Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet slår jernring rundt Schaerbeek. I lufta henger helikopterne

- Det er gale mennesker som gjør slikt, og alle her vil at de skal bli tatt.

SPERRET: Hundrevis av beborere i bydelen Schaerbeek måtte vente i timesvis etter at belgisk politi slo en jernring rundt bydelen. Politiet gjennomsøkte hver eneste husstand i bydelen etter terroraksjonene som rammet Brussel i Belgia. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SPERRET: Hundrevis av beborere i bydelen Schaerbeek måtte vente i timesvis etter at belgisk politi slo en jernring rundt bydelen. Politiet gjennomsøkte hver eneste husstand i bydelen etter terroraksjonene som rammet Brussel i Belgia. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL/OSLO (Dagbladet): Politiet har i kveld lagt en jernring rundt kvartalene som omkranser jernbanestasjonen i bydelen Schaerbeek i Brussel. Det var blant annet i denne bydelen politiet fant spor etter Paris-terroristen Salah Abdeslam, som til slutt ble tatt fredag.

- Politiet går fra leilighet til leilighet og ransaker. De jakter etter våpen og eksplosiver, sier Samira Zahra (28) til Dagbladet.

Hun måtte forlate leiligheten da politiet kom på døra og nå står hun utenfor politisperringene sammen med en liten gruppe naboer og venter på at politiet skal gjøre seg ferdige.

- Vil at de skal bli tatt Over hustakene henger flere helikoptre. Et av dem har kraftige lyskastere som lyser ned på hustakene. Målet for politijakten er å finne personer eller spor som kan knyttes til de dødelige angrepene på flyplassen og Maelbeek t-banestasjon i morges. Politi og militære sperrer av gatene og opprørspoliti i pansrede biler står oppstilt.

- Jeg synes det er helt greit at de leter etter terrorister her. Det er gale mennesker som gjør slikt og alle her vil at de skal bli tatt, sier hun.

Flere av de andre som Dagbladet snakker med er heller ikke sinte eller fortvilte over at de må tilbringe en kald mars-kveld ute i kulda. Praten går om det tragiske som er hendt i dag, og om alt oppstyret som nå er skapt i nabolaget.

- Vi ønsker bare at politiet skal gjøre jobben sin, sier Singh Sambooran.

• LES OGSÅ: Europas største terror-reir

I likhet med Molenbeek bydel, der det var en rekke politiaksjoner etter Paris-terroren i januar, er Schaerbeek en bydel som domineres av innvandrere.

- Vi er muslimer, men ikke sett oss i bås med de som utfører slikt galskap. De er bare syke i hodet sitt, sier  Sarah Katlea (20).

Også hun er utestengt fra huset hun bor i på grunn av husundersøkelsene, og hun anslår at det bor mellom 1000 og 1500 mennesker innenfor jernringen som politiet nå har satt opp.

- Det er en veldig trist dag for oss. Virkelig sjokkerende, sier hun.

Evakuert Victor Guvet driver kafeen Le Condord i hjertet av Schaerbeek. De store gatene er nærmest lagt øde mens et titalls mennesker har samlet seg ved alle veisperringene.

- FOLK ER REDDE: Kaféeier Victor Guvet sier han aldri har opplevd lignengde i bydelen Schaerbeek. - Det er klart folk er redde, sier han til Dagbladet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- FOLK ER REDDE: Kaféeier Victor Guvet sier han aldri har opplevd lignengde i bydelen Schaerbeek. - Det er klart folk er redde, sier han til Dagbladet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- De har holdt på i seks-sju timer. Mange har blitt evaluert fra hjemmene sine, og mange er kommet hit. Alle vil ha informasjon, og nå vet vi ikke hva som skjer, bortsett fra at politiet trolig jakter terrorister i nabolaget, sier Guvet til Dagbladet.

Klokka er halv ni på kvelden, og det svirrer av folk rundt baren og ute på fortauet. De fleste av dem er lokale.

- Det er klart folk er redde. Dette er et rolig nabolag med folk fra alle forskjellige steder. Det er forretninger og liv her, og dette er første gang vi har opplevd noe slikt her, sier Guvet.

Belgiske myndigheter har meldt om politirazziaer over hele landet, og mediene har i stor grad etterkommet en oppfordring fra den belgiske statsadvokaten om å ikke rapportere om informasjon «knyttet til den pågående etterforskningen».

Det er likevel liten tvil om at store deler av politiets klappjakt på terroristene har foregått i Schaerbeek.

Fant spikerbombe Tidligere i kveld ble det funnet et IS-flagg og en spikerbombe i en bolig i bydelen. Det ble også funnet kjemiske produkter. 

MANNSTERKE: Belgisk politi måtte holde innbyggerne på utsiden av sperringene mens aksjonene pågikk. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
MANNSTERKE: Belgisk politi måtte holde innbyggerne på utsiden av sperringene mens aksjonene pågikk. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Aksjonene pågår i flere deler av landet og flere vitner blir avhørt, sier Frederic Van Leeuw, lederen for den belgiske påtalemyndigheten. 

Belgisk politi har også etterlyst en av de antatte gjerningsmennene etter tirsdagens terrorangrep på flyplassen i Brussel.

Et bilde fra et overvåkingskamera på flyplassen viser mannen med briller, en svart hatt og hvit jakke. Han skyver en bagasjetralle foran seg og bærer en svart bag.

Politiet har gått ut med et overvåkningsbilde fra flyplassen som viser han sammen med to andre menn som de mener kan ha noe å gjøre med angrepet. De to mennene til venstre på bildet skal være døde, men det er ikke bekreftet om de to er ofre for angrepet eller selve angriperne. 

En politikilde sier til belgiske Le Soir at bildet av mennene er «relevant» i etterforskningen framover. De to mennene til venstre skal ha omkommet i eksplosjonene på flyplassen, mens den tredje fremdeles skal være i live, ifølge avisa.

OPPLYST: Belgisk politi hadde støtte fra flere helikoptere da de gikk inn i bydelen Schaerbeek i Brussel. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
OPPLYST: Belgisk politi hadde støtte fra flere helikoptere da de gikk inn i bydelen Schaerbeek i Brussel. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Til sammen skal nå minst 31 mennesker være drept og 136 skadet av terroren i Brussel tirsdag formiddag. En dansk mann og tre svenske statsborgere skal være blant de skadde, blant dem en kvinne som er hardt skadd.

- Kvinnen er på sykehuset med alvorlige skader. En annen, en mann, behandles for mindre skader, sier fungerende leder John Brick i UDs pressetjeneste til nyhetsbyrået TT.

Den tredje svensken er ikke innlagt på sykehus. 

Det er foreløpig ingen opplysninger om at nordmenn skal være skadd i terrorangrepene.

IS planla angrep i Europa Den islamske staten (IS) har tatt på seg ansvaret for terrorangrepene mot flyplassen Zaventem og metrostasjonen Maelbeek i Brussel tirsdag.

«Krigere fra IS gjennomførte tirsdag en serie angrep med bombebelter og annet utstyr, rettet mot flyplassen og en viktig metrostasjon i sentrum av Belgias hovedstad Brussel», heter det i en meldingen fra nyhetsbyrået AMAQ - som står nær gruppen.

Ifølge nyhetsbyrået AP har et angrep mot flyplasser og togstasjoner i Europa vært under planlegging i minst to måneder.

I BRUSSEL: Dagbladets reporter Tore Bergsaker og fotograf Øistein Norum Monsen er på plass i Brussel. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.
I BRUSSEL: Dagbladets reporter Tore Bergsaker og fotograf Øistein Norum Monsen er på plass i Brussel. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Ifølge en Irakisk etterretningskilden ble Brussel valgt som mål først etter at Paris-terroristen Saleh Abdeslam ble pågrepet i byen fredag.

- Ingen forbindelser til Norge PST følger situasjonen i Belgia og vurderer fortløpende om dette påvirker trusselbildet i Norge. Foreløpig har vi ikke opplysninger som tilsier det, opplyser PST.  

- Vi har innkalt ekstra personell, og jobber med å kartlegge situasjonen nasjonalt og internasjonalt, sa Håkon Skulstad i Politiet under en pressekonferanse tidligere tirsdag. 

Politidirektoratet informerer om at de har intensivert samarbeidet mellom politiet, Kripos og PST. 

- Ifølge PST er trusselbildet uendret i Norge. Det er ingenting som knytter aksjonen til Norge så langt, sier Skulstad. 
Han sier at politidirektoratet vil vurdere situasjonen fortløpebnde dersom det kommer ny informasjon. 

Politidirektoratet sendte tirsdag formiddag melding til alle politidistrikt om at de må gjøre selvstendige vurderinger angående hvilke tiltak som skal iverksettes i sine distrikt som følge av hendelsene i Belgia.

I BRUSSEL: Dagbladets reporter Trym Mogen og fotograf Jaques Hvistendal er på plass i Brussel. Foto: Jacques Hvistendal
I BRUSSEL: Dagbladets reporter Trym Mogen og fotograf Jaques Hvistendal er på plass i Brussel. Foto: Jacques Hvistendal Vis mer
PANSRET: En kolonne med pansrede politikjøretøy forlot Schaerbeek etter å ha gjennomført en flere timer lang politiaksjon på jakt etter terrorister.. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
PANSRET: En kolonne med pansrede politikjøretøy forlot Schaerbeek etter å ha gjennomført en flere timer lang politiaksjon på jakt etter terrorister.. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart