2009: Munch-litografiet «Historien» ble stjålet fra galleri Nyborgs kunst i Oslo i november 2009. Tyvene stjal bildet ved å knuse et vindu. Her siker kriminalteknikere fra Oslo spor på åstedet.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
2009: Munch-litografiet «Historien» ble stjålet fra galleri Nyborgs kunst i Oslo i november 2009. Tyvene stjal bildet ved å knuse et vindu. Her siker kriminalteknikere fra Oslo spor på åstedet. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

Politiet stanset bil med «Onkel Skrues» medsiktede i. Der fant de også Munch-verket

«Skrue» ble pågrepet noe seinere, får Dagbladet opplyst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag ettermiddag ble Mohammad Imran Saber, eller såkalte «Onkel Skrue», og en Tønsberg-mann (55) fengslet i fire uker, etter at de ble pågrepet for heleri av Munch-litografiet «Historien».

Litografiet ble beslaglagt av politiet mandag, men bildet ble stjålet i 2009.

Det var tjenestemenn fra seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt som fant litografiet, skriver Aftenposten.

Verket i bilen Ifølge kjennelsen fra Oslo tingrett ble den 55 år gamle mannen «pågrepet i forbindelse med bildet, og det er sannsynliggjort at han objektivt sett har oppbevart bildet.»

Etter det Dagbladet erfarer, ble 55-åringen stanset av politiet i en bil på vei mellom Oslo og Vestfold mandag. I bilen fant politiet det samme kunstverket som har vært savnet siden 2009, får Dagbladet opplyst.

- Min klient erkjenner ikke straffskyld, sier Ellen Holager Andenæs til Dagbladet.

- Har han sagt noe om hans forbindelse til litografiet?

- Jeg kan ikke si noe mer enn at han ikke erkjenner straffskyld.

- Han var da heller ikke involvert tilbake i 2009?

- Nei, det var han ikke.

- Har du noen kommentar til at han skal ha blitt stoppet av politiet med bildet i bilen?

- Det har jeg ingen kommentar til.

2 millioner 55-åringen var tiltalt for heleri av minst 4,4 millioner kroner fra 1994 til 2009, men ble bare domfelt for nærmere 3,3 millioner. Han ble også frifunnet på to punkter i tiltalen, blant annet for å ha gitt - det aktor hevder er - ulovlig lån samt trusler.

STJÅLET I 2009:
Det håndkolorerte litografiet "Historien" av Edvard Munch, som ble stjålet fra et galleri i Oslo i 2009,  ble mandag beslaglagt av Oslo politidistrikt. Ut fra de undersøkelser som er gjort er litografiet ekte og intakt, i følge politiet.
Foto: Politiet / NTB scanpix
STJÅLET I 2009: Det håndkolorerte litografiet "Historien" av Edvard Munch, som ble stjålet fra et galleri i Oslo i 2009, ble mandag beslaglagt av Oslo politidistrikt. Ut fra de undersøkelser som er gjort er litografiet ekte og intakt, i følge politiet. Foto: Politiet / NTB scanpix Vis mer

I tillegg til dette er han også siktet for grovt heleri av sju millioner kroner i perioden 2005 til 2014. Aktor i saken, Anne Cathrine Aga, ønsker ikke å kommentere Dagbladets opplysninger om at 55-åringen ble stoppet med bildet i bilen.

- Hvorfor ønsker dere å holde disse fengslet?

- Det foreligger en betydelig bevisforspillelsesfare, og vi ønsker å vite hvor bildet kom fra og hvor det skulle til, sier Aga til Dagbladet.

Foretar undersøkelser «Onkel Skrue» er et velkjent navn for Oslo-politiet. Saber var i politiets søkelys i forbindelse med NOKAS-ranet og Munch-saken, men ble ikke tiltalt i noen av sakene. Han er utpekt som personen som i 2006 sørget for at stjålne bildene kom tilbake til museet.

I september 2007 ble 32-åringen også dømt til tre års fengsel i den såkalte «Wonderboy-saken», som er en av Norges største narkotikasaker. 55-åringen er også en kjenning av politiet.

- Hva slags undersøkelser foretar politiet seg nå?

- Det gjøres tekniske undersøkelser og vi gjør vitneavhør, sier Aga.

Imran Saber ble pågrepet noe etter at 55-åringen ble pågrepet, får Dagbladet opplyst. Sabers forsvarer, Øystein Storrvik, sier til NTB at hans klient nekter straffskyld.

Det håndkolorerte litografiet «Historien» er undersøkt av politiet, som konstaterer at det er ekte og intakt, heter det i en pressemelding onsdag. Bildet hadde en verdi på om lag 2 millioner kroner da det ble stjålet i 2009, skriver NTB. 

Stjal bil Dagbladet skrev tilbake i november 2009 at tyvene stakk av i en Citroën Berlingo.

Det har ikke kommet fram opplysninger om noen av de nå involverte, Saber eller 55-åringen, stjal bil og bilde tilbake i 2009.

Bileieren hadde dette å si den gang:

- Den bilen du leser opp registreringsnummeret på ble stjålet fra oss natt til mandag. Det var noen proffe tyver, de skrudde først løs listene og deretter vindusglasset i butikken ut mot gata. Så løftet de det nok forsiktig vekk, fordi ingen ting var knust, sier bileieren.

Da Dagbladet ringte visste de ansatte på Autobjørn ingenting om at en av bilene deres var brukt i Munch-ranet i natt.

- Hæ, var det vår bil som ble brukt til Munch-ranet i natt? Nei, politiet har ikke ringt hit.

Vinduet tyvene fjernet er flere meter høyt og bredt. Da de ansatte kom på jobb søndag morgen merket de fort at noe var galt.

- De har nok brukt redskap for å løfte det bort og deretter hentet nøklene til Berlingo'en og en kundebil som sto parkert her. Begge ble stjålet av den samme gjengen, sa bileieren.

- Jøss
Britiske Art Loss Registration hadde i sin database registrert 37 stjålne kunstverk signert Edvard Munch, som ikke er kommet til rette, i 2012.

Det eldste tidfestede tyveriet går ifølge den internasjonale databasen helt tilbake til år 1900.

- Det så ut som en krigssone. Helt forferdelig. Hele galleriet var dekket i glasskår av den innslåtte ruta, sa galleriets eier Pascal Nyborg til Dagbladet i 2012.

Gallerieieren ble først klar over at litografiet er funnet igjen da han ble kontaktet av Aftenposten onsdag, skriver NTB.

- Jøss, dette var gode nyheter. Jeg har hatt jevnlig kontakt med politiet om saken, men det var dere som ga meg nyheten, sier Pascal Nyborg. 

FLUKTBILEN: Denne bilen ble brukt som fluktbil tilbake i 2009. Det er ikke kjent om de nå tiltalte hadde forbindelse med tyveriet.
FLUKTBILEN: Denne bilen ble brukt som fluktbil tilbake i 2009. Det er ikke kjent om de nå tiltalte hadde forbindelse med tyveriet. Vis mer