SAVNET: Politiet og kystvakta skal søke etter savnede Arjen Kamphuis i Saltdalsfjorden. Foto: Nederlandsk politi / NTB scanpix
SAVNET: Politiet og kystvakta skal søke etter savnede Arjen Kamphuis i Saltdalsfjorden. Foto: Nederlandsk politi / NTB scanpixVis mer

Politiet starter nye søk i sjøen etter savnet Wikileaks-arbeider

Arjen Kamphuis har vært savnet siden 20. august. Denne uka ble eiendeler tilhørende ham funnet på sjøen.

Nordland politidsistrikt melder at politiet og kystvakta har startet nye søk i Saltdalsfjorden i Nordland etter den savnede WikiLeaks-medarbeideren Arjen Kamphuis.

Kamphuis har vært savnet siden 20. august.

Siste sikre observasjon av nederlanderen er da han sjekket ut av Hotell Scandic i Bodø i 14-tiden 20. august, men en telefon som er knyttet til nederlenderen har vært slått på i et område utenfor Stavanger på kvelden 30. august. Kamphuis var på ferie i Norge da han forsvant.

Ifølge operasjonsleder Jon-Inge Moen er det ikke kommet inn ny informasjon i saken, og søket har vært planlagt siden før helgen. Letingen foregår fra Leivset sør for Fauske og inn Saltdalsfjorden til Rognan.

- Dette er innenfor et område som tidligere har blitt gjennomsøkt, sier han til NTB.

Gjorde funn

Onsdag denne uka bekreftet politiet i Nordland at de har gjort funn i sjøen søket etter Kamphuis.

«Politiet fikk i går kveld kl.19.10 melding fra en fritidsfisker som hadde gjort funn av en flytende gjenstand i havet nær land ved Kvænfloget, mellom Fauske og Rognan. Funnet knyttes til den savnede Arjen Kamphuis og politiet er sikre på at eiendelene tilhører savnende».

Politiet opplyste at funnet tirsdag kveld dreide seg om flere gjenstander.

Det er blant annet funnet en sammenleggbar kajakk som de mener tilhører den savnede. Kajakken ble funnet i Skjærstadfjorden mellom Fauske og Rogn

Politiet kan foreløpig ikke si noe om funnet kan fortelle noe om den savnede har befunnet seg i, eller i nærheten av, funnstedet.

Etter funnet i Kvænfloget tirsdag kveld, er det blitt satt i gang søk i det aktuelle området. Nye søk pågår nå i dag.

SISTE OBSERVASJON: Nederlenderen Arjen Kamphuis er savnet i Norge. Han ble sist sett da han sjekket ut av Hotell Scandic i Bodø (bildet) 20. august i år.
Foto: Per-Inge Johnsen / NTB scanpix
SISTE OBSERVASJON: Nederlenderen Arjen Kamphuis er savnet i Norge. Han ble sist sett da han sjekket ut av Hotell Scandic i Bodø (bildet) 20. august i år. Foto: Per-Inge Johnsen / NTB scanpix Vis mer

Tre teorier

Kamphuis var kollega av WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange, sikkerhetsekspert og forfatter av en bok om informasjonssikkerhet for journalister. Walla sier de foreløpig ikke har indikasjoner på at nederlenderens ekspertise på datasikkerhet og kryptering gjør søket etter ham vanskeligere enn i andre saker. Politiet jobber etter tre hovedhypoteser, politiinspektør Bjarte Walla i Nordland politidistrikt.

1) Arjen er utsatt for en ulykke

2) Han holder seg frivillig i skjul

3) Han er gjenstand for en kriminell handling

Telefonen slo inn

Saken ble mandag omtalt i programmet «Åsted Norge» på TV2. Politiet fikk i etterkant inn en rekke tips.

Politiinspektør Walla sa følgende om tipsene til Dagbladet:

- Det er i hovedsak opplysninger om observasjoner av en mann som passer beskrivelsen av den savnede. Hoveddelen stammer fra rogalandsområdet, Vikeså og Jæren. Noen få er knyttet til Bodø-området. Ingen av tipsene er helt dagsferske. Noen få tips er ikke tidfestet, andre er tidfestet til perioden fra cirka 30 august og noen dager framover. De ferskeste tipsene er fra Jæren.

Politiet opplyste tidligere denne ukaat de antar nederlenderen tok et lokaltog fra Bodø til Rognan 20. august og at han ankom bestemmelsesstedet klokka 1729. Han skulle egentlig fly hjem til Amsterdam 22. august, men han benyttet aldri denne flybilletten.

I forrige uke opplyste politiet at Kamphuis' mobiltelefon slo inn i Stavanger-området 30. august. Ifølge Åsted Norge hadde nederlenderens mobiltelefon et tysk SIM-kort.

- Vi driver etterforskning knyttet til basestasjonsinnslaget, og det gjenstår god del etterforskning knyttet til det. Vi har ennå ingen klar formening om hvordan basestasjonsinnslaget knytter seg til andre elementer i saken, svarer Walla.