- Politiet spionerte for Haider

BERLIN (Dagbladet): Østerrikske politimenn har fortalt at de på bestilling fra Jörg Haider skaffet til veie etterretningsmateriale, delvis ved tyveri, som skulle skade høyrepopulistens politiske motstandere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed står Haider (50) overfor sin største skandale.

- «Sjefen trenger det.» Slik lød ordren. Vi var aldri i tvil om at «sjefen» var ensbetydende med Haider selv, forklarer fem politimenn som tilhørte en fagforening som var kontrollert av Haiders «Frihetlige parti» (FPT).

I minst to tilfeller skal politifolk fra FPT-fagforeningen AUF ha blitt bedt om å stjele materiale som kunne kompromittere Haiders motstandere, forteller de østerrikske nyhetsmagasinene Format og Profil i sine utgaver i morgen.

Det var Haiders livvakt Horst Binder, FPTs pressetalsmann Karl-Heinz Petritz og partiets tidligere forretningsfører Gernot Rumpold som bestilte opplysningene.

- Det finnes håndfaste indisier på at Haider selv er involvert, siterer nyhetsmagasinene kilder i innenriksdepartementet i Wien. Departementet bekreftet i går kveld at inntil 20 polititjenestemenn risikerer å bli suspendert allerede i morgen. Store mengder bevis er beslaglagt.

Trass i bevisene, hevder FPTs parlamentariske leder Peter Westenthaler at meldingene er uttrykk for en «utrolig hets mot Haider».

Justisministeren i Østerrike, Haiders partifelle Dieter Böhmdorfer, blir i morgen møtt med mistillitsforslag i det østerrikske parlamentet for sin påståtte medvirkning i skandalen.

FIKK POLITIHJELP? Jörg Haider kan stå ovenfor sin største skandale.