DOBBELMYSTERIUM: Liket av en mann ble funnet inne i denne våtdrakta, som hadde skylt i land på Lista i Vest-Agder 2. januar i år. Han er sjekket mot savnetmeldinger og DNA-register i Europa, foreløpig uten treff. Nå viser det seg at Nederlandsk politi har en tilsvarende sak, med et ukjent lik. Begge de to ukjente døde er funnet i samme type våtdrakt, som skal være kjøpt i den samme butikken i Frankrike. Foto: Kripos
DOBBELMYSTERIUM: Liket av en mann ble funnet inne i denne våtdrakta, som hadde skylt i land på Lista i Vest-Agder 2. januar i år. Han er sjekket mot savnetmeldinger og DNA-register i Europa, foreløpig uten treff. Nå viser det seg at Nederlandsk politi har en tilsvarende sak, med et ukjent lik. Begge de to ukjente døde er funnet i samme type våtdrakt, som skal være kjøpt i den samme butikken i Frankrike. Foto: KriposVis mer

Politiet sto uten spor etter likfunnet på Lista 2. januar - så hørte de om liket i Nederland

Med 67 dagers mellomrom ble to ukjente, døde menn skylt på land i Nederland og på Lista i Vest-Agder. Politiet mener dykkerdraktene er kjøpt på samme sted i Frankrike.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

2. januar fant en turgåer et lik ved Jøllestø på Lista. Restene av kroppen inne i dykkerdrakta som ble skyldt i land, bar preg av å ha ligget lenge i vannet.

Det var svært få spor å gå etter for politiet. Kroppen hadde ingen identifiserbare kjennetegn, og ingen var meldt savnet lokalt.

En sjekk mot det norske savnetregisteret ga heller ingen treff.

- Vi vet at vedkommende ikke er meldt savnet i Norge, det er også sjekket mot internasjonale savnetregister uten resultat, sier lensmann i Farsund, Kåre Unhammer til Dagbladet.

Det som skyller opp på strendene på Lista kan komme langveisfra. Halvøya ligger helt ute i havgapet, vest for Lindesnes. I vest er Skottland og De britiske øyer, rett sør ligger Tyskland og Nederland, og i sørøst ligger Danmark.

- Så lenge vi ikke har noen teorier kan vi ikke utelukke noe, sier Unhammer.

- Kommet med strømmen Hos ID-gruppa i Kripos, som rutinemessig håndterer funn av uidentifiserte lik og likdeler i Norge, forsto de tidlig at de sto overfor en vanskelig sak:

Vanligvis gir funnet av en død kropp mye informasjon: Hud- og hårfarge, tenner som kan sjekkes mot tannlegedata, tatoveringer, operasjonsarr og eventuelle benbrudd på skjelettet. Alt registreres i savnetregisteret, og formidles til Interpol, som igjen formidler likfunninformasjonen til andre lands savnetregistre.

Liket på Lista etterlot ingen slike spor.

- Vi har gjort de undersøkelser det er mulig å gjøre. Det er tatt DNA-prøver, og vi har dykkerdrakta med varedeklarasjon og et par svømmeføtter, sier leder for ID-gruppa i Kripos, Per Angel til Dagbladet.

Personen i dykkerdrakta var en mann, men det er umulig å fastslå alder.

- Han har vært lenge i vannet, men jeg tror ikke det dreier seg om lenger enn et år. Det er trolig ikke en nordmann, men trolig en utlending som har kommet med strømmen, sier Angel.

- Det er ikke mer informasjon å hente fra funnet. Nå er vi avhengig av å finne en savnetmelding som matcher. Får vi ikke det, ender dette opp som en sak med uidentifisert lik. Vi har svært lite å gå på, men jeg tror vi kommer i mål, sier Angel.

Identiske våtrdrakter Kripos har nemlig et spor i saken: DNA-profilen som ble sendt til Interpol, har foreløpig ikke gitt resultat. Men politiet i Nederland meldte om et interessant sammentreff.

27. oktober ble det funnet et lik på vestkysten av den nederlandske øya Texel. Også her står politiet uten identifiserende kjennetegn, og uten noen savnetmelding som matcher.

Men dykkerdraktene liket på Texel og Liket på Lista ble funnet i, er av nøyaktig samme merke, og politiet mener at de er kjøpt i samme butikk i Frankrike.

Nå sjekker politiet i Nederland og Norge om de to drukningsofrene kan ha blitt rammet av den samme tragiske hendelsen, og at den ene skylte i land langs den nederlandske vestkysten, mens den andre ble bragt med strømmen nordover, over Nordsjøen.

Der ble han skylt i land, på Lista i Vest Agder, 67 dager etter at liket i Nederland ble funnet.

- Dette er en ledetråd, og vi tenker at det kan være en sammenheng. Det er litt for tilfeldig med to uidentifiserte lik i samme type dykkerdrakt, sier Angel i Kripos.

- Vi kaller det napp, men det er ingen garanti for at det er en sammenheng, sier Angel.

INTERESSANT: Leder av ID-gruppa i Kripos, Per Angel mener forbindelsen mellom likfunnene på Lista og i Nederland er interessante. Foto: Jacques Hvistendahl/ Dagbladet
INTERESSANT: Leder av ID-gruppa i Kripos, Per Angel mener forbindelsen mellom likfunnene på Lista og i Nederland er interessante. Foto: Jacques Hvistendahl/ Dagbladet Vis mer

- Spørsmålet er hvilket land de kommer fra.

- Ikke uvanlig Det er mange typer aktivitet langs den folkerike vesteruropeiske kysten der man kan tenke seg at det er naturlig å bruke våtdrakt. At det også ble funnet svømmeføtter ved liket på Lista, begrenser imidlertid teorifloraen noe.

- Det peker mot bading eller dykking. Dette er også en lett og tynn våtdrakt som egner seg mer for bading enn langtidsdykking, sier Angel.

At det går ubemerket hen at to menn forsvinner samtidig, virker merkerlig. Men det er ikke uvanlig, sier Angel.

- Vi er avhengig av at de blir meldt savnet slik at man kan innhente savnetopplysninger som er søkbare. Uten det får vi ikke identifisert levningene.

- Folk blir egentlig ofte borte uten at noen merker det før det har gått lang tid, sier Angel.

FUNNET FØRST: Liket i Nederland ble funnet skylt opp på øya Texel 27. oktober. Også her står politiet uten identitet, og med få spor. Foto: Wikimedia commons
FUNNET FØRST: Liket i Nederland ble funnet skylt opp på øya Texel 27. oktober. Også her står politiet uten identitet, og med få spor. Foto: Wikimedia commons Vis mer