KOLLISJON: Den norske fregatten KNM Helge Ingstad og tankskipet Sola TS har kollidert i Hjeltefjorden, nord for Sture-terminalen i Øygarden kommune i Hordaland. Video: Fra Kystverkets overvåkningsfly. Vis mer

Politiet starter etterforskning etter kollisjon mellom tankskip og fregatt

Flere personer er skadd og 10 000 liter drivstoff har lekket ut i sjøen. Forsvaret vil ikke si noe om hva som skjedde.

Vet du noe om saken? Har du bilde eller video av hendelsen? Tips oss på 2400@db.no, MMS 2400 eller tlf. 24 00 00 00

Vest politidistrikt har startet etterforsking etter at tankbåten Sola TS og fregatten KNM Helge Ingstad fra Sjøforsvaret kollidert i 04-tida i natt. Ulykken fant sted ved Stureterminalen i Øygarden kommune i Hordaland.

Bilder fra stedet viser klokka 13.30 at fartøyet ligger kantret i bukta, og er i fare for å synke. Forsvaret bekrefter at fregatten har fått ytterligere slagside, men at det jobbes på spreng i et forsøk på å berge skipet.

- Mistet styreevnen

Klokka 13.00 holdt Forsvaret en kort pressekonferanse der sa noe om hva som skjedde etter kollisjonen:

- «Helge Ingstad» tok inn vann, mistet styring og drev deretter på grunn, sier sjefen for Sjøforsvaret, Nils Andreas Stensønes.

- Fartøyet manglet styreevne rett etter hendelsen, utdyper Sigurd Smith i Sjøforsvarsstaben, og la til at de har grunn til å tro at styreevnen forsvant etter, og som følge av, kollisjonen.

Forsvaret ønsker ikke å svare på spørsmål knyttet til selve hendelsesforløpet, og viser til at Havarikommisjonen skal undersøke hendelsen.

Kjørt på grunn med vilje

Sigurd Smith i Sjøforsvarsstaben sier at de etter kollisjonen kjørte fregatten på grunn med vilje, fordi den verken var stabil eller hadde flyteevne.

Til dette arbeidet ble det brukt slepebåter. Beslutningsgrunnlaget ble gjennomført av Sjøforsvarets eksperter, samt eksperter fra Forsvarets maritime kapasiteter.

Fregatten seilte som en del av NATOs stående marinestyrke (SNMG1) da hendelsen inntraff.

- Skipet var operativt, og utstyrt med de våpnene det skal ha, opplyser sjøforsvarsjefen på pressekonferansen.

Han legger til at de mener våpnene nå ikke utgjør noen fare, og at de jobber med å begrense vanninntrengingen i fregatten for å kunne berge dem.

Hovedredningssentralen opplyste klokka 07.00 at samtlige 137 personer om bord i fregatten hadde forlatt fartøyet. Åtte av dem med lettere skader.

SAMMENSTØT: Masseevakuering etter kollisjonen mellom fregatten KNM Helge Ingstad og tankskipet Sola TS i Hjeltefjorden, nord for Sture-terminalen i Øygarden kommune i Hordaland. Video: Redningssentralen Vis mer

Ivar Moen, oberstløytnant og talsmann for forsvarets operative hovedkvarter, vil ikke kommentere hva fregatten gjorde i området der kollisjonen med tankskipet skjedde.

- Det jeg kan si er at fartøyet opererte som en del av NATOs stående maritime styrke, sier han til Dagbladet.

Havarikommisjonen inn i saken

GRUNNSTØTT: Fregatten KNM Helge Ingstad fikk omfattende skader etter sammenstøtet. Foto: NTB Scanpix
GRUNNSTØTT: Fregatten KNM Helge Ingstad fikk omfattende skader etter sammenstøtet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Havarikommisjonen jobber med å undersøke kollisjonen. De opplyser i ei pressemelding at slepebåten Tenax også var involvert i hendelsen. Kommisjonen vil lede undersøkelsen, og vil ha mannskap på stedet i løpet av dagen for å starte arbeidet.

Tankbåten Sola TS er maltaregistrert og Havarikommisjonen på Malta deltar også i undersøkelsen, opplyses det.

- Det er alt for tidlig å si noe om årsaken til ulykken. Vi holder på å samle inn informasjon for å danne oss et bilde av hva som har skjedd, sier William J. Bertheussen, pressetalsmann ved Havarikommisjonen til Dagbladet.

KOLLISJON: Den norske fregatten KNM Helge Ingstad og tankskipet Sola TS har kollidert i Hjeltefjorden, nord for Sture-terminalen i Øygarden kommune i Hordaland. Video: Fra Kystverkets overvåkningsfly. Vis mer

- Det er snakk om et tankskip som har kollidert med en fregatt. Det sier seg selv at det er en alvorlig ulykke, sier han.

Ifølge Bertheussen er det for tidlig å si noe om hvordan fregatten var utstyrt.

- Vi vil ikke spekulere i hva som var på skipet, sier han.

Ferdselsforbud i området

I forbindelse med havariet er det satt ferdselsforbudet på sjøen på 1500 meter fra fregatten. På land er ferdselsforbudet 1000 meter, opplyser politiet i en pressemelding.

Ferdsel til og fra boliger som befinner seg innenfor 1000 meter vil ikke omfattes av forbudet. Avinor har i tillegg innført ferdsels- og droneforbud i luftrommet over samme område. Oberstløytnant Ivar Moen opplyser klokka 08.30 at de nå er i bergingsfasen av fregatten, som er en av fem i Norge.

ULYKKE: De to fartøyene kolliderte ved Stureterminalen i Øygarden. Kart: Equinor
ULYKKE: De to fartøyene kolliderte ved Stureterminalen i Øygarden. Kart: Equinor Vis mer

- Vi kommuniserer med alle tilgjengelige kapasiteter i området, som kan bidra til å redde fregatten. Vi spekulerer ikke i om det går ned, vi bare fokuserer på å berge den, sier Moen.

Hva som har vært årsaken til sammenstøtet, vil han foreløpig ikke spekulerer i.

- Det viktigste for oss var å få evakuert mannskapet. Nå er det neste å få berget fartøyet, sier Moen.

Drivstoff i sjøen

REDNINGSAKSJON: Det er en rekke fartøy i området for å delta i bergingsaksjonen. Foto: Marine traffic
REDNINGSAKSJON: Det er en rekke fartøy i området for å delta i bergingsaksjonen. Foto: Marine traffic Vis mer

10 000 liter helikopterdrivstoff har lekket ut fra den drøyt 130 meter lange fregatten som følge av sammenstøtet. Ifølge Bødtker ved 110-sentralen er det lagt ut lenser, og man har kontroll på utslippet.

- Det jobbes med å stabilisere fartøyet. Vi har ikke fått meldinger om at det lekker ut noe mer enn det helikopterdrivstoffet som har allerede har havnet i sjøen, sier Bødtker.

Åtte skadd

Åtte personer ble skadd i hendelsen. De er alle lettere skadd, og får behandling av helsepersonell. De 23 som befant seg i tankbåten har kommet fra hendelsen uten skader, men skipet har 625 000 fat råolje om bord. Det skal imidlertid ikke være skader på skipet.

Equinor stenger ned

GRUNNSTØTT: Redningsskøyta var torsdag morgen på plass ved havariet. Foto: Redningsskøyta K. G. Jebsen
GRUNNSTØTT: Redningsskøyta var torsdag morgen på plass ved havariet. Foto: Redningsskøyta K. G. Jebsen Vis mer

Stureterminalen etter fregatt-kollisjon i Hordaland. Stureterminalen er en olje- og gassterminal og viktig utskipningshavn for råolje og LPG i Øygarden kommune i Hordaland.

- Vi har besluttet å ta et føre var-tiltak og stenger ned driften på Sture gradvis, sier kommunikasjonssjef i Equinor, Elin A. Isaksen til Dagbladet.

- Vi flytter de som arbeider der ut av området, og bare en liten tropp blir igjen på terminalen, for å håndtere vår beredskap der, fortsetter hun. Det er et mannskap på sju som blir igjen på Sture, opplyser hun.

STENGER: Kommunikasjonssjef i Equinor, Elin A. Isaksen. Foto: Equinor
STENGER: Kommunikasjonssjef i Equinor, Elin A. Isaksen. Foto: Equinor Vis mer

Hun sier at evakueringen er et sikkerhetsmessig tiltak. Tankbåten som kolliderte med Fregatten Helge Ingstad hadde vært på terminalen og lastet opp der. Den kom ifølge Isaksen tilbake etter kollisjonen.

- Ingen om bord ble skadd, sier hun.

Saken oppdateres