Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet tapte rettstvist om fingeravtrykk

Lister tingrett har gitt en narkotikasiktet 21-åring medhold i at politiet ikke kan tvinge ham til åpne iPhonen sin med fingeravtrykk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet mener det kan ligge bevis for narkotikaomsetning på mannens telefon. De har telefonen, men kommer seg ikke forbi fingeravtrykkslåsen, skriver Aftenposten.

- Vi har noen beviser som gir skjellig grunn til mistanke, og vi ønsker å få tilgang til telefonen for å kunne etterforske dette nærmere. Den siktede ønsker ikke å bistå ved å oppgi koden til telefonen, og derfor har vi gått til retten i håp om at fingeravtrykk vil gjøre det mulig å åpne telefonen, sier aktor i saken, politiadvokat Ole Morten Paulsen, til avisen.

Retten var i tvil om det finnes en klar lovhjemmel i straffeprosessloven for å tvinge noen til å avgi fingeravtrykk på en mobiltelefon. Dermed ble den «ikke ubetydelige tvilen» styrende i saken. Politiet varsler at de vil anke kjennelsen, og at de ønsker en prinsipiell avgjørelse om spørsmålet.

- Slik telefoner funger i dag, vil denne problemstillingen bli stadig vanligere, sier Paulsen.

Retten har i sin avgjørelse vurdert to ferske avgjørelser fra lagmannsretten, som begge landet på det motsatte av Lister tingrett. Den ene av disse vil bli anket til Høyesterett, og avgjørelsen der kan bli styrende for hvordan loven skal praktiseres. (NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!