Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Politiet står overfor en iskald gjerningsmann

Eksperter på gjerningsmann-profiler mener mye tyder på at ugjerningen er planlagt.

PÅ BUSSEN: Dette overvåkningbildet er tatt klokka 19.45 idet Sigrid og en venninne går på 69-bussen ved Tveita kun timer før Sigrid forsvant. Hun hadde på seg det samme antrekket, samt en blå hettegenser, da hun ble borte. Foto: Politiet
PÅ BUSSEN: Dette overvåkningbildet er tatt klokka 19.45 idet Sigrid og en venninne går på 69-bussen ved Tveita kun timer før Sigrid forsvant. Hun hadde på seg det samme antrekket, samt en blå hettegenser, da hun ble borte. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) er nå savnet på 11. døgnet. Like før hun forsvant var hun i flere timer hos ei venninne.

Dette er et av tegnene på at en eventuell gjerningsmann ikke kjente henne, mener en svensk psykiater.

- Det taler sterkt for at det var noen som var ute etter en kvinne som passet hans tanker om et offer. En som kjente henne ville trolig ikke ha gjort det så kronglete som å vente i flere timer på henne utenfor venninnas hus, sier Ulf Åsgård.

VOLDEKT I BERGEN: Politiet i Bergen etterlyser denne burgunderrøde bilen etter en voldtekt i Bergen natt til lørdag 4. august. Politiet i Oslo etterlyser en burgunderrød eller vinrød bil i Sigrid-saken, men har ingen forutsetninger for å si om de to bilene kan ha noen sammenheng. Foto: Politiet
VOLDEKT I BERGEN: Politiet i Bergen etterlyser denne burgunderrøde bilen etter en voldtekt i Bergen natt til lørdag 4. august. Politiet i Oslo etterlyser en burgunderrød eller vinrød bil i Sigrid-saken, men har ingen forutsetninger for å si om de to bilene kan ha noen sammenheng. Foto: Politiet Vis mer

Han har i årevis utført såkalt gjerningsmann-profilering for svensk politi, og regnes som en av Nordens fremste eksperter på området.

- Har rekognosert Lederen for voldsavsnittet i Oslo-politiet, Grete Lien Metlid, sier til Dagbladet at de ennå ikke har fått utarbeidet en gjerningsmann-profil i Sigridsaken. Men de vil ikke si om dette skyldes at etterforskningen peker i en spesiell retning.

Politiet sier de nå jobber ut fra det de kaller moduskandidater, personer som ut ifra tidligere saker kan ha hatt noe med en slik forsvinningssak å gjøre.

Profilanalytiker Åsgård mener at en rekke momenter som er kommet fram i løpet av etterforskningen tyder på at Sigrids forsvinning kan dreie seg om en kriminell handling som er planlagt.

SAVNET: Det er ti døgn siden 16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant på vei hjem fra en venninne. Foto: Privat / NTB scanpix
SAVNET: Det er ti døgn siden 16 år gamle Sigrid Giskegjerde Schjetne forsvant på vei hjem fra en venninne. Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer

- Han har nok rekognosert i området før overfallet, alternativet er at han kjenner området godt fra før, at han bor eller har bodd i området. Det er typisk for slike saker at gjerningsmannen sjekker forholdene og eventuelle fluktmuligheter før et overfall, sier Åsgård.

Ikke DNA-spor Skoene, mobiltelefonen og en av Sigrids sokker ble kort tid etter hun forsvant funnet ved en barnehage på Østensjø, men det er ikke funnet noen DNA-spor etter Sigrid i området rundt barnehagen.

- Alt tyder jo på at tingene er blitt kastet dit. Området er sjekket så grundig at man kan si med ganske stor sikkerhet at et angrep ikke har skjedd der, sier Tore Per Bakken, som har hatt en 20 år lang karriere i Kripos, og som nå jobber som privatetterforsker.

Svakt punkt Både Bakken og Åsgård sier at det meste nå peker mot at 16-åringen er blitt bortført i en bil, på grunn av hvor få spor det er etter jenta.

Men det er nettopp denne bilen som er gjerningsmannens svakeste punkt. Der finnes det spor etter jenta.

LETER FORTSATT: Rundt 200-250 mennesker møtte i går opp ved Østensjø skole for å lete etter Sigrid i nærområdet. I dag samles de frivillige for tiende dagen på rad. Foto: Tuva Bønke Grønning
LETER FORTSATT: Rundt 200-250 mennesker møtte i går opp ved Østensjø skole for å lete etter Sigrid i nærområdet. I dag samles de frivillige for tiende dagen på rad. Foto: Tuva Bønke Grønning Vis mer

Åsgård påpeker at det er lite sannsynlig at 16-åringen har forsvunnet etter eget ønske, men at det ikke kan utelukkes. Begge understreker at de bare baserer seg på informasjonen som har vært ute i norsk media.

Åsgård eller Bakken utelukker ikke at gjerningsmannen har angrepet kvinner før.

- Men en gang må være den første, og da er det oftest dårlig planlagt og de gjør feil. Det har ikke kommet fram noe som tyder på at en gjerningsmann her har gjort feil. Om det skjedde spontant, altså om det ikke var planlagt, så pleier gjerningsmannen ofte å gjøre flere feil, sier Åsgård.

Etterlyser bilfører Ti dager etter at Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) forsvant står politiet fortsatt uten konkrete spor. Tirsdag gikk de ut og etterlyste enda en bil som har blitt observert i området i det aktuelle tidsrommet.

- Vi har fått inn flere tips om en mørkerød stasjonsvogn i Låveveien. Noen har også beskrevet den som burgunder eller vinrød, sier leder for voldseksjonen i Oslo politidistrikt, Grethe Lien Metlid.

Politiet har tidligere etterlyst sjåføren av en sølvgrå Golf personbil som ble observert i nærheten av bensinstasjonen, og føreren av en bil som ble observert stående i krysset ved barnehagen ved 00.15-tida. Metlid forteller at de nå mener de har kontroll på de to andre bilene, men vil ikke si hvordan de kom i kontakt med sjåførene.

- Det er ikke nødvendigvis slik at de meldte seg selv, eller at noen andre meldte dem inn, sier Metlid.

Burgunderrød bil BA.no skriver tirsdag at politiet i Hordaland også etterlyser en rød bil, i forbindelse med en voldtekt av en 18 år gammel kvinne i en pirattaxi i Åsane. Voldtekten skal ha skjedd mellom klokken 0350 og 0410 natt til lørdag 4. august.

Etterforskningsleder Nils Inge Romslo sier til BA at de foreløpig ikke har vært i kontakt med Oslo-politiet om bilen.

- Jeg kjenner ikke til den bilen som er etterlyst der, og har ingen forutsetning for å kunne si om det kan ha noen sammenheng, sier leder for voldseksjonen i Oslo politidistrikt, Metlid.
Hun forteller at de etter pressekonferansen tirsdag formiddag har fått inn flere tips angående den mørkerøde bilen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media