Politiet spredte demonstrantene med tåregass

Voldelige demonstranter herjer i Oslo sentrum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det som startet som en fredelig demonstrasjon foran Stortinget kl. 14 i dag har nå utviklet seg til å bli voldelig.

Det var flere tusen i gatene mellom Israels ambassade og Slottsparken, der voldelige demonstranter begynte å skyte fyrverkeri mot politiet. De kastet steiner, flasker og planker.

Maskerte demonstranter
Maskerte demonstranstranter tok seg forbi vaktene og sto foran sperringene. I 16.15-tida ble det kastet mange fyrverkeribomber.

Klokka 16.30 brøt 50, 60 demonstranter ut av folkemengden og forsøkte å ta seg gjennom sperringene. Politiet forhindret dette ved å kjøre fram de store sperrebilene sine.

Klokka 16.45 iførte politiet seg gassmasker, og skjøt tåregass mot demonstrantene.

ANGREP FRIMURERLOSJEN: Demonstranter skjøt raketter inn i Frimurerlosjen. Foto: Jon Terje H. Hansen
ANGREP FRIMURERLOSJEN: Demonstranter skjøt raketter inn i Frimurerlosjen. Foto: Jon Terje H. Hansen Vis mer

- De fleste fredelige demonstranter hadde forlatt stedet da vi valgte å bruke tåregass. Vi vurderer at dette er et lempelig middel tatt i betraktning aggresjonen og voldsutøvelsen som fant sted, sier stabsjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt i en pressemelding.

Politihelikopter fløy deretter over folkemengden med høyttalerbeskjed om at «alle må forlate åstedet».

Etter politiets framstøt ble det roligere ved den israelske ambassaden.

- Dessverre forsøker noen å sabotere det som skulle være en fredelig og verdig markering. Disse personene har avfyrt store mengder fyrverkeri i menneskemengden, og kastet steiner og andre gjenstander mot politiet. Dette var helt klart en fare for fredelige demonstranter, og for polititjenestemennene som var der for å sikre deres ytringsfrihet, sier Fredriksen og utdyper:

FREDELIG: Rundt 2000 mennesker er samlet foran Stortinget i en fredelig markering. MMS-foto: Eiliv Frich Flydal
FREDELIG: Rundt 2000 mennesker er samlet foran Stortinget i en fredelig markering. MMS-foto: Eiliv Frich Flydal Vis mer

- Bruken av fyrverkeri kunne også utgjøre en brannfare. For å unngå ytterligere voldsutøvelse og skader på personer og gjenstander, måtte politiet benytte tåregass for å spre ansamlinger av mennesker som ikke var der for å ytre sitt budskap på fredelig vis. Dette ble også gjort ut fra hensyn til beboere i området, sier Fredriksen ved Oslo politidistrikt i pressemeldingen.

Herjer
Politiet har innbrakt rundt 100 personer. To personer er foreløpig pågrepet og siktet for blant annet vold mot politiet.

Etter at folkemengden ble spredt ved ambassaden, gikk et tog med 100-150 personer, deriblant en del blitzere, mot stortinget. Mange av dem er maskerte. De har kastet stein mot butikker og har nå beveget seg nedover Karl Johans gate. Klokka 17.20 oppholdt bråkmakerne seg ved Trafikkanten ved Oslo sentralstasjon.

Klokka 17.40 kastet demonstranter fyrverkeribomber mot politihester i krysset Nedre Slottsgate/Karl Johan. Hestene ble redde og løp av gårde.

FORBEREDT: Politiet er godt forberedt og tilstede med store mannskaper, men holder seg så langt i ro. MMS-foto: Harald Klungtveit
FORBEREDT: Politiet er godt forberedt og tilstede med store mannskaper, men holder seg så langt i ro. MMS-foto: Harald Klungtveit Vis mer

Demonstranter har også skutt raketter inn i lokalene til Frimurerlosjen.

Arrangørene prøver å rydde opp
Arrangørene av demonstrasjonen har hatt mange vakter i toget i dag som har bedt folk være rolige og uttrykke sin mening på en fredelig måte. Toget var fullt av familier, barn og unge - mange av dem rømte vekk fra demonstrasjonen.

På oppfordring fra politiet prøvde arrangørens vakter å få folk til å fjerne seg på grunn av sin egen sikkerhet.

- Ikke gjem dere bak kvinner og barn, ikke gjem dere bak uskyldige. Dere kan komme hit, ropte en frustrert vakt som sto ved sperringene.

TÅREGASS: Politiet spredte demonstrantene ved den israelske ambassaden med tåregass. Foto: Harald Klungtveit
TÅREGASS: Politiet spredte demonstrantene ved den israelske ambassaden med tåregass. Foto: Harald Klungtveit Vis mer

Mange av arrangørens folk var frustrerte og raste mot bråkmakerne. Vaktene deres gjorde en svært god jobb, og laget en menneskelig mur og prøvde å få folk lenger vekk. Like etter klokka 16 ga arrangørens vakter opp å holde folkemengden i sjakk.Dagbladet.no kommer tilbake til mer.

SMADRET RUTER: McDonalds i Nedre Slottsgate ble gjenstand for bråkmakernes herjinger. Foto: Sindre Meldalen
SMADRET RUTER: McDonalds i Nedre Slottsgate ble gjenstand for bråkmakernes herjinger. Foto: Sindre Meldalen Vis mer

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer