FRYKTET FOR LIVET: Rinkeby ble åsted for nye voldsomme opprør natt til onadag. Et femtitalls ungdommer kastet stein på politiet, og noen satt fyr på en bygning som ligger inntil skolen. En politimann ble omringet og fryktet at ungdommene ville drepe ham. Foto: Fredrik Persson / SCANPIX
FRYKTET FOR LIVET: Rinkeby ble åsted for nye voldsomme opprør natt til onadag. Et femtitalls ungdommer kastet stein på politiet, og noen satt fyr på en bygning som ligger inntil skolen. En politimann ble omringet og fryktet at ungdommene ville drepe ham. Foto: Fredrik Persson / SCANPIXVis mer

- Politiet skjøt foran barna. Det var da alt begynte

Innbyggere i Rinkeby i Sverige forteller hvorfor de er så sinte på politiet i Stockholm. - Vi fryktet for livet, sier politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Rasende ungdommer tente på en politistasjon og kastet stein mot politi og brannvesen i utkanten av Stockholm natt til onsdag.

Ungdom og voksne på tettstedet Rinkeby hvor opptøyene startet, forteller hvorfor de er så sinte på politiet:

Mandag kveld ble flere ungdommer nektet adgang til et skoleball på en ungdomsskole i Rinkeby. Politiet ble tilkalt, og dro bevæpnet til stedet for å få kontroll på situasjonen. Da ble ett skudd avfyrt i luften foran øynene på flere barn, forteller ungdommer og voksne personer fra Rinkeby som avisen Aftonbladet har snakket med.

- De skjøt foran barna. Det var da alt begynte. Siden begynte vi å kaste stein, forteller en ung mann til Aftonbladet.

Politi fryktet for livet Politiet bekrefter overfor Dagbladet at det ble avfyrt ett varselsskudd i luften utenfor ungdomsskolen, men har en litt annen versjon av hendelsesforløpet:

- Voksne forsøkte å ta seg inn på et skoleball for 15-åringer, men ble nektet inngang. Da begynte de å kaste stein mot skolen. Seks politibetjenter dro til stedet for å få kontroll på situasjonen. Én politimann ble omringet og angrepet av 50 til 100 sinte ungdommer, sier Mats Eriksson, informasjonsansvarlig i Västerort politidistrikt som Rinkeby er en del av.
 
- Politimannen som ble omringet, skjøt ett skudd i luften fordi han fryktet for sitt liv. Da eksploderte folkemassen rundt ham i raseri, forteller Eriksson.

Var helt uforberedt De seks politimennene på stedet ble spredd, og hadde vanskeligheter med å få kontroll på situasjonen. De var helt uforberedt på hva som ventet dem utenfor ungdomsskolen.

- Seks politimenn har ikke mulighet til å få kontroll på hundre sinte ungdommer og voksne. Vi ante ikke at dette ville ta av slik det gjorde, sier Eriksson.

Han oppgir at voksne og ungdommer som omringet politimannen var bevæpnet med steiner og stokker, og at varselsskuddet kun var ment for å skremme. Eriksson har ikke fått noen opplysninger om at politimannen ble skadd i angrepet.

- Kun en liten gnist skal til Politiet oppgir at situasjonen er svært spent i Rinkeby om dagen.

- Det skal bare en liten gnist til, før alt eksploderer. Vi kaller nå inn politi fra hele Stockholms-området for å forberede oss til kvelden, sier Eriksson.

Det er vanligvis rolig i Rinkeby på dagtid, og bråket skjer bare på kveldene, opplyser politiet.

Kastet brannfakkel Ungdommene knuste først ruten på politistasjonen med stein, og kastet deretter inn en brannfakkel i går kveld.

Svart brannrøyk og ulende sirener fylte forstaden Rinkeby, kjent for sin høye andel innvandrere. I tillegg til en politistasjon ble flere andre bygninger, biler og søppelkasser satt i brann, ifølge Expressen. Totalt skal elleve branner ha brutt ut.

- Det er en krigssone her ute, det regner stein, fortalte et øyenvitne til gratisavisa Metro.

Ingen skal ha blitt skadd, og ingen skal være pågrepet etter nattens hendelser melder Aftonbladet.

Rundt 100 ungdommer deltok i opptøyene, melder Expressen. Aftonbladet anslår at rundt 50 ungdommer deltok.

- Mange av de som bråker bor ikke her, sier en mann fra Rinkeby som Aftonbladet har snakket med.