Politiet skyter med skarpt

Politiet skyter nå skarpe skudd over hodene på demonstranter.

Gass: Tåregassgranater sendes i alle retninger. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
Gass: Tåregassgranater sendes i alle retninger. Foto: Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TUNIS (Dagbladet): Dagbladets reportere i Tunis så i 14-tida i ettermiddag politiet skyte med skarpe skudd i lufta over hodene på de rasende folkemassene. Politiet gjorde dette i et forsøk på å spre folkemassene, men motstanden mot den nye samlingsregjeringen i Tunisia ser ikke ut til å avta.

I stedet blir folk stadig mer rasende.

Politiet har i flere bølger forsøkt å storme demonstrantene med køller og skjold.

Kamper: Politiet sloss mot demonstranter flere steder i Tunis. Foto: Jacques Hvistendahl
Kamper: Politiet sloss mot demonstranter flere steder i Tunis. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

De skyter rundt seg med tåregassgranater, men flere ganger lander granatene midt blant egne styrker slik at politiet blir lammet av sin egen tåregass.

- Alle de gamle må vekk. Alle må vekk. Skriker en demonstrant i øret på Dagbladets reporter.

Flere steder har demonstrantene rullet ut tomme oljefat for å barrikadere seg.

Militære
I dag blandet også de millitære seg direkte inn i kampene. En militær patruljebil forsøkte å kjøre inn i mellom demonstranter og politi for å roe gemyttene.

Jubel: De militære blir møtt med jubel blant demonstrantene
Jubel: De militære blir møtt med jubel blant demonstrantene Vis mer

Soldatene ble møtt med jubel av demonstrantene som ser på de militære som allierte.

Da bilen, med to soldater foran og fire i baksetet, kom til republikktorget, sto den militære bilen helt fast. Soldatene gikk ut for å prøve å forhandle seg fram. De greide å roe ned demonstrantene og kom seg med nød og neppe ut av folkemassen med bilen.

Da bilen omsider kom seg ut og kjørte vekk, måtte kommandanten bare kaste seg opp på panseret til patruljebilen for å komme seg med.

Foto: Jacques Hvistendahl
Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Demonstrantene klappet, jublet og sang nasjonalsangen.

Blant demonstrantene er det en enstemmig avvising av samlingsregjeringen som inneholder sju representanter fra det forrige regimet. Demonstrantene har delt ut løpesedler med lister over navn på de som de mener politiet bør arrestere.

Sammenstøtene startet tidlig i formiddag etter at politiet skjøt tåregassgranater mot demonstrasjonstoget som marsjerte mot Inntenriksdepartementet i Tunis, hovedstaden i Tunisia.

Foto: Jacques Hvistendahl
Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

En folkemasse på minst et par tusen mennesker hadde samlet seg og marsjerte opp og ned hovedgata Avenye Habib Bourghiba under taktfaste rop som "Ned med diktaturet" og "Ned med diktaturets ministre".

Protest mot regjeringen
De protesterte mot de sju statsrådene fra den gamle regjeringen som er med i den nye nasjonale samlingsregjeringen som ble utnevnt i går ettermiddag. De marsjerte opp og ned avenyen, men da de nærmet seg Innrenriksdepartementet, ble de stanset av politiet.
Det oppsto en spent konfrontasjon mellom de tette rekkene av opprørspoliti og den stadig tettere folkemassen.

Panikk
Politiet slo mot noen av de fremste demonstransante. Så begynte de å skyte tåregass. Det oppsto panikk. Flere så ut til å være såret. Tilskuere og demonstranter løp i alle retninger for å komme seg unna.
Dette er den første  politiske motstanden mot mot den nye nasjonale samlingsregjeringen som ledes av den gamle statsministeren, Mohammed Ghannouchi. Han valgte å ta med seg sju av de minst forhatte ministrene fra sin gamle regjering, i tillegg til tre oppposisjonsledere.

Revolusjonær stemning
Men på gata i Tunis hersker revolusjonær stemning nå. Folk krever et fullstending brudd med diktaturet. De krever at at det tidligere regjeringspartiet RCD, som står for samling for konstitusjonelt demokrati, oppløses og forbys. De krever videre rettsoppgjør og fengsling av det gamle regimets støttespillere.

Folk stoler ikke på politiet. Det inneholder ennå mange av de tidligere " bøllene" som de kaller dem.

Tåke: Tåregassen ligger tjukk i Tunis. Foto: Jacques Hvistendahl
Tåke: Tåregassen ligger tjukk i Tunis. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer