Politivold

Politiet slettet bevis

Da kameratene fikk juling av politiet, filmet Marius Stormo dramaet. Videoen ble slettet av en politimann som tok telefonen hans.

NB: STERKE INNTRYKK: Da kameratene fikk juling av politiet, filmet Marius Stormo dramaet. Overvåkningsbilder viser politiet slette videoen fra Stormos mobiltelefon. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KONGSBERG (Dagbladet): Politimester Ole B. Sæverud bekrefter overfor Dagbladet at en politibetjent slettet videobevis i politivoldssaken på Kongsberg.

En politibetjent i 30-åra er nå tiltalt for vold, etter at Kevin Simensen og Kristian Teigen fikk juling – slått med knyttet hånd en rekke ganger og deretter slått med en teleskopbatong – av politiet på Kongsberg natt til søndag 30. oktober.

En annen politibetjent etterforskes av Spesialenheten for politisaker for å ha slettet videoopptak fra en mobiltelefon.

- I forbindelse med politidistriktets etterforskning kom det også fram at en annen tjenesteperson hadde slettet et opptak av deler av hendelsen en av de involverte hadde gjort med sin mobiltelefon. Også dette forholdet er anmeldt til spesialenheten, sier politimester Ole B. Sæverud til Dagbladet.

BEKREFTER_ Politimester Ole B. Sæverud bekrefter i en e-post til Dagbladet at en tjenesteperson slettet et videoopptak av hendelsen på Kongsberg. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
BEKREFTER_ Politimester Ole B. Sæverud bekrefter i en e-post til Dagbladet at en tjenesteperson slettet et videoopptak av hendelsen på Kongsberg. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

Det var natt til søndag 30. oktober i fjor kameratene fra Vestfossen var «på byen» i Kongsberg. Det som skulle være en hyggelig kveld, sluttet i kaos og vold – hvor to av kameratene fikk rundjuling av politiet.

- Filmet alt

Mens kameratene Kevin Simensen (26) og Kristian Teigen (26) fikk juling av politiet, filmet Marius Stormo (28) dramaet med sin mobiltelefon.

- Jeg filmet alt med mobilen min. De mange knyttneveslagene fra politibetjenten mot hodet til Kevin, og slagene med teleskopbatongen mot både Kevin og Kristian ble dokumentert, forteller Marius Stormo til Dagbladet

- Så kom en politimann og tok telefonen min. Først kastet han den i bakken, forteller Marius Stormo.

NB: STERKE INNTRYKK: Natt til 30. oktober 2022 ble Kevin (26) slått minst 16 ganger av politiet. Nå er en politibetjent i 30-åra tiltalt for politivold. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet. Video: Politiet Vis mer

Slettet alt

Overvåkningsbildene fra Esso-stasjonen i Kongsberg sentrum viser at Marius ble holdt fast av en uniformert politimann, og telefonen ble tatt ut av hånda hans.

- Etter at han kastet den i bakken, tok han mobilen opp foran ansiktet mitt, slik at det ble åpnet. Da slettet politimannen først videoen, før han også slettet slettefila på mobilen min, sier Stormo til Dagbladet.

Stormo har anmeldt forholdet til politiet.

- Jeg forklarte det til Spesialenheten da de avhørte meg. Det virket først som de ikke trodde på meg, sier Stormo.

Overvåkningsvideoen fra bensinstasjonen viser at en politimann tar telefonen til Stormo.

- SLETTET: - Politimannen tok telefonen min, og slettet videoopptakene da kameratene mine ble banket opp av politiet, sier Marius Stormo. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
- SLETTET: - Politimannen tok telefonen min, og slettet videoopptakene da kameratene mine ble banket opp av politiet, sier Marius Stormo. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Mobilen ble ødelagt, det er ille i seg selv. Verre er det at en politibetjent slettet opptakene som viser hva som egentlig skjedde. Videobildene på min mobil viste hva som skjedde, og kunne vært et viktig bevis. Heldigvis viser overvåkningsbildene fra bensinstasjonen mye av det som skjedde. Dessverre er videoen som viser det som skjedde utenfor kameraene til bensinstasjonen slettet, sier Stormo.

«Dekker straffbare handlinger»

Advokat Kim Gerdts, som representerer Kevin Simensen som en rekke ganger ble slått med knyttet hånd i ansiktet og med teleskopbatong, reagerer kraftig på at bevis ble slettet.

- Videobildene fra overvåkningskameraene viser at politiet aktivt sletter bevis, sier advokat Kim Gerdts.

- Ved å slette annet bevisopptak sammenholdt med at et samlet politikorps produserer rapporter som åpenbart er i strid med faktum, viser at det er en vilje til å dekke over politiet straffbare handlinger, sier Gerdts til Dagbladet.

Advokaten viser ved siden av videobevisene fra bensinstasjonens overvåkingskameraer til Spesialenhetens rapport. Hvor Terje Nybøe, sjef for Spesialenheten for politisaker slår fast:

«Det vises til at politibetjenten anmeldelse av Simensen og rapport skrevet av politibetjent NN, på flere punkter avviker fra det som faktisk skjedde».

Spesialenheten konstaterer at forklaringen til politibetjenten og hans kvinnelige kollega, åpenbart ikke er riktig ut fra bevismaterialet som er dokumentert.

- Jeg kan bekrefte at Spesialenheten har en sak til behandling, som gjelder dette temaet, sier påtaleansvarlig Camilla Lie i Spesialenheten for politisaker til Dagbladet.

- Når vil det spørsmålet om en eller flere ansatt i Sør-Øst politidistrikt har slettet bevis være ferdig etterforsket?

- En avgjørelse vil komme når forholdet er ferdig etterforsket, sier Camilla Lie.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer