Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trippeldødsfallet på Romsås:

Politiet starter etterforskning etter trippeldødsfallet i Oslo

Vil undersøke om de tre kvinnene fikk forsvarlig helsehjelp.

BEGRAVELSE: Mebrak Solomon, Nadia Ali og Rebiba Woldemariams ble funnet døde på Romsås. Her fra begravelsen i fjor høst. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
BEGRAVELSE: Mebrak Solomon, Nadia Ali og Rebiba Woldemariams ble funnet døde på Romsås. Her fra begravelsen i fjor høst. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i Oslo er i gang med å etterforske om det kan ha vært svikt i helsevesenets oppfølging av de tre kvinnene som ble funnet døde i en leilighet på Romsås i fjor høst. Det skriver Filter Nyheter.

Det var Mebrak Solomon (69) og døtrene Leah Rebiba Woldemariam (28) og Nadia Abdulaziz Adem Ali (35) som i midten av oktober ble funnet døde i sin egen leilighet.

Moren og den eldste datteren som ble funnet omkommet kom fra Eritrea til Norge som flyktninger på 1980-tallet, mens den yngste datteren var norsk-eritreisk.

Forsvarlig hjelp eller ikke

Tidligere har det vært antatt at de tre sultet i hjel sammen i leiligheten etter å ha vært isolert i lang tid. Politioverbetjent Erik Dieset nå til Filter Nyheter at de gransker dødsfallene nøyere.

- Politiet har iverksatt etterforskning for å finne ut om de tre kvinnene som ble funnet døde i en leilighet på Romsås fikk forsvarlig helsehjelp i henhold til helsepersonelloven, sier Dieset.

Varsler eller tegn til hjelp

Fylkeslege i Oslo og Akershus, Jan Petter Odden, sier til Dagbladet at de har vært i kontakt med politiet angående saken, og at de har blitt spurt om de mener saken bør etterforskes videre.

- Det har vi sagt ja til. Dette er en veldig spesiell sak, hvor vi mener at alle steiner må snus for å finne ut hva som har skjedd. Blant annet må det undersøkes om det har vært gitt varsler eller tegn til at de tre burde vært fulgt opp fra helsevesenets side uten at det har vært gjort, sier Odden.

Han legger til at Fylkesmannen senere vil ta stilling til om det også skal opprettes en tilsynssak i forbindelse med dødsfallene. Men først må politiet avgjøre om det har vært gjort noe straffbart.

- Inntil politiet avgjør om de skal etterforske dette i forhold til straffeloven, så sitter vi stille, sier fylkeslegen som ikke vil svare på hvem det eventuelt vil bli opprettet tilsynssak mot. ​

Isolerte seg

Kvinnene ble funnet i en kommunal leilighet. Naboer Dagbladet var i kontakt med i forbindelse med dødsfallet, tegnet et bilde av tre kvinner som levde et isolert liv.

- Jeg tar sjelden heisen og går mye trapper på grunn av ryggen. Jeg har likevel aldri sett dem, sa Fawzie Rawan, som bodde i leiligheten over den hvor kvinnene ble funnet døde.

Også politiet var av samme oppfatning i fjor høst.

- De har levd et isolert liv, med lite kontakt med omverden, sa Kjetil Moen, politioverbetjent ved Voldsavsnittet i Oslo den gang.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!