Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

17-åring tatt med eksplosiver på Grønland

Politiet slo til mot 17-åringen og storebrorens leilighet: - Det var 15-20 politifolk

Yngstemann er nå terrorsiktet for befatning med eksplosiver. Utleierne hadde ingen bekymringsmeldinger om brødreparet. 

SLO TIL: Funnet av 17-åringen med eksplosiver førte til evakuering og detonering av eksplosivene med en bomberobot. I denne leilighetsblokka i Oslo sentrum slo politiet til mot gutten og brorens leilighet med store styrker lørdag og søndag. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
SLO TIL: Funnet av 17-åringen med eksplosiver førte til evakuering og detonering av eksplosivene med en bomberobot. I denne leilighetsblokka i Oslo sentrum slo politiet til mot gutten og brorens leilighet med store styrker lørdag og søndag. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 17 år gamle gutten som i går ble terrorsiktet etter å ha blitt pågrepet med en gjenstand på 30 x 30 cm på Grønland i Oslo, nekter straffskyld.

Han ble i dag framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett av Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Fengslingsmøtet gikk for lukkede dører. Retten besluttet å fengsle ham for to uker med brev- og besøkskontroll på grunn av bevisforspillelsesfare.

PÅGREPET: 17-åringen ble pågrepet seint søndag kveld med det som beskrives som en «primitivt, improvisert sprengladning». Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
PÅGREPET: 17-åringen ble pågrepet seint søndag kveld med det som beskrives som en «primitivt, improvisert sprengladning». Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

PSTs politiadvokat Kathrine Tonstad opplyser til Dagbladet at den aktuelle gjenstanden er en beholder med lightergass, med spikrer teipet på utsiden.

PST har siktet 17-åringen for ulovlig befatning med eksplosiver for det de kaller er «primitiv, improvisert sprengladning med et begrenset skadepotensial». Guttens forsvarer Aase Karine Sigmond sier imidlertid han ikke hadde til hensikt å skade noen, og at han ville vise fram eksplosivene til venner.

Storaksjon mot leilighet

Framstillingen av saken fra aktoratet i PST og guttens forsvarer spriker dermed stort. 17-åringen, opprinnelig asylsøker fra Russland, flyttet fra hjembyen i Nord-Norge til Oslo i fjor sommer for å begynne på videregående skole. Der bodde også hans eldre bror fra før.

De to skal ha bodd sammen i en utleieblokk i Oslo sentrum. Både lørdag og søndag hadde politiet aksjoner i boligblokka. 17-åringen ble pågrepet med sprengladningen rundt 22.30 lørdag kveld på Grønland, ikke langt unna studentboligen.

Både lørdag og søndag var politiet i den aktuelle blokka. Seint søndag kveld var det store styrker i oppgangen i blokka.

- En kamerat av meg kom opp hit rundt 21.30 i går kveld. Da var det 15-20 politifolk i oppgangen. Han fikk spørsmål om hvilken etasje han skulle før han fikk gå. Rundt midnatt var de borte, sier en av beboerne i oppgangen.

Ingen meldinger

Sjefen for selskapet som leier ut de aktuelle leilighetene bekrefter overfor Dagbladet at guttens storebror bodde på stedet. Han bekrefter også politiaksjonene både lørdag og søndag. Storebroren hadde en 52 kvadratmeters familieleilighet i Oslo sentrum. Utleieren har ikke mottatt noen klager på brødrene.

BESTRIDER PST: 17-åringens forsvarer Aase Karine Sigmond er sterkt uenig i PSTs framstilling, og sier gutten ikke hadde til hensikt å skade seg selv eller andre.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
BESTRIDER PST: 17-åringens forsvarer Aase Karine Sigmond er sterkt uenig i PSTs framstilling, og sier gutten ikke hadde til hensikt å skade seg selv eller andre. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

- Vi har ikke fått noen meldinger om storebroren og kjente ikke til ham spesielt, sier han til Dagbladet.

Heller ikke naboer Dagbladet snakker med kjente til storebroren.

Politiet ba om nøkler til enhetene, men ville verken fortelle vektere eller bestyrelsen på stedet hva oppdraget dreide seg om.

Ifølge forsvarer Aase Karine Sigmond kan ikke PST be om mer enn to ukers fengsling for hennes klient, fordi han er under 18 år.

- En bekymring

Sigmond benekter at hennes klient er islamist, og sier han tar avstand fra både Den islamske stat (IS) og vold.

KJENNING: Politiadvokat Signe Aalling informerer om den siktede, en 17 år gammel russisk guttt som PST har hatt kjennskap til fra tidligere av. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

PST-sjef Benedicte Bjørnland og politiadvokat i PST, Signe Aalling, fortalte på en pressekonferanse i går at gutten er en kjenning av politiet, og at de over en periode har drevet forebyggende arbeid overfor ham. Han hadde en samtale med myndighetene, men forsvareren sier dette handlet om en bekjent av ham, som skal ha blitt radikalisert og seinere reist til Syria.

- Det er uklart hvorvidt 17-åringen hadde planer om å gjennomføre et terrorangrep. Det er sannsynlig at angrepene i Frankrike, Tyskland, Russland, England og Sverige har en smitteeffekt, sa Bjørnland.

Forsvarer Sigmond avviser etterretningens framstilling.

- Han forklarer at han hadde et objekt, slik det beskrives, som har begrenset skadepotensial. Det var noe han skulle imponere venner med. Det ligger på nivå med å sprenge kinaputter. Det var ikke intensjonen hans å skade noen. Dette er ikke noe terroranslag. Det er noe helt annet, sier hun.

PST-sjef Benedicte Bjørnland informerer om bakgrunnen for det oppjusterte trusselbildet - og hvordan PST har undersøkt denne informasjonen den siste tida. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!