Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet skjøt og drepte Balder og Odin med 20 skudd. Nå må tjenestemennene møte i retten

Hundeeierens advokat mener avlivingen handler om «Rambo-kultur».

AVLIVET: Balder og Odin av rasen Grand Danois ble avlivet etter at de angivelig skal ha gått til angrep mot to polititjenestemenn i Hedmark. Foto: Privat
AVLIVET: Balder og Odin av rasen Grand Danois ble avlivet etter at de angivelig skal ha gått til angrep mot to polititjenestemenn i Hedmark. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To politibetjenter må møte i Oslo tingrett i oktober etter at de avlivet to hunder av rasen grand danois i Hedmark for fem år siden.

Det var sommer i 2013 da politiet fikk melding om to løshunder som hadde angrepet sauer på utmarksbeite i Løten kommune. Ifølge Politiforum.no rykket politiet ut med bevæpningsordre og beskjed fra jurist om at hundene kunne skytes ved en eventuell nødvergesituasjon.

De hadde med seg en representant fra viltnemnda. Vedkommende kjørte for å møte hundeeieren og vise ham veien til stedet mens politibetjentene holdt hundene under oppsyn.

- Opplevde en tydelig faresituasjon

DØDE: Hundeeier Ronny Solheim med sine døde hunder på lasteplanet dagen etter at de ble avlivet. Foto: Privat
DØDE: Hundeeier Ronny Solheim med sine døde hunder på lasteplanet dagen etter at de ble avlivet. Foto: Privat Vis mer

På et tidspunkt skal hundene ha begynt å bjeffe og knurre før de kom i raskt trav mot betjentene. Hundene skal ha hatt ørene bakover og blottede tenner.

- Jeg opplevde en tydelig faresituasjon, sier den ene politibetjenten, som ønsker å være anonym, til Politiforum.

Polititjenestemennene skal ikke ha sett noen annen mulighet enn å skyte i nødverge da hundene nærmet seg.

Tjenestemennene hadde bare tilgang på politiets standardvåpen - pistol og MP-5 maskipistol, med mantlet 9 mm ammunisjon som ikke ekspanderer ved treff; verken våpen eller ammunisjon var dermed egnet til avlivning. De måtte derfor fyre av rundt 20 skudd før hundene døde, ifølge Politiforum.

Sterk kritikk mot politiet

Hundeeier Ronny Solheim tror ikke på politiets versjon av saken og har gått til privat søksmål mot tjenestemennene.

Hundeeierens advokat Trond Sivertsvik beskriver avlivingen av de to hundene som uprofesjonell fra politiets side, og mener lydloggen med opptak av samtalen mellom betjentene og operasjonslederen på Hamar den aktuelle kvelden viser dette.

- Jeg vil rett og slett si at det er snakk om en Rambo-kultur. Det er en spesiell sak. Vi mener det er verdt å prøve den i retten, sier Sivertsvik til Dagbladet.

Ifølge advokaten ble det avfyrt over 30 skudd, og hundene hadde også blitt skutt fra siden og bakfra. Han påpeker også at våpnene var uegnet til avliving.

- Men politibetjentene sier at hundene gikk til angrep på dem?

- Det bestrider vi på det sterkeste. I lydloggen kommer det fram at hundene sover og gjør lite. Det er vanskelig å høre at de har grunnlag for å avlive dem. Det virker som om de har villet unngå den byråkratiske papirmølla. Operasjonsleder varsler de unge betjentene om at de kan bli kalt «Tampax-patruljen». Deretter blir det stille i noen minutter før hundene er døde, sier Sivertsvik.

«Store jævler» og «små hester»

Rett24 har også skrevet om lydloggen fra den aktuelle kvelden. Patruljen melder at det ikke er noen stor fare for at bikkjene skal stikke av, da de er «dauslitne». Operatøren svarer: «Uff, faen du NN, du begynner å bli soft».

Etter dette diskuteres byråkratiet det medfører å ikke avlive hundene umiddelbart. Patruljen og operatøren blir enige om å vente på eieren, med mindre hundene blir truende.

Ifølge patruljen er hundene «store jævler», som «små hester».

Til dette svarer operatøren: «Ja. Jajajajaja. Nei, du og han YY blir heretter døpt Tampax-patruljen, altså.»

Dagbladet har vært i kontakt med polititjenestemennenes advokat Knut-Fredrik Haug Hustad. Han ønsker ikke å kommentere saken før den er ferdig behandlet av domstolene.

Henlagt av Spesialenheten

Hundeeieren har tidligere også anmeldt tjenestemennene til Spesialenheten for politisaker, som henla saken.

Henleggelsen ble påklaget til Riksadvokaten som fastholdt henleggelsen.

- Jeg hadde ikke forestilt meg at jeg kunne havne i den situasjonen, særlig etter at Riksadvokaten henla saken. Jeg synes det er spesielt at vi nå er saksøkt, sier den ene politibetjenten til Politiforum i forbindelse med saken.

Det hører også med til historien at hundeeier Solheim også ble anmeldt for ikke å ha sørget for å holde hundene innelåst. Han er også blitt anmeldt for netthets i forbindelse med saken. Det var lensmannen i Ringsaker som varslet anmeldelsen.

I november 2015 meldte Hamar Arbeiderblad at en av politimennene hadde blitt hengt ut med bilde og negative kommentarer i hundeeierens støttegruppe for de to hundene på Facebook.

Ringsaker-lensmann Terje Krogstad karakteriserte kommentarene som grov hets og krenkelse av privatlivet til en av hans tjenestemenn.

Tipset om aggressiv atferd

Østlendingen meldte at flere hadde ringt inn til redaksjonen og meldt om aggressiv atferd fra hundene etter at avlivingen ble kjent.

Et samboerpar hevder å ha møtt på hundene ute på tur. De fortalte at hundene hadde bjeffet mot dem, flekket tenner og knurret.

Solheim er ikke enig i at hundene har vist aggressiv atferd.

En annen tipser hevdet overfor avisa at hundene også hadde gått til angrep mot en annen hund.

Dette avvises blankt av Solheim. Han uttalte til avisa at hundene aldri har gått til angrep på andre hunder, og at han aldri har mottatt noen politianmeldelse om et angivelig angrep.

Ønsker erstatning

Fra Solheims side vil det bli fremmet erstatningskrav for tapet av de to hundene. Ifølge advokaten har hendelsen vært en belastning for eier både psykisk og økonomisk.

- Vi har taksert opplæringen av og verdien av brukshundene til 75 000 kroner per hund. Vi fremmer også erstatningskrav for tort og svie. Vi vil oppfordre retten til å hjelpe til med å fastsette riktig beløp for dette. Eiers forhold til hundene er vanskelig å måle i penger, sier Sivertsvik til Dagbladet.

Advokaten understreker også at de vil få vedkommende som satt på politiets operasjonssentral da hundene ble skutt, til å vitne i retten for å belyse om noen varsomhetsgrenser er blitt overskredet.

- Vi ønsker å få brakt ham inn som vitne, sier Sivertsvik.

Vil avklare ansvaret

- Det er snakk om å få avklart om det foreligger noe ansvar. De hadde med seg viltnemnda, men viltnemnda ble sendt hjem. I stedet ble hundene avlivet med litt over 30 skudd, sier Sivertsvik.

Ifølge ham er det snakk om to brukshunder som er trent opp til å være sammen med og passe på smådyr på Solheims gård.

- Hundene er lært opp til å beskytte dyra og blant annet jage bort rev, sier advokaten.

Ifølge Sivertsvik stakk hundene av denne dagen i 2013 fordi eierne ikke hadde vært flinke nok til å lukke grinda til gården.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 01.07.2015 KASTER ETTER PUSTEN: En video lastet opp på nettsiden LiveLeak viser øyeblikket politiet redder en døende hund ut av en glodvarm bil, mens eierne er inne på Ikea. OBS: Vi advarer mot sterke inntrykk. Vis mer