Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet splitter småbarnsfamilie

SANDNES (Dagbladet): Politiet har splittet småbarnsfamilien. Far risikerer fengsel i Iran, mens mor og to sønner (2 år og to måneder) fortviler i Bucuresti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er fryktelig, både jeg og ungene savner min mann, Vahid. Sendes han til Iran, er det slutten for vår familie. Jeg aner ikke hvordan jeg som enslig mor med to små barn skal overleve i det harde landet Romania, sier mor Tatjana Rouzbehani til Dagbladet på telefon fra Romania.

Stortingsrepresentant Hallgeir Langeland (SV) vil i dag kreve at statsminister Kjell Magne Bondevik sørger for at familien blir gjenforent i Norge.

I Sandnes er ekteparet Berit og Kjell Amdal oppgitt over den brutale framferden til norske myndigheter. De leide ut leilighet til den iransk-rumenske familien, og skryter av at de aldri har hatt så ærlige og fornuftige leieboere.

- Her har det rike landet vårt ødelagt en flott familie. Og vi er et land som skal verdsette familien og trygge barns oppvekst. Det er så brutalt at jeg finner ikke ord, sier Kjell Amdal.

Avvist på grensa

Vahid Rouzbehani hadde en nøkkeljobb ved en fiskebedrift i Rogaland og var på kurs i Ålesund da norsk politi fredag før pinse, klokka 6.30 om morgenen, aksjonerte mot Amdals hus. Tatjana og hennes to små gutter fikk beskjed om å pakke sakene, de skulle til Tanum mottak og så tilbake til Romania. Familien har vært snart tre år i Norge, men har fått avslag på søknader om asyl.

Vahid ble bedt om å komme til Tanum, han fikk ikke reise til Sandnes for å hente sakene sine. Lørdag ble familien sendt til Bucuresti. Rumenske myndigheter ville ikke slippe iraneren inn i landet, og han returnerte til Norge med to norske politibetjenter som ledsaget følget.

Beskjeden som så ble formidlet til Amdal var at Vahid skulle sendes til Iran, hans hjemland. Både Kjell Amdal og advokat Knut Eldhuset reagerer sterkt på at familien splittes.

Garanti lite verdt

- Vahid rømte fra Iran etter at sjahen ble styrtet. Han risikerer forfølgelse og straff der, sier Amdal.

- Politiet ga før helga en garanti for at familien skulle transporteres samlet ut av landet. I ly av pinsen, når alt er stengt og folk er bortreist, blir familien splittet. Det utfordrer rettssikkerheten, sier advokat Eldhuset.

Tatjana snakket sist med sin mann noen minutter via telefon fra Tanum søndag. I går kunne verken Tanum eller Oslo-politiet gi noen opplysninger om Vahid allerede var transportert til Iran, eller når det eventuelt skulle skje.

Flotte mennesker

Tatjana er bekymret for familiens framtid og ektemannens skjebne.

- Vi vil bare ha trygghet, nå er jeg redd for hva som vil skje med min mann, de to sønnene våre og meg selv, sier hun.

Kjell og Berit Amdal har lært den rumensk-iranske familien å kjenne som en sunn familie som ønsker å bygge ei framtid uten å ligge Norge til last.

- De er mennesker av beste kaliber. De respekterer vårt samfunn og prøvde virkelig å klare seg selv. Det er galskap å behandle familien som kriminelle, sier Kjell Amdal.

- Jeg bebreider ikke politiet som hentet dem, de er bare indianere, det er høvdingene høyere opp i systemet som handler så brutalt, sier Amdal, som har brukt store deler av pinsehelga til å prøve å få svar på hvordan det går med Tatjana, Vahid og de to små guttene.

- De ble bare hentet, fratatt telefoner og isolert. Og når vi prøver å få opplysninger, møter vi en mur av taushet overalt. Det er hjerteskjærende, sier Sandnes-mannen.

SPLITTET: Mor Tatjana, faren Vahid og den eldste sønnen Darius (2). Daniel er ikke med på bildet. <!--/BTEK1-->
FORTVILER: Kjell og Berit Amdal leide ut leilighet til den iransk-rumenske familien som ble hentet av politiet og sendt ut av landet i pinsehelga. - Det er brutalt at Norge skal splitte en flott familie på denne måten, sier ekteparet. <!--/BTEK0--><!--BTEK1-->
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media