Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet stormet Blitz-huset

Gjorde store beslag i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet stormet Blitz-huset rett før 01-tida i natt.

- Det stemmer at vi er der med folk. Huset ransakes, sa operasjonsleder Even Jørstad til Dagbladet.no.

Mer vil ikke operasjonslederen si i natt.

Eksplosiver

I en pressemelding sendt ut i 01.20-tida grunngir politiet razziaen: De frykter at blitzerne oppbevarer eksplosiver i huset.

- Det er skjellig grunn til mistanke om at det har vært planlagt å bruke eksplosiver i forbindelse med avviklingen av Natos utenriksministermøte. Disse eksplosivene skal ha vært produsert og lagret på Blitz-huset. Ransakingen blir gjennomført for å sikre bevis, sier politiet i pressemeldingen.

Strafferammen for bruk av eksplosiver er fengsel i inntil ett år.

Og razziaen har gitt gevinst for politiet: Inne i huset har de funnet de en kasse med såkalte knallskudd, som ble brukt blant annet i demonstrasjonene for Ungdomshuset i København.

Politiet stormet Blitz-huset

I tillegg har politiet funnet en rull med piggtråd og nærmere 100 kasser med murstein, i tillegg til en mengde slagvåpen og andre uspesifiserte funn.

I 02.30-tida kom kriminalteknikere og tok med seg ei stor eske med ukjent innhold.

Store styrker

Det var rolig utenfor huset mens ransakingen pågikk, men det var store styrker der, med anslagsvis 10-12 politibiler. Pilestredet ble sperret av over to kvartaler, og opprørspolitiet holdt vakt i enden av gata mens kasser med beslaglagt materiale ble båret ut.

Razziaen har åpenbar sammenheng med demonstrasjonene mot Nato-toppmøtet tidligere i kveld. Rundt 200 blitzere ble pågrepet av politiet mens de prøvde å sabotere middagen for topplederne på Oslo rådhus.

Nato-toppmøtet sammenfaller med Blitz\' 25-årsmarkering, og demonstrasjonen har trolig vært planlagt lang tid i forveien.

På Blitz\' hjemmeside har det lenge vært varslet «uformelle demonstrasjoner» i kjølvannet av utenriksministermøtet, som går over to dager.

Flasker og stein

Og blitzerne holdt ord. Ved 20-tida, etter at den lovlige hoveddemonstrasjonen var over, brøt en gruppe ut og tok seg gjennom sperringene ved Kontraskjæret ovenfor rådhuset. De begynte å kaste flasker og stein på politiet, som hadde møtt tallrike opp og var godt forberedt.

Med tåregass og ny taktikk fikk de kontroll på demonstrantene i løpet av en times tid.

Flere titalls demonstranter sitter fortsatt i forvaring i natt. Flere bekymrede foreldre av demonstranter har tatt kontakt med Dagbladet.no i kveld.

Blitzere som har returnert til Blitz-huset etter å ha blitt løslatt fra varetekt nå i natt, er i harnisk over razziaen. Blant lederne utenfor huset var Stein Lillevolden, som ikke akter å uttale seg til media.

Det var ca. 50 blitzere på plass utenfor huset mens razziaen pågikk.

Etter en befaring i huset sammen med Stein Lillevolden pakket politiet sammen sperringene og overlot Blitz-huset til blitzerne igjen i 03.30-tida.

En uttalelse fra politiet om nattas funn ventes i morgen.

SLAGVÅPEN: Politifolk med finlandshetter fant diverse hjemmelagde slagvåpen.
KASTEVÅPEN: Politiet har beslaglagt nærmere 100 kasser med murstein.
MYSTISK KASSE: Kriminalteknikere tok med seg en kasse med ukjent innhold.
SPERRET: Politiet sperret av et stort område rundt Blitz-huset i Oslo sentrum.
KNALLSKUDD: Politiet fant en kasse med knallskudd.
PÅ PLASS: Stein Lillevolden var blant de mange blitzerne på plass under politiaksjonen.
SPERRET: Politiet sperret av et stort område rundt Blitz-huset i Oslo sentrum.
FULLTALLIGE: Store politistyrker var i sving inne i Blitz-huset.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling