Politiet strippet og banket opp Hamada (48) utenfor presidentens palass

Nå mistenkes politiet for å ha truet offeret til å legge skylden på andre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne videoen viser hvordan egyptisk politi banker opp en demonstrant med køller, etter å ha strippet ham for klær, fredag.

Da opptaket ble publisert vekket det sterke reaksjoner og førte til hard kritikk mot politiet.

Myndighetene kunngjorde i helgen at de vil etterforske den brutale hendelsen, som skjedde mot slutten av en åtte dager voldelig demonstrasjon mot president Mohamed Mursi, da rundt 6 000 demonstranter samlet seg utenfor palasset til president Mohamed Mursi.

Egypts innenriksminister, Mohammed Ibrahim, gikk også ut og beklaget hendelsen.

Uroen brøt ut da motstandere av president Mohamed Mursi samlet seg til nye protester i en rekke egyptiske byer. Flere tusen motstandere av Egypts president returnerte til Egypts gater fredag. De krever at Mursi trekker seg, melder NTB.

Nekter for at det var politiet som angrep Demonstranten, som er identifisert som Hamada Saber (48), er nå innlagt på et politisykehus, der han har latt seg intervjue fra sykesenga av statlig egyptisk tv.

Og Saber har en ganske annen versjon av hendelsen, enn det som tydelig kommer fram i videoen. Han hevder nemlig at det ikke var politiet, men demonstranter, som angrep ham og renvasker dermed politiet.

- Jeg falt på bakken etter å ha fått det som kjentes som et skudd i beinet, og de samlet seg rundt meg og angrep meg. De tok av meg klærne, kanskje de lette etter penger i lommene mine. Så var det noen rundt dem som ropte «Han er ikke soldat. Han er ikke soldat, men en gammel mann og du må drepe ham», sier han i intervjuet, som er sendt på egyptisk tv.

- Soldatene kom løpende mot meg. Jeg var redd for dem, men de sa til meg at de ikke skulle banke meg opp. Jeg sverger på Gud at det var dette som skjedde. Jeg fortsatt å løpe, men de gjentok at jeg ikke skulle være redd, sier han fra sykesenga.

Videre hevder han at politiet kom ham til unnsetning og fikk sendt ham på sykehus.

Dette til tross for at videoen tydelig viser hvordan uniformert politi banker ham og drar ham etter seg på asfalten.

- Tyranni Egyptiske myndigheter har også kommet med en uttalelse om at Saber sier han nekter at det var politiet som banket ham opp.

Uttalelsen har blitt mottatt med raseri av opposisjonen, som mistenker at det er myndighetene som har truet Saber til å beskytte politiet.

Også Sabers egen datter, Randa Saber, skal mistenke faren for å lyve i sin forklaring - under tvang fra politiet. Hun skal ha vært til stede da angrepet skjedde.

- At en borger kan bli banket opp på offentlig sted er kriminelt. At han blir tvunget til å endre sin forklaring er tyranni. Det har store konsekvenser for rettferdigheten, tvitret advokaten Nasser Amin, ifølge Reuters.