Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Operasjon «Crescendo»:

Politiet sprengte narkoliga: Beslagla våpen, 100 kilo hasj og 65 kilo amfetamin

- Vi har avslørt et organisert nettverk som har forsynt deler av Østlandet med narkotika over tid, sier politiet.

BESLAG: Politiet fant blant annet store mengder amfetamin da de slo til mot det de mener er et narkotikanettverk. Foto: Politiet
BESLAG: Politiet fant blant annet store mengder amfetamin da de slo til mot det de mener er et narkotikanettverk. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en mørk vinterkveld i slutten av januar, da to biler krysser grensa mellom Sverige og Norge. Grensepasseringen fra søta bror til hjemlandet går uproblematisk. Ingen stopper dem i tollen. Ingen følger tilsynelatende etter dem. I alle fall ikke som de selv merker.

Men ifølge kilder Dagbladet har snakket med, skal situasjonen kort tid seinere ha blitt snudd på hodet. Det viser seg at personene i de to bilene på ingen måte har vært alene. Plutselig slår politiet til. I løpet av få timer blir privatadresser i tre fylker ransaket. Resulatet er nedslående.

21 personer siktet

- Samlet beslag i saken er på omkring 65 kilo amfetamin, 100 kilo hasj og sju kilo råopium. Vi har avslørt et organisert nettverk som har forsynt deler av Østlandet med narkotika over tid. Detaljer om nøyaktig hvor og hvordan de har operert vil jeg ikke gå ut med på nåværende tidspunkt, sier politiadvokat Åsmund Yli til Dagbladet.

POLITIADVOKAT: Åsmund Yli.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
POLITIADVOKAT: Åsmund Yli. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Saken har vokst kraftig i omfang siden vinterdagen i slutten av januar, da politiet på Romerike sammen med Kripos og flere andre politidistrikter slo til, under aksjonen som fikk navnet Operasjon «Crescendo».

Narkotikabeslaget ble gjort over et kort tidsrom, men var et resultat av omfattende og lang tids etterforskning mot det Yli beskriver som «et miljø». I november ble saken sendt over til statsadvokaten. Nå ventes det på en tiltale, som trolig vil være klar like over nyttår.

MYE DOP: Tollerne ved Norges største postterminal lar seg stadig overraske over avsendernes kreativitet. Reporter: Audun Hageskal / Video: John Terje Pedersen / Redigering: Emilie RydningVis mer Vis mer

Kom fra Sverige

- Vi mener det er en åpenbar sammenheng mellom beslagene. Dette er også grunnen til at vi knytter personene sammen til det vi anser som et narkotikanettverk, forklarer Yli.

Ifølge politiadvokaten har de 21 siktede i saken hatt ulike roller i nettverket. Politiet mener det meste av narkotikaen har kommet til Norge fra Sverige kort tid før pågripelsene.

Mens noen av de siktede skal ha stått for innførsel og transport, skal andre ha fungert som mottak og distribusjon. I tillegg har en rekke av dem fått formell status som siktet som følge av det Yli beskriver som ulik tvangsmiddelbruk. Politiadvokaten understreker at det vil være opp til høyere påtalemyndighet å vurdere hvor mange som til slutt skal tiltales for forholdene.

- Vi har hatt en egen etterforskningsgruppe som har jobbet med dette, og et tosifret antall etterforskere. Arbeidet har resultert i siktelser av personer i Oslo, Vestfold, Buskerud og Akershus. Men beslagene ble gjort i de to førstnevnte fylkene. I tillegg til narkotika ble det beslaglagt elektronisk utstyr og flere våpen, sier Yli.

Startet med våpenbrekk

Drøye ni måneders etterforskning lå ifølge politiet bak, da dokumentene i forrige måned ble oversendt til statsadvokaten. Dagbladet erfarer imidlertid at politiets arbeid med nettverket skal ha startet langt tidligere enn ved grensepasseringen i januar.

Like etter midnatt den 31. juli i fjor brukte tyver en stasjonsvogn som rambukk for å torpedere inngangspartiet på våpenforretningen Børselars. Fullt bevæpnet rykket flere patruljer og et politihelikopter ut til våpenforretningen. Men det var først i mars i år at noen ble pågrepet for innbruddet.

RØMTE: Tyvene kom seg unna med flere våpen etter brekket. Foto: Politiet
RØMTE: Tyvene kom seg unna med flere våpen etter brekket. Foto: Politiet Vis mer

Sjokkbrekket førte til at et tjuetall våpen kom på avveie. Ifølge kilder Dagbladet har vært i kontakt med, knytter politiet våpenbrekket sammen med narkotikaligaen som nå er siktet.

- Det har jeg ingen kommentar til på nåværende tidspunkt, sier Yli.

Tidligere narkodømt

Dagbladet erfarer at flere av de siktede i saken har tung kriminalitet på rullebladet, blant annet omfattende narkotikavirksomhet. Per i dag er samtlige 21 løslatt i påvente av rettssaken.

To av dem ble i 2014 dømt i dansk rett, for befatning med 260 kilo hasj, og skal den gang ha vært del av et nettverk som sto bak smugling fra Danmark til Norge. Den ene av dem ble dømt til tre og et halvt års fengsel. Ifølge kilder Dagbladet har snakket med, pekes denne mannen ut som hovedpersonen i nettverket politiet nå mener å ha avslørt.

DELBESLAG: Beslagene ble gjort på en rekke privatadresser i flere fylker. Foto: Politiet
DELBESLAG: Beslagene ble gjort på en rekke privatadresser i flere fylker. Foto: Politiet Vis mer

Mannen slapp ut fra fengselet i Danmark i 2016 og skal siden ha oppholdt seg i Norge. Han er også tidligere dømt for narkotikavirksomhet og flere brudd på våpenloven.

- Min klient erkjenner ikke straffskyld for det han er siktet for i forbindelse med denne saken, sier mannens forsvarer, advokat Waqar Malik.

Også den andre av de to mennene som ble dømt i dansk rett nekter for å ha noe med saken å gjøre.

- Han har vært i fem eller seks avhør og forklart seg for politiet, og erkjenner ikke straffskyld, sier Øyvind Bergøy Pedersen som er mannens forsvarer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!