Politiet slår alarm: Fotballpøblene blir yngre og mer brutale

Ruser seg med amfetamin før de slåss. Se video her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi ser at det skjer et generasjonsskifte i risikosupportermiljøet. De bruker mer narkotika, volden er råere, ofte med slag og spark mot folk som ligger nede, sier politioverbetjent Ola Moheim til Dagbladet.

Moheim leder Oslo Politidistrikts arbeid mot risikosupportermiljøet, eller de såkalte casualene.

En gjennomgang Dagbladet har gjort viser at casuals var involvert i minst ni alvorlige hendelser i fjor. De fleste av hendelsene var i Oslo, men også i blant annet Bergen og Lillestrøm var det bråk.

Nye hendelser I Bergen ble for eksempel flere skadd da det ble kastet stein mot en buss med Stabæk-fans. En 13 år gammel jente i bussen ble nesten truffet. I Oslo ble flere Lillestrøm-supportere slått til blods av Vålerenga-fans under en treningskamp i mars.

PLANLAGTE SLÅSSKAMPER: Da Brann og Aalesund møtte hverandre i cupfinale lørdag 6. november i fjor gikk det galt igjen. Hele 15 ganger måtte politiet rykke ut for å stoppe det som virket som planlagte slåsskamper mellom fotballpøbler. Verst gikk det for seg i Tordenskiolds gate utenfor Tempest pub. Nærmere 30 personer barket sammen, og stoler og bord ble brukt som slagvåpen. En uskyldig forbipasserende ble skadet i foten under slåsskampen, og flere ble arrestert. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
PLANLAGTE SLÅSSKAMPER: Da Brann og Aalesund møtte hverandre i cupfinale lørdag 6. november i fjor gikk det galt igjen. Hele 15 ganger måtte politiet rykke ut for å stoppe det som virket som planlagte slåsskamper mellom fotballpøbler. Verst gikk det for seg i Tordenskiolds gate utenfor Tempest pub. Nærmere 30 personer barket sammen, og stoler og bord ble brukt som slagvåpen. En uskyldig forbipasserende ble skadet i foten under slåsskampen, og flere ble arrestert. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer

Politiet bekrefter overfor Dagbladet at det har vært flere alvorlige hendelser enn det som har kommet fram i media. Her er tre:

•  Vålerenga-supportere slo ned en tilfeldig forbipasserende ved Ullevaal stadion etter kampen mellom VIF og Brann 7. mai.

•  LSK-supportere slo ned tilfeldig forbipasserende på byen i Oslo, dagen før landskampen mellom Danmark og Norge 26. mars.

GENERASJONSSKIFTE: - Vi ser at det skjer et generasjonsskifte i risikosupportermiljøet. De bruker mer narkotika, volden er råere, ofte med slag og spark mot folk som ligger nede, sier politioverbetjent Ola Moheim til Dagbladet. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET.
GENERASJONSSKIFTE: - Vi ser at det skjer et generasjonsskifte i risikosupportermiljøet. De bruker mer narkotika, volden er råere, ofte med slag og spark mot folk som ligger nede, sier politioverbetjent Ola Moheim til Dagbladet. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET. Vis mer

• Det ble kastet glass og flasker mot en FFK-buss når denne kjørte forbi stampuben til risikosupportere i Lillestrøm.

På tross av at politiet i flere år har hatt som målsetting å svekke det såkalte risikosupportermiljøet, viste miljøet få tegn til å roe seg ned i løpet av fjoråret. Per i dag er det fotballklubbenes styre som beslutter utestengning av risikosupportere fra lagets fotballkamper.
Dette har ikke fungert, viser rapporten.

Trakassering og trusler «Det har vært flere tilfeller av trakassering, trusler og vold overfor enkeltpersoner som jobber i supporterunioner og fotballklubber. Det har blitt avsagt dommer der representanter for klubben har vært nødt til å ta i bruk voldsalarm», skriver politiet i rapporten.

En som har følt dette på kroppen, er arrangementsansvarlig og sikkerhetsansvarlig i Lillestrøm Sportsklubb (LSK), Kjell Hulby. Lillestrøm-supportere var både ofre og utøvere av fotballvold i fjor.

SLÅSS: Flere personer ble pågrepet etter at risikosupportere fra Vålerenga og Brann barket sammen i Tordenskioldsgate.  Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
SLÅSS: Flere personer ble pågrepet etter at risikosupportere fra Vålerenga og Brann barket sammen i Tordenskioldsgate. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer

- Vi har gjentatte ganger vært nødt til å politianmelde risikosupportere etter at de har truet de frivillige som holder vakt, sier Hulby.

- Det har vært trusler om juling, og de har blitt truet med at de vet hvor vaktenes familie bor. I et tilfelle fikk en av de frivillige dekkene sine skåret opp hjemme etter at vi politianmeldte trusler, forteller Hulby, som selv har fått flere trusseltelefoner.

- Et samfunnsproblem - Det er ikke så koselig når det er familien som tar telefonen, sier Hulby. Han reagerer på at politiet ofte henlegger truslene.

- Jeg er glad hvis politiet får mulighet til å stenge ute folk. Dette er ikke et klubbproblem, men et samfunnsproblem. Klubbene kan ikke håndtere dette alene.

TRUET: En av de som har følt truslene på kroppen, er arrangementsansvarlig og sikkerhetsansvarlig i Lillestrøm Sportsklubb (LSK), Kjell Hulby. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
TRUET: En av de som har følt truslene på kroppen, er arrangementsansvarlig og sikkerhetsansvarlig i Lillestrøm Sportsklubb (LSK), Kjell Hulby. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer

- Vi har også sett at personer helt ned til 13- og 14-årsalderen har vært i faresonen for å bli risikosupportere. Da har vi kalt inn foreldrene for å forklare dem de alvorlige konsekvensene av slike handlinger. Hvis det ikke blir stoppet tidsnok kan det ødelegge barnas framtid, sier Hulby.

Hulby forteller at barna har oppført seg aggressivt og provoserende. Politiet har også møtt mindreårige i miljøet.

- For et par sesonger så vi flere unge gutter ned til 15-årsalderen i risikosupportermiljøet. Samtaler med foreldre ble den gang brukt med hell. Siden har de yngste vi har registrert ligget rundt 18-årsalderen, sier Moheim fra politiet.

Ønsker ny lov Politidirektoratet har nå foreslått en lovendring, som er sendt ut på høring til alle politidistriktene.

MASSESLAGSMÅL: I løpet av noen minutter ble uteserveringen
til en restaurant i Tordenskioldsgate rasert. Ødelagte møbler
og knust glass lå strødd ut over gata. Foto: PRIVAT
MASSESLAGSMÅL: I løpet av noen minutter ble uteserveringen til en restaurant i Tordenskioldsgate rasert. Ødelagte møbler og knust glass lå strødd ut over gata. Foto: PRIVAT Vis mer

- Det haster, og jeg håper regjeringen vil legge fram lovforslaget i løpet av året, sier 1. nestleder for Stortingets justiskomité, Jan Bøhler (Ap), til Dagbladet.

Lovforslaget vil innebære at det er politiet, ikke klubbene, som utestenger de voldelige supporterne fra kampene og fra områder der det kan oppstå voldsepisoder. Utestengelsen vil gjelde i et begrenset tidsrom rundt kampene.

- Etter vårt syn er det viktig å kunne stille opp en lovgivning som gjør at risikosupportene må velge mellom å gå på kamp eller slåss, sier Moheim.

Organiserte kriminelle Politiet frykter at kriminelle skal bruke causalsmiljøene som rekrutteringsbase.

RÅ VOLD: Sjokkerte tilskuere ble vitne til at casuals hamret løs
på hverandre. Politiet mener at volden er blitt råere og at bruk
av amfetamin og kokain er vanlig blant risikosupporterne.
RÅ VOLD: Sjokkerte tilskuere ble vitne til at casuals hamret løs på hverandre. Politiet mener at volden er blitt råere og at bruk av amfetamin og kokain er vanlig blant risikosupporterne. Vis mer

- De aller fleste av risikosupporterne er helt normale folk som enten jobber eller studerer. Riskosupportermiljøene huser også høyreekstreme, venstreekstreme, folk fra MC-miljøet, ransmenn og organiserte kriminelle, sier Moheim — som sier de er kjent med at folk fra miljøet seinere har blitt organiserte kriminelle.

- En liten gruppe med aggressive gutter som er spenningsøkende vil være interessant for enhver kriminell gruppe som ønsker å rekruttere folk. Det er en av farene med disse miljøene, sier Moheim.

KRIMINELLE: - De aller fleste av risikosupporterne er helt normale folk som enten jobber eller studerer. Riskosupportermiljøene huser også høyreekstreme, venstreekstreme, folk fra MC-miljøet, ransmenn og organiserte kriminelle, sier Ola Moheim fra politiet. Her med en belslaglagt slåsshanske.
KRIMINELLE: - De aller fleste av risikosupporterne er helt normale folk som enten jobber eller studerer. Riskosupportermiljøene huser også høyreekstreme, venstreekstreme, folk fra MC-miljøet, ransmenn og organiserte kriminelle, sier Ola Moheim fra politiet. Her med en belslaglagt slåsshanske. Vis mer
TRUSLER OM JULING: - Det har vært trusler om juling, og de har blitt truet med at de vet hvor vaktenes familie bor. I et tilfelle fikk en av de frivillige dekkene sine skåret opp hjemme etter at vi politianmeldte trusler, forteller Kjell Hulby fra LSK, som selv har fått flere trusseltelefoner. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
TRUSLER OM JULING: - Det har vært trusler om juling, og de har blitt truet med at de vet hvor vaktenes familie bor. I et tilfelle fikk en av de frivillige dekkene sine skåret opp hjemme etter at vi politianmeldte trusler, forteller Kjell Hulby fra LSK, som selv har fått flere trusseltelefoner. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer