Politiet skjøt og drepte ubevæpnede Sean (23) - ble frikjent

New Yorks svarte i harnisk etter frifinnelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Øyeblikket etter at dommer Arthur Cooperman hadde kunngjort at ingen av de tre tiltalte politifolkene blir dømt for å ha skutt og drept den ubevæpnede brudgommen Sean Bell (23) for 17 måneder siden, stormet tilhørere ut av rettssalen. Rop og skrik kunne høres fra gangen, melder CNN.

Utenfor rettslokalet begynte mange av de mange frammøtte å gråte, mens andre ropte «Mordere! Mordere!» eller «KKK!» (for «Ku Klux Klan», journ.anm.), ifølge AP. Men det kom ikke til voldsomheter, et stort frammøtt politikorps bidro trolig til det.

Sterke følelser

Skytingen natt til 25. november 2006 har satt svært sterke følelser i sving hos New Yorks svarte befolkning, som ser på saken som et eksempel på politiets urettferdige framferd mot afroamerikanere - dagens dom bidrar neppe til å dempe gemyttene.

23-årige Bell ble drept bare timer før han skulle gifte seg med barndomskjæresten Nicole Paultre (som i ettertid har lagt til Bell i navnet). Han og vennene var på utdrikningslag som ble avsluttet på strippeklubben Kalua i Queens, og var i ferd med å forlate klubben ved stengetid, klokka 04.

Det vennegjengen ikke visste, var at Kalua var under overvåking av New York-politiet, på grunn av etterforskning av våpenbesittelse blant gjestene, og politi i sivil var både inne og utenfor.

Da Bell og vennene forlot klubben og gikk mot bilen, godt påseilte, kom det til et munnhoggeri, og en av politifolkene, Gescard Isnora, trodde en av 23-åringens venner, Joseph Guzman, gikk til bilen for å hente et våpen, og fulgte etter mennene.

Forsvaret har ført vitner som sier de hørte snakk om våpen under krangelen.

Politiet skjøt og drepte ubevæpnede Sean (23) - ble frikjent

Motstridende forklaringer

Det som så skjedde, har stått sentralt i rettssaken. Bell, Guzman og Trent Benefield satte seg i bilen, med Bell i sjåførsetet. Ifølge Guzman og Benefield, som overlevde, men ble skadd, dro politimannen våpenet.

Bell fikk panikk og prøvde å komme seg unna den væpnede mannen, som vennene hevder aldri identifiserte seg som politimann, og sneiet borti ham. Isnora har forklart at han trodde Bell prøvde å kjøre ham ned, og åpnet ild, samtidig som han ba om forsterkninger.

Kollegene har forklart at da de kom til, trodde de at Bell og vennene skjøt mot Isnora, og åpnet selv ild. I alt 50 skudd ble avfyrt inn i bilen, og Bell døde altså, mens vennene ble skadd. Ingen våpen ble funnet i bilen.

I alt fem politifolk deltok i skytingen, men bare tre av dem ble stilt for retten, tiltalt for drap, overfall og for å ha satt andre i fare. At to av de tiltalte også er svarte, har ikke dempet gemyttene.

Kuttet ut jury

Oppsiktsvekkende nok frasa de tiltalte seg retten til å ha en jury, et sjansespill som til sjuende og sist slo heldig ut for dem. Forsvaret var av oppfatningen at en jury ville være påvirket av alt medieoppstyret rundt saken, og overlot skyldspørsmålet til dommeren - som altså frifant alle tre.

Mens forsvaret har tegnet bildet av skyteofrene som en en samling fulle bøller, har aktoratet kjørt på at de hele tida passet sine egne saker, og at politifolkene var aggressive og lette på avtrekkeren.

SYMPATIERKLÆRING: Saken rundt den drepte brudgommen Sean Bell (23) har fått voldsom oppmerksomhet i USA; mange ser på skyteepisoden og den påfølgende rettssaken som den siste i en lang rekke saker der afroamerikanere blir diskriminert av rettsapparatet og politiet. Foto: SHANNON STAPLETON/REUTERS/SCANPIX
SYMPATIERKLÆRING: Saken rundt den drepte brudgommen Sean Bell (23) har fått voldsom oppmerksomhet i USA; mange ser på skyteepisoden og den påfølgende rettssaken som den siste i en lang rekke saker der afroamerikanere blir diskriminert av rettsapparatet og politiet. Foto: SHANNON STAPLETON/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Dommer Arthur Cooperman var slett ikke imponert av en del av aktoratets vitner, og mener mange av dem - inkludert Guzman og Benefield - rett og slett ikke var troverdige, ut fra blant annet selvmotsigelser under forklaringene og merkelig oppførsel i retten, ifølge The New York Times\' nettutgave.

- Retten finner det ikke bevist ut over rimelig tvil at de tiltalte ikke hadde grunn til å skyte, erklærte dommeren.

-  Spørsmål vedrørende uforsiktighet og inkompetanse må overlates til andre fora, la han til, ifølge Times Online.

- Fallitterklæring

- Dette handlet ikke om rettferdighet, men om politiets rett til å heve seg over loven. Hvis loven hadde fungert her, ville politifolkene blitt funnet skyldige. Denne retten har dessverre spilt fallitt når det kommer til rettferdighet for fargede mennesker, erklærte Leroy Gadsden, formann i en komité som arbeider for å bedre forholdet mellom innbyggerne og politiet.

New York-borgermester Michael Bloomberg maner til edruelighet i kjølvannet av dommen.

- En uskyldig mann mistet livet, en brud mistet sin brudgom, to døtre mistet sin far, og en mor og en far mistet sin sønn. Ingen domskjennelse kan noensinne gjøre slutt på sorgen, sa borgermesteren, som oppfordrer folk til å respektere loven.

- USA er et lovens land, og selv om ikke alle vil være enige i domsavsigelsene fra rettssystemet, aksepterer vi deres autoritet, sa Bloomber, som la til:

- Det er ingen vinnere i en rettssak som denne.

I HARNISK: «Dette systemet har ingen framtid for svarte ungdommer, men det har revolusjon!» er ordlyden på plakaten til venstre. De to kvinnene var blant de mange som viste sin harme over frikjennelsen av de tre politifolkene som var tiltalt for skuddene mot 23-åringen.
DE TILTALTE: (F.v.) Mike Oliver, Gescard Isnora og Marc Cooper. Alle tre ble frifunnet på alle tiltalepunkter. I motsatt fall risikerte de opptil 25 års fengsel.
SØRGER: Sean Bells foreldre Valeria og William Bell forlater rettslokalet etter den nedslående domsavsigelsen.
TØFF DAG PÅ JOBBEN: 1000 New York-politifolk var utkommandert for å dempe gemyttene under dagens domsavsigelse. De måtte finne seg i å bli tildelt ukvemsord som «Mordere!» og «KKK!».