Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet slo til mot opp mot 15 boliger, Lime-butikker og forretningslokaler i koordinert megaaksjon

Mer enn ti personer pågrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LØRENSKOG/OSLO (Dagbladet): Klokka 08 i dag iverksatte Romerike politidistrikt en samordnet aksjon med støtte fra flere politidistrikter fra Østlandet, Kripos, Tollvesenet og Skatteetaten mot dagligvarekjeden Lime Minipris som har omtrent 30 butikker i Oslo og rundt om på Østlandet.

Flere enn ti personer ble pågrepet i aksjoner mot nærmere 15 boligadresser i morgentimene i dag. Et par timer senere slo aksjonsgruppa til mot flere Lime-butikker i Norge og foretar ransakinger i kjedens butikker. Dagbladet vet at politiet også ransaker andre forretningslokaler i forbindelse med saken. Totalt deltar over 150 tjenestemenn i den enorme aksjonen.

For tre uker siden ble sjefen for franchiseselskapet, Sajjad Hussain, pågrepet og siktet for grov menneskehandel, men arrestasjonen ble etter alt å dømme framskyndet fordi han var på vei til utlandet. Hussain sitter ennå varetektsfengslet.

Sjefen varetektsfengslet Hussain var fra før i søkelyset for store moms- og skatteunndragelser etter razziaer mot butikker han tidligere drev som Joker- og Spar-filialer i 2010, før Lime-profileringen startet.

I 08.15-tida i morges oppsøkte en mannsterk politigruppe Sajid Hussain i hans bolig på Etterstad i Oslo. 38-åringen skal først ha nektet å åpne døra frivillig. Blant annet klatret en sivilkledd tjenestemann opp til en balkong i andre etasje av bygningen mens andre politifolk gjorde seg klare til å bruke verktøy for å åpne hoveddøra.

I likhet med flere av de andre som nå er tatt, er han siktet for menneskehandel eller medvirkning til dette og annen alvorlig økonomisk kriminalitet, etter det Dagbladet erfarer.

38-åringen er storebroren til Sajjad Hussain

Pågrep kvinne i Jaguar Rett etter klokka 08 i dag tidlig slo politiet på Romerike til mot en enebolig på Lørenskog, rett utenfor Oslo.

En sivil politibil kjørte inn i oppkjørselen, der det allerede stod parkert en Mercedes og to BMWer, og to sivilkledde tjenestemenn og én kvinne gikk inn i boligen.

Etter omtrent et kvarter gikk de ut med en mann i 40-årene, som er registrert som eier av et selskap som driver en Lime-butikk på Sagene i Oslo. Han står også registrert som eier av tre andre selskaper registrert på samme adresse: Et eiendomsselskap, et investeringsselskap og et detaljhandelselskap.

Mannen dekket til ansiktet da han ble ført inn i den parkerte sivilpolitibilen. Rett før politiet tok mannen ut, hadde fire etterforskere gått inn, den ene med en flyttekasse under armen.

I Jens Bjelkes gate på Tøyen i Oslo holder Lime-kjedens hovedkontor til i en bygning. I første etasje på hjørnet er det en Lime-butikk. I samme kvartal eier Hussain-familien minst tre leilighet i en toppetasje. I morgentimene ble det aksjonert mot samtlige steder. Minst fem personer har i løpet av timene politiet har jobbet på stedet, blitt ført bort. Første politipatrulje kom til stedet like etter klokka 08 før flere polititjenestefolk kom til.

I butikken saumfarte de lokalene. Etter cirka en halvtime ble en eldre mann ført ut av politiet. Etter en stund ble en kvinne og en mann ført ut. I 09-tida ble ytterligere tre personer plassert i en politibil og kjørt vekk.

En halv time senere ble en kvinne som kom kjørende i en Jaguar-bil pågrepet før en mann med hette tredd over hodet ble fulgt ut og kjørt bort av politiet i 11.30-tida.

- Menneskehandel Samtidig i morges slo flere polititjenestemenn mot en adresse på Furuset i Oslo. I samlet tropp gikk de opp til huset. Etter mellom ti og femten minutter inne i huset ble en 37 år gammel mann ført ut og plassert i en ventende bil. Mannen var iført en grå hettegenser med hetta over hodet. Mannen ble kjørt vekk mens politiet fortsatte arbeidet inne i huset.

Også på Vika i Oslo slo politiet mot en adresse i morges. I 09.45-tida tok rundt åtte sivilkledde polititjenestemenn seg inn i boligblokka. Etter rundt 25 minutter ble en person fraktet ut av bygget og sendt vekk med en politibil. Like etterpå ble to hunder tatt med ut av huset. Politiet fortsatte så ransakingen på stedet og bekreftet overfor Dagbladet at de ville bli gjennomført beslag på stedet.

Etter det Dagbladet erfarer er flere av de pågrepne siktet for menneskehandel, etter at utenlandske statsborgere skal ha blitt utsatt for tvangsarbeid. Samtidig knyttes en rekke av de siktede til store skatteunndragelser gjennom flere år og ulike typer bedragerier i millionklassen.

Mens noen av de siktede er direkte involvert i butikkledelsen, regnes andre som potensielle bakmenn som bevisst har gjort seg mindre synlige i selskapspapirene.

Planlagt i måneder Den enorme aksjonen har vært planlagt i flere måneder og skjer etter en langvarig, skjult etterforskning ledet av Romerike politidistrikt. Etterforskerne skal blant annet ha tatt i bruk telefonavlytting, spaning og samarbeid med utenlandsk politi i arbeidet, etter det Dagbladet får opplyst.

PÅGREPET I LØRENSKOG: En mann ble i morges pågrepet i sin bolig i Lørenskog. Foto: Sindre Granly Meldalen
PÅGREPET I LØRENSKOG: En mann ble i morges pågrepet i sin bolig i Lørenskog. Foto: Sindre Granly Meldalen Vis mer

Dagens razzia er trolig den største i Norge siden Kripos og skattemyndighetene i fjor startet en intensivert innsats mot den svarte økonomien i spesielt utsatte bransjer.

I tillegg til at Tollvesenet og Skattekrim-avdelingen ved Skatt øst nå finkjemmer butikk- og kontorlokalene i Lime-systemet, er Kripos involvert i etterforskningen. Dagbladet får opplyst at det blir Det nasjonale statsadvokatembetet som får det påtalemessige ansvaret for Lime-saken.

Romerike polidistrikt skal holde en pressekonferanse om aksjonen klokka 15.

VARETEKTSFENGSLET: Sajjad Hussain (36), eier og daglig leder i Lime Minipris.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
VARETEKTSFENGSLET: Sajjad Hussain (36), eier og daglig leder i Lime Minipris. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media