-  Politiet skjøt først

Flere forsvarere mener at gårsdagens bevisførsel med videobilder og lyd peker i retning av at politiet avfyrte de første skuddene på Domkirkeplassen i Stavanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): Etter at vitneførselen kom i gang for fullt i tingretten i går, er det allerede klart at forsvarerne vil sette politiet under kraftig press.

I første omgang rammer dette Erik Håland, politimannen som skjøt og skadet Johnny Thendrup på Domkirkeplassen under ranet. Thendrup hevder politimannen skjøt først, mens Håland på politisambandet sa at en raner fyrte av det første skuddet, som førte til en veritabel skuddveksling.

Kjell Schumanns forsvarer, Morten Furuholmen, mer enn antydet at han mener at opplysningene Håland ga, ikke holder.

Uproft

-  De skuddene skulle aldri vært avfyrt. Det var uprofesjonelt og lite gjennomtenkt. Hålands skudd gjorde situasjonen langt mer uforutsigbar og farefull enn den trengte å bli, sier Furuholmen.

Politibetjent Håland, som kommer til å få en stri tørn i vitneboksen i neste uke, løsnet 17 skudd på Domkirkeplassen ransdagen. Ett av dem traff altså Johnny Thendrup.

Spesialenheten for politisaker frikjente Håland, men konkluderte imidlertid med at politimannen ikke varslet før han skjøt.

Dette er for så vidt et brudd på reglementet. Men fordi ranerne selv hadde fyrt av en rekke skudd inne i NOKAS-bakgården, ble skytingen sett på som et tilgivelig unntak.

 HER FALT SKUDDENE:  Bilder fra overvåkingskamera på NOKAS viser Domkirkeplassen ransdagen. Bildet er et av bevisene i rettssaken.
HER FALT SKUDDENE: Bilder fra overvåkingskamera på NOKAS viser Domkirkeplassen ransdagen. Bildet er et av bevisene i rettssaken. Vis mer

Schumann er internt i politiet mistenkt for å være den som drepte Arne Sigve Klungland. Furuholmen presiserer at dette ikke er grunnen til at han stilte spørsmål rundt skytinga i går.

-  Jeg syntes det var naturlig at dette ble tatt opp. Jeg synes det er viktig å få opplyst saken, sier Furuholmen.

Frikjent

Advokat Bjørn Vikse leder nå Spesialenheten for politisaker - tidligere Sefo - region Sør. Han var med på å frikjenne politibetjent Håland for skytingen.

-  Jeg kan ikke kommentere det som ble sagt i retten, men jeg synes ikke det er noe oppsiktsvekkende i det du forteller meg nå, sier Vikse.

Hålands advokat, Odd Rune Torstrup sier til Dagbladet at klienten vil fortelle sin versjon i retten. Politimannen har fremmet et erstatningskrav på 100 000 kroner til sammen fra de tiltalte, fordi han ble skutt etter.

-  Håland har ingen ettervirkninger etter det som skjedde. Dette er en ren prinsippsak. Også politifolk har krav på vern mot slike handlinger, sier Torstrup.

UENIG MED POLITIET: Forsvarer Morten Furuholmen.