Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nynazistisk organisasjon ulovlig

Politiet stoppet naziorganisasjon utenfor ambassadebygg i Oslo

Demonstrerte utenfor den finske ambassaden, samme dag som organisasjonen ble ulovlig i Finland.

FORBUDT: Tingretten i Åbo har erklært at Den nordiske motstandsbevegelsen i Finland skal oppløses. Her fra en demonstrasjon i Göteborg i fjor. Foto: John Færseth
FORBUDT: Tingretten i Åbo har erklært at Den nordiske motstandsbevegelsen i Finland skal oppløses. Her fra en demonstrasjon i Göteborg i fjor. Foto: John Færseth Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet kontrollerte tirsdag kveld flere personer tilhørende den nynazistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) utenfor den finske ambassaden i Oslo.

- Vi kom over seks personer, med tilknytning til Den nordiske motstandsbevegelsen, som hadde en uanmeldt markering utenfor ambassaden. Da vi kom fram til stedet var det relativt stille og rolig, sier operasjonsleder Line Skott ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.

All den tid demonstrasjonen var uanmeldt, besluttet politiet å bryte den opp. Samtlige seks personer, fem menn og en kvinne - alle i 30-åra, ble kontrollert og dimittert etter kontroll, opplyser politiet.

- Det er ikke ulovlig å markere sine synspunkter i Norge, men vi setter pris på å bli varslet om slike markeringer. De ble også henstilt om å varsle oss i framtida, sier operasjonslederen.

Politiet mener en fersk dom fra Finland, som erklærer organisasjonen ulovlig i landet, var bakgrunnen for markeringen i kveld.

- Dommen fra Finland er rettskraftig i dag, og det var trolig derfor de sto der (utenfor ambassaden, red.anm.), sier Skott.

Et innlegg på organisasjonens egen hjemmeside peker også i samme retning.

De viser til at det flere steder i Norden har blitt gjennomført en rekke aksjoner de siste dagene, med budskapet «Finlands sak er vår!»

Innførte forbud

Det var i november i fjor at den nynazistiske organisasjonen ble forbudt i Finland.

Det var tingretten i det sørfinske landskapet Birkaland/Pirkanmaa som erklærte DNM ulovlig i fjor, etter at organisasjonen ble anmeldt av finsk politi - som mente den nynazistiske bevegelsen oppfordrer til og belønner voldshandlinger. Ifølge retten strider organisasjonen mot loven og «god skikk».

I Finland, hvor DNM har stått langt sterkere enn i Norge, har flere demonstrasjoner utartet til opptøyer, og i 2016 døde en motdemonstrant etter først å ha havnet i basketak med nynazistene.

Saken ble anket, men også lagmannsretten i finske Åbo krevde at DNM skulle oppløses med umiddelbar virkning.

- Jeg synes dette er kjempeviktig, ikke minst med tanke på at man har samme problematikk i flere naboland. Jeg tror det kommer til å vekke interesse der, sa Kimmo Nuotio, professor i strafferett ved universitetet i Helsinki, til finske YLE den gang.

Det finske forbudet tredde i kraft i dag, samme dag som medlemmer av organisasjonen altså hadde sin markering utenfor den finske ambassaden.

- JÆVLA DUST: Forfatter og skuespiller Ole Tellefsen sto foran nynazistene fra Den nordiske motstandsbevegelsen under demonstrasjonen deres i Kristiansand i fjor sommer. Han ble så ført bort og påsatt håndjern av politiet. Video: Nordfront / NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Ønsker nazistisk Stor-Norden

DNM på sin side argumenterte for at dette forbudet strider med ytringsfriheten, og dermed også Grunnloven. Det er Nuotio uenig i.

DNM har de siste åra gjort seg bemerket i økende grad, også i Norge, og huskes her til lands særlig for sin ulovlige demonstrasjon i Kristiansand i fjor sommer, hvor et flertall av demonstrantene kom fra Sverige og Finland.

Den nordiske motstandsbevegelsen har en åpent nazistisk ideologi og har programfestet at de ønsker å danne et nasjonalsosialistisk Stor-Norden med Norge, Sverige, Danmark, Finland, Island og ev. også de baltiske landene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!