Politiet slår alarm om ulovlig scooterkjøring: - Utgjør et massivt problem

21 av 29 kjørere ble anmeldt etter kontroller i Troms.

VIL HA SLUTT PÅ ULOVLIG KJØRING:  Troms politidistrikt sier ulovlig kjøring med snøcooter har blitt et massivt problem i fylket. Denne uka ble 21 av 29 personer som ble kontrollert, anmeldt for ulovlig kjøring. Dette bildet ble tatt med helikopter under politiets storkontroller i fjor. Foto: Politiet
VIL HA SLUTT PÅ ULOVLIG KJØRING: Troms politidistrikt sier ulovlig kjøring med snøcooter har blitt et massivt problem i fylket. Denne uka ble 21 av 29 personer som ble kontrollert, anmeldt for ulovlig kjøring. Dette bildet ble tatt med helikopter under politiets storkontroller i fjor. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den siste uka har Troms politidistrikt gjennomført tre kontroller for å fange opp folk som kjører ulovlig med snøscooter i marka.

29 snøscootere ble kontrollert og 21 ble anmeldt for «ulovlig motorferdsel i utmark». Flere ble i tillegg anmeldt for kjøring med en uregistrert snøscooter.

- Mengden motorferdselen i utmark utgjør nå et massivt problem, og har stor negativ innvirkning på naturmiljøet både for mennesker og dyr, skriver miljøkoordinator Rolf Olav Sollied i Troms politidistrikt i en pressemelding.

- Ikke så farlig Politiet sier de har tro på at folk etter hvert skjønner nødvendigheten av å verne naturen.

- Det er nok en generell holdning om at det ikke er så farlig om at man er utenfor de fastsatte løypene, sier direktør i Statens Naturoppsyn (SNO) Pål Prestrud.

- De aller fleste er ydmyke og forsikte når de blir kontrollert, men det er noen få som prøver å unndra seg kontroll og er veldig i opposisjon, sier han.

Politiet minner om rovfugler som snart starter hekkesesongen og reinsdyr som snart skal i gang med kalving.

- For dem som velger å unndra seg kontroll, kan konsekvensene fort bli langt mer alvorlig enn et tildelt forelegg. Inndragning av førerkort og i verste fall inndragning av kjøretøy, er noen av sanksjonene politiet har hjemmel til å benytte seg av, skriver Sollied.

I oppsisjon
På sosiale medier har politiet fått mye negative tilbakemeldinger på kontrollene.

- Det er en høflig tone på selve kontrollen. Selv om folk er på vei til å få flere tusen kroner i bot, er det en grei tone. På kommentarene i mediene og på Facebook ser vi at det er mange som melder fra om at de synes det vi driver med bare er tull, sier Sollied til Dagbladet.

- Men nå, mer enn tidligere, får vi også tilbakemeldinger fra folk som synes scooterkjøringen ikke er så grei. Disse er også mer på banen, sier Sollied.

Flere kontroller I fjor vinter ble mellom 120 og 130 tilfeller av ulovlig kjøring anmeldt og tre firedeler av anmeldelsene var fra Nordland, Troms og Finnmark. Ulovlig kjøring er ikke noe nytt.

- Sånn har det vært i årevis. Vi tonet ned kontrollene i noen år i påvente av at det skulle komme ny lov, men den har ikke kommet, bare noen endringer. Så i fjor ble vi enige om at nå måtte vi bare forholde oss til den loven som er. Det er det nye, sier Sollied.

Derfor er det flere kontroller nå.

FLERE KONTROLLER:  Siden i fjor har politiet i Troms hatt flere kontroller for å ta folk som kjører snøscooter ulovlig i marka. Dette bildet er fra en kontroll rett før påske i fjor. Politiet samarbeider med Statens naturoppsyn, Statskog-fjelltjenesten og Tollvesenet om kontrollene. Foto: Politiet
FLERE KONTROLLER: Siden i fjor har politiet i Troms hatt flere kontroller for å ta folk som kjører snøscooter ulovlig i marka. Dette bildet er fra en kontroll rett før påske i fjor. Politiet samarbeider med Statens naturoppsyn, Statskog-fjelltjenesten og Tollvesenet om kontrollene. Foto: Politiet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer