Konstabler i Metropolitan Police holder vakt under en demonstrasjon høsten 2012. En spesialavdeling av Metropolitan Police, SDS, hadde som spesialoppgave å infiltrere protestgrupper. Spanerne her brukte døde barns identiteter som alias, har The Guardian avdekket. Foto: AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS
Konstabler i Metropolitan Police holder vakt under en demonstrasjon høsten 2012. En spesialavdeling av Metropolitan Police, SDS, hadde som spesialoppgave å infiltrere protestgrupper. Spanerne her brukte døde barns identiteter som alias, har The Guardian avdekket. Foto: AFP PHOTO / JUSTIN TALLISVis mer

Politiet stjal identiteten til døde barn

Engelske politispanere brukte døde barnas navn som alias.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Storbritannias største politistyrke stjal identiteten til anslagsvis 80 døde barn og utstedt falske pass i navnene deres.

The Metropolitan Police godkjente prosjektet i all hemmelighet uten å konsultere eller informere barnas foreldre. Hensikten skulle være å infiltrere forskjellige gruperinger av demonstranter.

Det er den britiske avisa The Guardian som har avdekket politiskandalen.

I løpet av de siste tre tiårene har har politifolk systematisk trålt gjennom nasjonale fødsels og dødslister på jakt etter egnede personer.

Hemmelighetsstemplet Spanerne opprettet aliaser basert på informasjon om de døde barna, og laget dokumenter som førerkort og id-kort med barnas personnummer. Noen av politibetjentene misbrukte identiteten til de døde barna i 10 år.

Politiet hevder at praksisen ikke er i bruk for øyeblikket.

Keith Vaz, leder av parlamentets innenrikskomité, er sjokkert over den grusomme praksisen.

- Det vil bare føre til enorm belastning til familier som oppdager hva som har skjedd om identiteten til sine døde barn. Dette er helt sjokkerende, sier han til The Guardian.

Prosjektet har vært dysset ned og hemmelighetsstemplet i flere tiår. En tidligere politispaner sammenlignet prosjektet med metoder som tidligere ble benyttet av etterretningstjenesten Stasi i det tidligere Øst-Tyske kommunistdiktaturet.

«For en større sak» To tidligere spanere har gitt en detaljert beskrivelse av hvordan de og andre brukte identiteten til døde barn. En, som adopterte den falske personligheten Pete Black, uttalte at det føltes som om han trampet på graven til den fire år gammel gutten hvis identitet han brukte.

- En del av meg tenkte på hvordan jeg ville følt det hvis noen brukte navnet og detaljene til min døde sønn i en slik opperasjon, sier han til The Guardian. De har valgt å ikke identifisere Black med hans egentlige navn.

Den andre politispaneren, som tok identiteten til et barn som døde i en bilulykke, sa at han var bevisst på at foreldrene ville i en sorgfase. Han snakket på betingelse av anonymitet og hevdet hans handlinger kunne forsvares fordi de var «for en større sak».

Begge offiserene jobbet for den hemmelige enheten kalt Den spesielle demonstrasjonsstyrken (SDS), som ble oppløst i 2008.

En tredje politispaner i SDS overtok identiteten til en åtte år gammel gutt som døde av leukemi. Politiet uttaler følgende:

- Vi er ikke forberedt på å bekrefte eller avkrefte hvilke individer som deltok i denne politioperasjonen.

En formell klage er mottatt, og hele operasjonen blir nå gransket av en uavhengig utvalg.

Oppsøkte hjembyene Praksisen med å bruke døde spedbarns identiteter, kan ha blitt stoppet på midten av 1990-tallet, da pasientjournalene til døde personer ble digitalisert.

Ett dokument som Guardian har fått tak i viser at rundt 80 politifolk brukt slike identiteter mellom 1968 og 1994. Det totale antallet kan være enda høyere.

For at bakgrunnshistorien skulle bli mest mulig troverdig, oppsøkte politispanerne hjembyen og gjerne huset til det døde barnet for virke overbevisende når de snakket om oppveksten og omgivelsene de vokste opp i. De lærte seg nummeret på de lokale bussene og hvordan nabolaget så ut. 

En spaner som brukte navnet John Dines, hadde et to år langt forhold med en kvinnelig aktivist før han plutselig forsvant ut av livet hennes.

I et forsøk på å spore opp den forsvunne kjæresten, fant kvinnen fødselsattesten til John Barker og prøvde å spore opp hans familie.

Hun visste ikke at hun i virkeligheten faktisk søkte etter et dødt barn.

Hun sier til The Guardian at hun var lettet over at hun aldri klarte å finne foreldrene til den døde gutten.

- Det ville vært fryktelig. Det ville sikkert ha skremt livet av dem hvis jeg kom å spurte etter et barn som døde 24 år tidligere, sa hun.