- Politiet sviktet Anna

Krisesenter-veteran Tove Smaadahl mener politiet utøvde «grov uforstand i tjenesten».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Her har politiet utøvd grov uforstand i tjenesten. Politiet har sviktet Anna ved å ikke gi henne den beskyttelsen hun har krav på, sier Tove Smaadahl til Dagbladet. Hun er daglig leder for Krisesentersekretariatet, og har vært med å bygge opp landets krisesentre siden begynnelsen av 1980-tallet.

- Jeg registrerer uttalelsene til Smaadahl, men kan ikke å kommentere saken ytterligere enn det som er gjort, sier sjef for Drammen politistasjon, Øyvind Aas, til Dagbladet.

- Politiet sviktet Anna

13. juli 2012 tok Anna kontakt med politiet etter at hun mente ekssamboeren kidnappet deres felles barn og truet henne på livet.

Les alt om Anna-saken her!

Etterforsket ikke 18. juli anmeldte hun ekssamboeren til politiet for trusler og vold. Politiet bekrefter overfor Dagbladet at de ikke kontaktet ekssamboeren eller Anna etter anmeldelsen, og at de heller ikke gjennomførte noe etterforskning.

FORSVARER POLITIETS HÅNDTERING: - Ut ifra den kontakten vi hadde med partene, hadde vi ingen indikasjoner på at hun var i fare, sa stasjonssjef for drammenspolitiet, Øyvind Aas, til Dagbladet sist lørdag. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
FORSVARER POLITIETS HÅNDTERING: - Ut ifra den kontakten vi hadde med partene, hadde vi ingen indikasjoner på at hun var i fare, sa stasjonssjef for drammenspolitiet, Øyvind Aas, til Dagbladet sist lørdag. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer

«Ut ifra den kontakten vi hadde med partene, hadde vi ingen indikasjoner på at hun var i fare», sa Aas til Dagbladet for ei uke siden. Dette på tross av at de pårørende og Krisesenterets journaler forteller en helt annen historie — de mente hun var livredd da hun kontaktet politiet.

14. oktober 2012 ble Anna og hennes sønn kidnappet av ekssamboeren, før han mishandlet henne og kvalte henne.

- Pliktige til å etterforske - De er pliktig til å etterforske saken og sette i gang tiltak, sier Smaadahl til Dagbladet.

I Riksadvokatens rundskriv om vold familievold fra 2008 står det at med en gang politiet forstår at det er en familievoldssak «skal det settes i gang etterforskning». Videre står det at «politiet umiddelbart må ta imot anmeldelse og gjennomføre i alle fall et kort avhør».

- SVIKTET: - Politiet har sviktet Anna ved å ikke gi henne den beskyttelsen hun har krav på, sier Tove Smaadahl til Dagbladet. Hun er daglig leder for Krisesentersekretariatet, og har vært med å bygge opp landets krisesentre siden begynnelsen av 1980-tallet. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET
- SVIKTET: - Politiet har sviktet Anna ved å ikke gi henne den beskyttelsen hun har krav på, sier Tove Smaadahl til Dagbladet. Hun er daglig leder for Krisesentersekretariatet, og har vært med å bygge opp landets krisesentre siden begynnelsen av 1980-tallet. Foto: JACQUES HVISTENDAHL/DAGBLADET Vis mer

Anna fikk ikke muligheten til å anmelde forholdene første gang hun var i kontakt med politiet, ifølge krisesenteret og de pårørende.

«Det er dessverre ikke alltid politiet har en mulighet til å ta imot anmeldelse, og vi må be dem komme tilbake seinere», sa Aas fra politiet til Dagbladet for ei uke siden.

- Her svikter politiet, sier Smaadahl.

- Svikter voldsutsatte I Riksadvokatenes rundskriv står det at hvis anmeldelsen ikke tas imot, skal det redegjøres for hvorfor. Politiet har ikke lykkes i å finne en slik redegjørelse.

BLE DREPT: Anna Medvedeva (26) ble drept av ekssamboeren 14. oktober 2012, da hun møtte ekssamboeren for at han skulle ha samvær med deres felles barn. Foto: PRIVAT
BLE DREPT: Anna Medvedeva (26) ble drept av ekssamboeren 14. oktober 2012, da hun møtte ekssamboeren for at han skulle ha samvær med deres felles barn. Foto: PRIVAT Vis mer

Smaadahl sier hun ser flere tilfeller på at politiet svikter i beskytte voldsutsatte kvinner. Hun forteller at de har hatt flere saker hvor besøksforbud blir brutt uten at det får noen konsekvenser for den som truer kvinnene.

- Voldsutøverne frykter ikke politiet, og sier rett ut at de ikke er redde for konsekvensene. Og det har de heller ingen grunn til å være. Ofte skjer det ingenting, sier Smaadahl.

HER BLE ANNA DREPT: I dette skjulet ved Grønskjær skisenter i Telemark ble den 26 år gamle russiske kvinnen funnet drept. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET
HER BLE ANNA DREPT: I dette skjulet ved Grønskjær skisenter i Telemark ble den 26 år gamle russiske kvinnen funnet drept. Foto: TOMM W. CHRISTIANSEN/DAGBLADET Vis mer