Politiet tar selvkritikk: - Uheldig

Utrykningspolitiet innrømmer at de ikke skulle ha lagt ut Snapchat-innlegget med bilde av en ung mann som skulle rustestes.

LA UT DETTE: Utrykningspolitiet publiserte dette innlegget på Snapchat, av en ung mann som var tatt i å kjøre uten gyldig førerkort og hadde innrømt bruk av hasj. Dagbladet har sladdet bildet før publisering.
LA UT DETTE: Utrykningspolitiet publiserte dette innlegget på Snapchat, av en ung mann som var tatt i å kjøre uten gyldig førerkort og hadde innrømt bruk av hasj. Dagbladet har sladdet bildet før publisering. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Politiet tok fram mobilen og knipset et bilde da helsepersonell skulle rusteste en ung mann som var stanset uten gyldig førerkort.

Bildet endte torsdag kveld på Snapchat-kontoen til utrykningspolitiet.

«UP stanset fører uten gyldig førerkort som innrømmet bruk av hasj. Ble også anmeldt for det samme i desember. Her på legevakta», skrev de i en bildetekst.

Også det spesifikke stedsnavnet er tagget i Snapchat-innlegget, som har sirkulert på Twitter de siste dagene. Saken ble først omtalt av Varden.

- Dette kan være et brudd på taushetsplikten og åndsverklovens regler om rett til eget bilde, sier Politihøgskolen-professor Morten Holmboe til Dagbladet.

Han deltar blant annet i forskergruppen «Politiet i det digitale samfunn».

Utrykningspolitiet erkjenner at innlegget var uheldig med tanke på personvernet. Les resten av svaret lenger ned i saken.

KAN VÆRE BRUTT: Offentliggjøring av et personbilde kan være i strid med åndsverklovens paragraf 104 om rett til eget bilde, også dersom man ikke ser ansiktet, ifølge professor Morten Holmboe. Foto: Jon Strype
KAN VÆRE BRUTT: Offentliggjøring av et personbilde kan være i strid med åndsverklovens paragraf 104 om rett til eget bilde, også dersom man ikke ser ansiktet, ifølge professor Morten Holmboe. Foto: Jon Strype Vis mer

- Ikke særlig bra

Bildet er delvis sladdet, men det er ikke nødvendigvis tilstrekkelig, påpeker Holmboe.

- Utgangspunktet er at taushetsplikten vil gjelde selv om man har forsøkt å anonymisere. Spørsmålet er om bildet røper personlige opplysninger, og om personen kan gjenkjennes.

Han forklarer at offentliggjøring vil kunne være tillat dersom den som er avbildet gir et informert samtykke.

- Men jeg synes det skal mye til for at et samtykke er gyldig i en slik situasjon, der en person er innbrakt og mistenkt for et straffbart forhold.

Professoren vil ikke konkludere med at politiet har begått et lovbrudd, men er skeptisk til denne typen publiseringer.

- Generelt mener jeg det ikke er særlig bra at man legger ut slike bilder, som kan røpe personlige forhold, av mennesker i en sårbar situasjon, mistenkt for straffbare forhold, sier Holmboe.

Har du tips i denne saken, eller om liknende saker? Kontakt Dagbladets journalist her.

- Vil kunne kjenne ham igjen

Leder av Advokatforeningen, Jon Wessel-Aas, forklarer at det kan gjøres unntak fra taushetsplikten, dersom det kan begrunnes med et «åpenbart tjenstlig behov».

- Her kan jeg overhodet ikke se at det er et slikt behov for å dele dette i form av et bilde i sosiale medier, sier han.

KAN KLAGE: Advokatforeningens leder, Jon Wessel-Aas, sier at personen som er avbildet kan klage inn saken til politiet. Foto: Heiko Junge / NTB
KAN KLAGE: Advokatforeningens leder, Jon Wessel-Aas, sier at personen som er avbildet kan klage inn saken til politiet. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Selv om verken ansikt eller navn framgår av innlegget, mener Wessel-Aas det kan være identifiserende, på grunn av:

  • Den geografiske stedsangivelsen
  • Det er bare hodet som ikke vises

- Normalt vil de som er i hans nærmeste omgangskrets kunne kjenne ham igjen, med de opplysningene som er røpet her.

Wessel-Aas sier at han har identifisert denne typen publiseringer som et generelt problem i politiet.

- Det er fint at de er til stede i sosiale medier og forteller om arbeidet sitt, men det er noen tilfeller der det virker som at de har for lavt bevisstnivå med hensyn til hva som hører hjemme å dele der.

Politiet: - Vil ta lærdom av dette

I en skriftlig generell uttalelse til pressen sier UP-sjef Knut Smedsrud at de fikk en del reaksjoner på Snapchat-innlegget.

- Derfor ble det foretatt en nærmere vurdering av bildet, noe som førte til at det ble fjernet etter kort tid.

- Denne publikasjonen på Snapchat var uheldig med tanke på personvernet, og utrykningspolitiet vil ta lærdom av dette. Våre retningslinjer for bruk av sosiale medier vil bli revidert slik at tilsvarende publiseringer ikke skal skje igjen.

UP-sjefen sier videre at UP er på sosiale medier for å bedrive forebyggende og opplysende trafikksikkerhetsarbeid.

- Målet vårt med tilstedeværelsen på Snapchat er særlig å nå de yngste sjåførene. Vi er opptatt av å informere om konsekvensene som følger av fartsoverskridelser, ruskjøring, uoppmerksomhet med mer. I tillegg viser vi til et og annet hverdagsøyeblikk.

Etter at saken ble publisert, har Smedsrud svart på spørsmål om delingen vil få konsekvenser for tjenestepersonen som delte bildet:

- Det får konsekvenser på den måten at det er en lærepenge for både tjenestepersonen som publiserte, og oss andre i UP, sier han.

Dagbladet har også spurt om politiet vil beklage overfor den avbildede mannen, men har foreløpig kun fått bekreftet at de ikke har snakket med ham etter hendelsen.

Aftenposten skriver at Foreningen tryggere ruspolitikk vil klage inn saken til Spesialenheten for politisaker.

– De har delt lignende bilder jevnlig på sine Snapchat-kontorer. Det har vært flere bilder av kroppene til personer de har stoppet i ulike situasjoner. Jeg mener det er en uting å ta bilder av folk som er i så ydmykende situasjoner for å lage litt sensasjonelle Snapchat-storier av det. Det er usmakelig, sier styreleder i foreningen, Rebekka Lossius, til avisen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer