Politiet sto uten spor etter likfunnet på Lista 2. januar - så hørte de om liket i Nederland

Med 67 dagers mellomrom ble to ukjente, døde menn skylt på land i Nederland og på Lista i Vest-Agder. Politiet mener dykkerdraktene er kjøpt på samme sted i Frankrike.

DOBBELMYSTERIUM: Liket av en mann ble funnet inne i denne våtdrakta, som hadde skylt i land på Lista i Vest-Agder 2. januar i år. Han er sjekket mot savnetmeldinger og DNA-register i Europa, foreløpig uten treff. Nå viser det seg at Nederlandsk politi har en tilsvarende sak, med et ukjent lik. Begge de to ukjente døde er funnet i samme type våtdrakt, som skal være kjøpt i den samme butikken i Frankrike. Foto: Kripos
DOBBELMYSTERIUM: Liket av en mann ble funnet inne i denne våtdrakta, som hadde skylt i land på Lista i Vest-Agder 2. januar i år. Han er sjekket mot savnetmeldinger og DNA-register i Europa, foreløpig uten treff. Nå viser det seg at Nederlandsk politi har en tilsvarende sak, med et ukjent lik. Begge de to ukjente døde er funnet i samme type våtdrakt, som skal være kjøpt i den samme butikken i Frankrike. Foto: Kripos Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

2. januar fant en turgåer et lik ved Jøllestø på Lista. Restene av kroppen inne i dykkerdrakta som ble skyldt i land, bar preg av å ha ligget lenge i vannet.

Det var svært få spor å gå etter for politiet. Kroppen hadde ingen identifiserbare kjennetegn, og ingen var meldt savnet lokalt.

En sjekk mot det norske savnetregisteret ga heller ingen treff.

- Vi vet at vedkommende ikke er meldt savnet i Norge, det er også sjekket mot internasjonale savnetregister uten resultat, sier lensmann i Farsund, Kåre Unhammer til Dagbladet.

Det som skyller opp på strendene på Lista kan komme langveisfra. Halvøya ligger helt ute i havgapet, vest for Lindesnes. I vest er Skottland og De britiske øyer, rett sør ligger Tyskland og Nederland, og i sørøst ligger Danmark.

- Så lenge vi ikke har noen teorier kan vi ikke utelukke noe, sier Unhammer.

- Kommet med strømmen Hos ID-gruppa i Kripos, som rutinemessig håndterer funn av uidentifiserte lik og likdeler i Norge, forsto de tidlig at de sto overfor en vanskelig sak:

Vanligvis gir funnet av en død kropp mye informasjon: Hud- og hårfarge, tenner som kan sjekkes mot tannlegedata, tatoveringer, operasjonsarr og eventuelle benbrudd på skjelettet. Alt registreres i savnetregisteret, og formidles til Interpol, som igjen formidler likfunninformasjonen til andre lands savnetregistre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer