær aktivitet, så vil jeg vite det så raskt som mulig, sier justisministeren til Dagbladet.

- Det ser ut til at både PST og oslopolitiet har vært kjent med de tidligere ansattes lønnede arbeid for ambassaden og var bekymret for aktiviteten. Burde de på det grunnlaget varslet deg?

- Det vil jeg avvente med å kommentere. Jeg vil se redegjørelsene først, jeg vet for lite, sier Storberget.

LITE FORNØYD: Justisminister Knut Storberget er ikke glad over TV 2s avsløringer, og krever at alle fakta om overvåkingsvirksomheten snarest blir lagt på bordet. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix
LITE FORNØYD: Justisminister Knut Storberget er ikke glad over TV 2s avsløringer, og krever at alle fakta om overvåkingsvirksomheten snarest blir lagt på bordet. Foto: Gorm Kallestad/Scanpix Vis mer