- Politiet skyld i tragedien

Familiene til drapsofferet Linn Charlott Nesblom Johansen og den drapssiktede ekskjæresten retter nå knallhard kritikk mot lensmannen i Meløy. Begge mødrene mener politiet er medskyldige i tragedien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meløy-lensmannen beordres hjem

Meløy-lensmann Sefo-anmeldt tre ganger

17-åring løslatt

Krever at lensmannen blir etterforsket

Linn Charlott ble stukket i hjel på Halsa i Meløy i Nordland sist helg.

- Det er knallhardt å si dette, men jeg mener at politiet har skyld i at vår datter er død. De tok ikke truslene mot Linn på alvor, hun var redd og engstelig i lang tid. Men politiet - som skulle beskytte henne - ignorerte anmeldelsen og brydde seg ikke med å sette inn ressurser for å stanse Linns voldelige ekskjæreste. De prioriterte feil, resultatet ble katastrofalt. Derfor er jeg svært bitter og forbannet på politiet, dette har jeg også sagt til de ansvarlige i politiet, sier Helen Nesblom, moren til 16 år gamle Linn Charlott Nesblom Johansen.

Ingenting skjedde

I lengre tid fryktet Nesblom for datterens sikkerhet. Linn var sjøl på lensmannskontoret og ba om at politet grep fatt i saken. Alle ventet på at ordensmakten skulle gripe inn. Men ingenting skjedde.

Helen Nesblom er også sjokkert over mange av opplysningene som er kommet fram de siste dagene. Blant annet at Bodø-politiet purret på lensmannen og bedt om at saken ble etterforsket. Uten at noe ble gjort.

- Vil du og familien nå anmelde den lokale lensmannen, Kjell Sahl, for uforstand i tjenesten?

- Det vet vi ikke ennå. Akkurat nå er sorgen så tung å bære, dette får komme i andre rekke.

- I nabobygda drøye to mil unna sørger en annen mor, fordi hennes sønn er siktet for drap. Bærer du nag til siktedes familie?

- Vi har mistet det kjæreste vi hadde. Vårt sinne retter seg mot siktede, og mot politiet som sviktet så forferdelig, men vi bærer ikke nag til siktedes familie, sier Nesblom til Dagbladet.

Helen Nesblom og den drapssiktede 28-åringens mor var skolevenninner i Meløy kommune for mange år siden.

Nå er imidlertid siktedes mor bosatt et sted på Østlandet, men hun reiste hjem på grunn av den opprørende familietragedien.

I går traff Dagbladet henne og drapssiktedes yngre bror på hjemstedet Engavåg, i huset hvor siktede bodde inntil han ble pågrepet av politiet.

Siktedes bror og mor er sterkt preget av tragedien. En kjær bror og sønn er siktet for den grusomste av alle forbrytelser.

- Vi føler sterkt med Linns familie. Det er godt å vite at de ikke legger skylda på oss. Linns nærmeste skal vite at vi ikke unnskylder ham for det han har gjort. Han må få sin straff, sier 28-åringens bror.

- Men det gjør ekstra vondt å vite at dette kanskje kunne vært unngått, dersom politiet hadde gjort jobben sin. Vi har så mange spørsmål og så få svar, sier moren til Dagbladet.

- Det er helt utrolig at politiet ikke har grepet inn når man tenker på hva som har skjedd den siste tida. Det forelå en alvorlig anmeldelse. Jeg tror lensmannsfolkene må ha vært redd ham. Men dersom de fryktet ham kunne de vel ha bedt om hjelp. Jeg mener lensmann Kjell Sahl ikke kan fortsette i jobben. At det går an å legge en slik sak vekk nederst i en skuff, sier 28-åringens bror.

Hjelp

Ifølge de to burde 28-åringen fått hjelp for mange år siden. De anklager ikke bare politiet for å ha gjort en dårlig jobb. De mener at også helsevesenet og psykiatrien har sviktet sine oppgaver i en årrekke.

- Vi er vanlige folk og ikke eksperter. Han må ikke fratas ansvaret for det han har gjort, men mange ganger har hans kriminelle handlinger vært et rop om hjelp. Da han sonet en dom for sju år, ble han lovet profesjonell hjelp. I stedet fikk han en båtbillett hjem, hjelpen og oppfølgingen kokte bort, forteller broren.

Allerede i 1993 hevder moren at hun ba det lokale helsevesenet sette alt inn på å hjelpe sønnen ut av det moren oppfattet som et foruroligende kriminelt handlingsmønster. Selv nådde hun ikke fram til ham. Han ville ikke snakke om sine problemer.

- Mørk side

- Han er liksom to personer på én gang. Han kan være snille og hjelpsomme karen, men det kan ikke skjules at han også har en annen og mørkere side, sier broren.

De to reagerer imidlertid sterkt på at media bare framstiller siktede som en brutal voldsmann. Og at folk som overhodet ikke kjenner ham kommer med sterke utfall og personkarakteristikker.

Ringte flere ganger

- Jeg kjenner ikke sønnen min igjen når det tegnes et slikt ensidig bilde. Han hadde sine problemer og tunge stunder, men han kunne også være så snill og omsorgsfull, særlig overfor sine nærmeste, sier moren.

Det var hun som sist søndag fikk sønnen til å overgi seg til politiet.

- Da jeg ble varslet om det som hadde skjedd på Halsa Gjestegård forsøkte jeg å ringe ham flere ganger. Til slutt svarte han. Han var da svært fortvilet og nedbrutt. Jeg ba ham være så snill å ha mobiltelefonen på, slik at politiet kunne få kontakt med ham, sier moren.

Glad for støtte

Hun er veldig glad for støtten fra lokalsamfunnet. De fleste forstår at også 28-åringens familie er ofre og har behov for støtte og hjelp.

- Mange kommer med blomster og trøstens ord. Andre sier ikke noe, de bare nikker og stryker meg over skulderen når de møter meg, sier moren.

«De tok ikke truslene mot Linn på alvor.»«Dette kunne kanskje vært unngått.»Moren til drapssiktedeMoren til drapsofferet