<strong>- MÅTTE AKSJONERE:</strong> PU-sjef Ingrid Wirum sier politiet var nødt til å aksjonere. - Vi aksjonerte, fordi vi hadde konkrete opplysninger om hvor hun befant seg.
Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
- MÅTTE AKSJONERE: PU-sjef Ingrid Wirum sier politiet var nødt til å aksjonere. - Vi aksjonerte, fordi vi hadde konkrete opplysninger om hvor hun befant seg. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

Politiet tar ingen selvkritikk

Ingrid Wirum, sjef i Politiets utlendingsenhet, er stolt over jobben medarbeiderne gjør. Hun tar ikke selvkritikk på hvordan politiet har håndtert Maria Amelie-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har i denne saken gjort en jobb basert på grundig politifaglig vurderinger. Pågripelsen av Maria Amelie ble utført på en skånsom og verdig måte, sier Ingrid Wirum, sjef i Politiets utlendingsenhet (PU).

Mens politikere og samfunnsdebattanter har beskrevet arrestasjonen av Maria Amelie som særdeles lite politisk kløktig, og Borgarting lagmannsrett karakteriserte PUs håndtering som «uten fingerspitzgefühl eller musikalitet», mener Ingrid Wirum at de har gjort en god jobb.

- Vår oppgave

- Vi har gjort den jobben vi er satt til å gjøre. Selve pågripelsen skjedd rolig og uten dramatikk sier Wirum.

Hun understreker at Politiets utlendingsenhet hadde konkrete opplysninger om at Maria Amelie skulle til Lillehammer, og at det er PUs oppgave å pågripe og uttransportere asylsøkere som har fått avslag på sine asylsøknader.

- Maria Amelie har holdt seg skjult i mange år, og brukt flere falske identiteter. Vi har utført denne pågripelsen i henhold til vårt mandat, sier Wirum.

- Ville du i ettertid gjort noe annerledes?

- Vi har gjennomført denne pågripelsen etter grundige politifaglig vurderinger. I PU jobber vi veldig bevisst med verdier og holdninger. Hver dag behandler vi menneskeskjebner og det er viktig for oss at alle skal behandles på en god og at like tilfeller behandles likt.

- Måtte aksjonere
- Var det ikke unødvendig å arrestere henne etter at hun hadde holdt et foredrag på Nansenskolen?

- Her måtte vi aksjonere på dette tidspunktet, fordi vi hadde konkrete opplysninger om hvor hun befant seg. Maria Amelie har holdt seg skjult over lang tid. PU må og skal forholde seg til regelverket og gyldig fattede vedtak. Andre utenforliknende hensyn skal vi ikke ta.

- Har dette vært en vanskelig uke for PU?

- Vi har en samfunnsmessig utfordrende og vanskelig oppgave som vi skal løse. For oss er det viktig å være profesjonelle og gjøre en god jobb.

<strong>UTVIST:</strong>  Maria Amelie er utvist fra Norge.
  FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET
UTVIST: Maria Amelie er utvist fra Norge. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET Vis mer

Men samtidig vedgår Wirum at det har vært en utfordrende uke.

- Jeg har stor forståelse for at mange ansatte i PU har opplevd denne uka og kritikken vi har fått som tøff.

Skjebner
- Har Maria Amelie vært en vanskelig sak?

- Hver dag møter vi menneskeskjebner. Det er andre saker som rent personlig gjør større inntrykk på meg og våre ansatte. Jeg tenker da på uttransportering av barn og barnefamilier, og de som ikke er like ressurssterke som Maria Amelie.

- Har du fått støtte fra dine overordnede?

- Vi har hele tiden følt støtte for jobben vi har gjort av våre overordene.

- Har PU vært utsatt for politisk press?

- Nei, dette har vært en sak planlagt og gjennomført av PU alene. Det har ikke vært noen politisk innblanding.

- Til etterretning

Politiets utlendingsenhet tar Høyesteretts avgjørelse til etterretning.

- Vi tar Høyesteretts avgjørelse til etterretning, og forutsetter at Madina Salamona (Maria Amelie, red.anm.) nå overholder den meldeplikten retten har pålagt henne. Tingretten og lagmannsretten deler vår oppfatning om at det foreligger unndragelsesfare. Det vil si at det er fare for at hun ikke vil forlate Norge i tråd med de vedtak som er fattet, sier PU-sjef Ingrid Wirum.

- Vi respekterer at retten i denne saken mener at det er tilstrekkelig med meldeplikt for å unngå unndragelse, sier PU-sjefen.

— PU anket i denne saken fordi vi ønsket å få belyst visse sider ved lagmannsrettens avgjørelse opp mot tidligere praksis i liknende saker. Det har vi nå fått. Status i selve utlendingssaken er uforandret, sier Wirum.


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer