Politiet slo seddelalarm i julestria

Den siste uka har flere titalls butikker ringt oslopolitiet etter å ha mottatt rare 200-sedler. Politiet ba butikkene om å være på vakt, men et besøk i Norges Banks seddelpresse oppklarte misforståelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En politikvinne kom hit i går ettermiddag, forteller Soner Kilinc (27) på restauranten Mutfak på Aker Brygge.

Han viser fram 200-lappen som han fant i kassabeholdningen. Den føles som en vanlig seddel og ser ut som en vanlig seddel - med to unntak. Den mangler årstall, og tallrekkene på fronten er ikke like - slik de pleier å være.

- Hun ba oss følge med hvis vi mottok 200-lapper uten årstall, sier Kilinic.

Han og medeieren Sait Senturk sammenligner lappen med en vanlig 200-lapp.

- Det var jaggu godt at vi ikke oppdaget dette når kunden var her. Da ville vi forsøkt å holde ham her til politiet kom. Det ville vært pinlig det, ler Kilinic når Dagbladet.no forklarer sammenhengen.

For 200-lappen er slett ikke falsk.

Politiet oppsøkte pressa

- Vi trodde det var en mengde forfalskede 200-lapper i omløp. Den siste uka har vi fått en drøss med henvendelser - flere titalls, sier operasjonsleder Vidar Hjulstad ved Oslo politidistrikt.

Politiet tok affære, men Norges Bank opplyste at det slett ikke var snakk om falske penger. De hadde forandret utseendet på 200-lappen. Politiet troppet opp i Norges Bank og fikk se de nye trykkplatene.

- Jeg har også hørt om problemene, sier assisterende direktør Paal Espeli i Norges Banks kontantavdeling.

Falske julepenger

- Onsdag hørte jeg at en butikk slo alarm på grunn av de nye 200-lappene. Det er mulig de ansatte sjekker nummer og årstall for å verifisere at pengene er ekte. Vi sendte informasjon om endringen til bankene, men dette har kanskje ikke nådd utsalgstedene, sier Espeli.

Han opplyser at de nye lappene ble laget i sommer, og at de har vært i omløp en god tid. Han har ingen anelse hvorfor butikkene nå plutselig slår alarm.

- Glem tallene. Se etter vannmerket og sikkerhetstråden, råder han tvilende 200-lappmottakere.

Han forteller at det bruker å være flere falske penger i omløp i julestria enn ellers i året.

- Da går det litt kjapt i butikkene, og mange ser sitt snitt til å lure inn falske penger. Kanskje det er derfor butikkene har vært ekstra på vakt.

PÅ VAKT: Eierne av restauranten Mutfak ble advart av politiet mot de falske 200-lappene. Soner Kilinc (venstre) holder seddelen han trodde var falsk. Sait Senturk holder den vanlige typen.
GANSKE LIKE: Gjett hvilken seddel som skapte bry i julestrida. Den nederste er synderen - den har ulike tallrekker oppe til venstre og nede til høyre.