Politiet taper kampen

I sak etter sak er politi og påtalemyndighet påført sviende nederlag: De fleste av de alvorligste sakene i MC-miljøet er uoppklarte. Nesten alle de alvorlige sakene som er brakt for retten har endt med frifinnelse. De dårlige resultatene skaper stor frustrasjon innad i politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har laget en oversikt over utfallet av de alvorligste MC-sakene de siste årene. Oversikten avslører at bare et fåtall av sakene har endt med oppklaring og domfellelse. Fremdeles finnes det ikke en eneste rettskraftig dom mot folk i MC-miljøet i alvorlige saker.

Den alvorligste saken som ikke har ført fram, er bombesaken fra Drammen. Etterforskningen kostet ni millioner, men politiet klarte ikke å skaffe beviser mot de som sto bak bombeeksplosjonen mot Bandidos, som kostet den tilfeldig forbipasserende Irene Astrid Bekkevold livet.

Et annet stort nederlag for påtalemyndigheten er drapet på Bandidos-medlemmet Jan Krogh Jensen i Nedre Eiker. Et Hells Angels-medlem ble i sommer frikjent for drapet. Et annet medlem fikk saken henlagt etter lang tid i varetekt. Han krever nå millionerstatning fra staten.

En rekke alvorlige episoder med bombekasting og drapsforsøk overfor både sivile og medlemmer i MC-klubber er henlagt av politiet etter omfattende etterforskinger, viser Dagbladets oversikt.

Mislykkes

I dag har Kripos det overordnede ansvaret for etterretning og strategi mot MC-miljøet. Bare en mann jobber med MC-saker i Kripos i dag, om en stund blir det to tjenestemenn ved etterretningsavsnittet på Kriminalpolitisentralen i Oslo som skal jobbe med dette.

Oslo politikammer har det operative ansvaret i bistandssaker over hele landet. Gruppen talte tidligere syv mann, men er kraftig redusert. Syv årsverk er øremerket kampen mot MC-kriminalitet ved Trondheim politidistrikt. Men etter det Dagbladet erfarer, jobber disse btjenestemennene veldig mye med vanlige narkotikasaker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stavanger og Rogaland politidistrikt har fem mann som jobber med MC-kriminalitet. I tillegg skal alle politidistrikt i Norge som har et kriminelt MC-miljø ha en egen kontaktmann for MC-saker.

Mange kilder iog utenfor politiet mener at satsingen mot MC-bandene er alt for liten. Kilder stiller også spørsmål ved mangelen på strategi fra etterretningsavsnittet i Kripos.

Men hovedårsaken til at resultatene er så dårlige, er det strenge regimet som hersker i det kriminelle MC-miljøet. Ingen i dette miljøet snakker med politiet, ikke en gang når de selv er offer for vold. Tradisjonell politietterforsking blir derfor helt umulig.

Svært mange vitner kvier seg for å forklare seg om personer i det kriminelle MC-miljøet. Politiet kan dokumentere at folk i MC-miljøet har truet og påvirket vitner for å få dem til å endre forklaring eller trekke tilbake ting de har sagt.

Mangler bevis

Politiet i Rogaland har oppnådd en del resultater de siste årene, blant annet i narkotikasaker. Men de har også opplevd hvor vanskelig det kan være å etterforske folk i dette miljøet.

Da den store ecstasy-saken ble rullet opp i Stavanger, opplevde etterforskerne en klassisk problemstilling. Under ransaking i en leilighet der det ble funnet store mengder ecstasy, dukket det plutselig opp et medlem av Hells Angels. Han ble pågrepet umiddelbart av politiet. Men mannen nektet å forklare seg, og ingen andre ville si noe om hva slags rolle han hadde. Det endte med at han ble løslatt og aldri senere tiltalt.

- I dette landet kan du få folk til å vitne om hva som helst. Men ikke om Hells Angels, sier en frustrert politikilde.

- Vi vet hva de driver med. Men vi har problemer med å bevise det i retten, sier en annen politikilde.

BOMBE: Bomben mot bandidos-hovedkvarteret i Konnerudgata i Drammen gjorde skade for 280 millioner kroner. En person ble drept i den voldsomme eksplosjonen. Politiet har brukt ni millioner kroner på etterforskningen, men har foreløpig måtte gi seg uten resultat.