SØK: Politi og politihunder drev i dag med søk rundt Janne Jemtlands eiendom. I tillegg ble det gjennomført ransaking av boligen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SØK: Politi og politihunder drev i dag med søk rundt Janne Jemtlands eiendom. I tillegg ble det gjennomført ransaking av boligen. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Politiet: Skjellig grunn til å tro at det har skjedd en straffbar handling mot Janne Jemtland

Politiet mener nå det er grunn til å tro at det har skjedd en straffbar handling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUMUNDDAL / OSLO(Dagbladet): Politiet ransaker i dag eiendommen til savnede Janne Jemtland.

De sier at de nå har grunn til å tro at det har skjedd en straffbar handling mot kvinnen som har vært savnet i to uker.

- Vi ransaker boligen fordi vi mener det er skjellig grunn til å mistenke at Janne Jemtland er utsatt for en kriminell handling, sier politiadvokat Julie Dalsveen til Dagbladet.

Ingen er imidlertid mistenkt eller siktet i saken.

Tredjemannsransaking

Ransakingen på bopælen og eiendommen er en såkalt tredjemannsransaking.

- Det betyr at vi ransaker hos andre enn eventuell gjerningsperson, sier Dalsveen.

Hun vil ikke kommentere om det er gjort noen funn eller tatt noe i beslag fra eiendommen. Det er i utgangspunktet retten som kan gi politiet kjennelse til å gjennomføre tredjemannsransaking, men også påtalemyndigheten kan beslutte dette ved hastesaker.

Dalsveen vil ikke si om det er retten eller påtale som har tatt avgjørelsen.

SAVNET: Janne Jemtland (36) ble sist sett 29. desember. Dette er det politiet vet hittil. Vídeo: NTB Scanpix/Google maps. Klipp: Frida Andersen Vis mer

Fredag ettermiddag gjør Innlandet Politidistrikt også undersøkelser i et område ved Mjøsas bredder, like uten for Brumunddal sentrum.

UNDERSØKTE: Krimteknikere gjorde fredag ettermiddag undersøkelser ved Mjøsa. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
UNDERSØKTE: Krimteknikere gjorde fredag ettermiddag undersøkelser ved Mjøsa. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Søket skal være iverksatt av tips.

To krimteknikere og to tjenestemenn er på stedet like før 15.25.

- Straffbar handling

Politiet har tidligere omtalt saken som en kriminalsak etter at det først var en savnetsak. For å iverksette ransakingen trengte imidlertid politiet skjellig grunn til mistanke.

- Vi mener det er skjellig grunn til at det har skjedd en straffbar handling. Bakgrunnen for det er de to ukene som har gått og blodsporene vi har funnet, sier Dalsveen.

Hun omtaler eiendommen som et viktig sted i etterforskningen fordi det er der hun sist er sett.

BISTAND: Sivilforsvaret har vært tungt inne i søket etter Janne Jemtland. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BISTAND: Sivilforsvaret har vært tungt inne i søket etter Janne Jemtland. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Vi har som mål å finne henne. Det er eiendommen og bopelen som er aktuelle plasser og vi har allerede brukt mye tid ved sporene. Vi skal også gjøre grundige søk på andre aktuelle steder, sier hun.

Et av dem er innsjøen Mjøsa. Da Dagbladet spurte i går, opplyste politiet at de ikke hadde søkt i vannet etter Jemtland. Det har de gjort nå.

- Vi gjorde et søk i går. Jeg vil ikke gå i detalj på søket, men det ga ingen resultater. Vi har utenom dette fulgt med på Mjøsa, fordi den ikke har fryst helt på, sier politiadvokat Dalsveen i dag.

- Vi er bekymret

Politiet har mottatt godt over 200 tips i saken, og er fortsatt ute etter tips og informasjon. De vil imidlertid ikke gå inn på hva slags tips de har fått, eller hvem og hvor mange de har avhørt. Politiet vil heller ikke svare på om det er gjort funn som er sendt til analyse.

- Det er skadelig å gå inn på hvordan vi jobber for å finne Janne Jemtland, sier Dalsveen.

Mannskaper har holdt på store deler av døgnet i flere dager med søk etter kvinnen. Politiet holder alle muligheter åpne i saken.

- Dette er en vanskelig og alvorlig sak. Vi er bekymret for hva som kan ha skjedd med Janne Jemtland, sier hun.

Overflatesøk

I en pressemelding kom det fram at det tidligere er gjort overflatiske undersøkelser etter savnede og at det nå er grunnlag for å gjennomføre grundigere undersøkelser.

POLITIADVOKAT: Julie Dalsveen. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
POLITIADVOKAT: Julie Dalsveen. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

- Dette gjøres av kriminalteknikere og vil ta tid. Bakgrunnen for ransakingen er at dette er siste sted Jemtland ble observert, heter det i pressemeldingen.

Krimteknikere Kripos har i dag også gått gjennom avfall ved Heggvin avfall- og gjenvinningsanlegg, 18 kilometer fra Brumunddal.

De forlot avfallsanlegget Heggvin i Løten kommune 12.45, etter nesten tre timers søk.

Jemtland har nå vært savnet i to uker og saken framstår fortsatt som et mysterium. Ingen er mistenkt eller siktet i saken.

De siste dagene er det ikke gjort noen funn av betydning. Det på tross av meget omfattende søk med hunder, politihelikopter, snøscootere og store mannskaper på bakken.

Politiets hovedteori er at det har tilstøtt den 36 år gamle tobarnsmora noe, blant annet basert på de to blodsporene de har funnet halvannen kilometer fra hverandre i nærheten av Brumunddal sentrum.​

Saken oppdateres.