Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet stopper fakkelbæringen i Paris

28 arrestert, flammen slukket fire ganger. Skammens OL-flagg henger fra verdens mest kjente katedral.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet i Paris stoppet i kveld seremonien med bæringen av OL-fakkelen gjennom den franske hovedstaden, ifølge nyhetsbyrået AP.

Den dramatiske avgjørelsen kom etter mange timer med spektakulære motaksjoner som har resultert i minst 28 pågripelser.

Ifølge en talskvinne for politiet ble fakkelen fraktet med buss den siste etappen til en Charlety Stadium sør i Paris. Bussen ble eskortert av 30 politifolk, som ikke lenger tok noen sjanser etter kaoset tidligere på dagen.

Håndjern-flagg på Notre Dame

Demonstranter som protesterer mot OL-arrangør Kinas ustrakte menneskerettighetsbrudd klarte i ettermiddag å ta seg opp i Notre Dame. Der har de hengt kampanjeflagget til Reportere uten grenser (RSF) på utsiden av det store nordvendte glassvinduet til den verdensberømte katedralen.

Flagget er en svart versjon av OL-flagget, der de fargede ringene er erstattet med håndhjern som er låst i hverandre.

Symbolet har blitt et av de sterkeste i de massive protestene rettet mot Bejing-OL under fakkelbæringen som nå pågår.

Tidligere i dag klarte aktivistene å henge flagget også fra den nedre delen av Eiffeltårnet, og bildene av demonstrasjonene ved Frankrikes viktigste nasjonalsymboler går nå verden rundt.

Det svarte OL-flagget ble også vist fram fra et vindu i rådhuset i Paris av medlemmer av partiet De grønne, og borgermenster Bertrand Delanoe valgte etterhvert å avlyse hans befatning med fakkelseremonien.

SLUKKET FIRE GANGER: Det hjalp lite at fransk politi passet på den olympiske flammen. I dag måtte den slukkes fire ganger - før siste etappe ble avlyst. Foto: EPA/SCANPIX
SLUKKET FIRE GANGER: Det hjalp lite at fransk politi passet på den olympiske flammen. I dag måtte den slukkes fire ganger - før siste etappe ble avlyst. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

Fakkelen slukket

Flaggaksjonene kom samtidig som massive angrep på selve fakkelstafetten, der OL-flammen har blitt slukket minst fire ganger, ifølge Sky News.

Mange demonstranter med Tibet-flagg og slagord satte seg ned i veibanen på kjøreruta til bussen som i perioder fraktet fakkelen videre av sikkerhetssyn, mens hundrevis av politfolk hadde store problemer med å stoppe demonstranter som prøvde å få tak i selve fakkelen mens den ble båret til fots av ulike idrettsstjerner og andre kjendiser.

OL-fakkelens ferd fra Olympia i Hellas til Bejing i forkant av årets sommerleker er døpt «Harmoniens reise» av det kinesiske OL-forbundet, men reisen gjennom London i går og Paris i dag har vært et salig kaos der mange titalls mennesker har blitt arrestert i begge de europeiske hovedstedene.

Varslet spektakulære demonstrasjoner

Sikkerhetsoppbudet er enormt i Paris i dag, og rundt 3000 politimenn var i beredskap etter gårsdagens basketak i Londons gater.

Opprørspoliti, politi på rulleskøyter og på motorsykler skulle sørge for at OL-ilden kom seg helberget gjennom dagens 28 kilometer lange etappe.

På forhånd hadde organisasjonen Reportere uten Grenser i Paris varslet at demonstrantene skulle gjøre noe «spektakulært».

image: Politiet stopper fakkelbæringen i Paris

- Kineserne har sørget for at i noen få timer, vil Paris se ut som Den himmelske freds plass, sa leder Robert Menard til BBC.

Etter siste stopp i Paris i kveld ble OL-ilden klargjort for transport til San Francisco i USA, som er neste etappe på programmet.

De to kinesiske «flammevokterne» som tok med seg ilden videre i en lukket sylinder, smilte ikke.

<B>NASJONALSYMBOL:</B> Aktivister med det Kina-kritiske OL-flagget til Reportere uten grenser tok seg blant annet inn i den verdensberømte katedralen Notre Dame i ettermiddag.
<B>EIFFELTÅRNET:</B> Også selve symbolet på Paris ble åsted for demonstrasjonene. Her prøver klatrere fra brannvesenet å fjerne flagget.
<B>SLUKKET:</B> Den tidligere tennisstjerna Arnaud Di Pasquale hadde bare fått gå rundt 200 meter fra Eiffeltårnet før myndighetene besluttet å slukke fakkelen og ta den ombord i en buss av sikkerhetshensyn. Det skjedde også senere.
<B>- FRITT TIBET!</B> Pro-Tibet-aktivister og andre menneskerettighetsforkjempere la ulike hindringer i veien for fakkelbæringen gjennom hele dagen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media