Politiet tar over dobbeltdrap fra Bosnia - norsk statsborger siktes

Setter inn store ressurser for å etterforske nesten fire år gammelt dobbeltdrap på kaffebar.

PÅGREPET: Mannen ble pågrepet i Bosnia i 2014, mistenkt for dobbeltdrap. Nå har norsk politi tatt over saken. Video: ATVBL Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En norsk statsborger i 40-åra er siktet for å ha drept to personer med et titall skudd på en kaffebar i Bosnia i august 2014. Det bekrefter politijurist Hans-Petter Aasen hos Sør-Øst politidistrikt overfor Dagbladet.

Mannen, som for tida sitter fengslet i Norge for familievold, ble i september 2015 frikjent for dobbeltdrapet i bosnisk tingrett. En frifinnelse som senere ble opphevet av det bosniske rettsvesenet.

Innen opphevelsen hadde imidlertid mannen frasagt seg sitt bosniske statsborgerskap, men beholdt sitt norske. Dermed var han i utgangspunktet fri, helt til norsk politi rettet søkelyset mot ham.

Siden den gang har det pågått en omfattende jobb for å få overført saken til Norge. Nå har endelig svaret kommet.

Full etterforskning i Norge

- Norsk politi har overtatt saken fra politiet i Bosnia. Han er siktet for to drap utført i Bosnia, opplyser Aasen.

Dagbladet har tidligere omtalt at det er gjort beslag relatert til saken i Norge. Politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen, som tidligere var politiets jurist i saken, sa i april at det var etterforskningsarbeidet i Norge som gjorde at de ba om å få overta saken.

- Vår interesse i saken, er at dette er en norsk statsborger bosatt i Norge, og man skal ikke slippe unna grov kriminalitet bare ved å bytte statsborgerskap. Det er ingen garanti for at det blir tiltale i Norge, men vi vil i alle fall forsikre oss om at alt i saken har kommet fram først, sa Mathiassen den gang.

Politiet i Norge har nå fått oversendt en rekke dokumenter fra Bosnia, og har ifølge Aasen startet gjennomgangen av disse. Mye av tida framover vil ifølge politiadvokaten gå til dette.

- Det er et tidkrevende arbeid, og det går med både tid og ressurser til dette, sier Aasen som ikke tør å forutsi noe tidsperspektiv med tanke på en eventuell tiltale.

- Svaret ligger i Bosnia

Dagbladet var i kontakt med mannens forsvarer, advokat John Christian Elden, da saken ble omtalt i april. Han sa den gang at de er kjent med politiets arbeid, men stiller seg undrende til det som er gjort fra norsk politi.

- Vi har skjønt fra juristene i Bosnia at norsk politi har vært svært aktive for å prøve å overta saken. Det er litt rart, da den ikke har noe med Norge å gjøre, sa Elden den gang.

Han la til at det trolig ikke er lovlig å tiltale mannen på nytt for noe han er frifunnet for. Likevel har både Elden og hans klient fokus på drapssaken. Selv tror advokaten at svaret på hvem som utførte dobbeltdrapet ligger et annet sted enn i Norge.

- Vi tror løsningen på den ligger i Bosnia, der den egentlige drapsmannen trolig bor. Det er en sak med mange løse ender og mange har drapsmotiv, så vi får mye arbeid i Bosnia de neste årene, sa Elden i april.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer