Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet tar selvkritikk for Storskog-håndtering

Burde hatt større ressurser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet tar selvkritikk og sier de burde ha satt inn større ressurser for å håndtere strømmen av flyktninger over Storskog i Finnmark i fjor høst.

Opplysningene kommer fram i utkastet til Politidirektoratets såkalte erfaringskartlegging av situasjonen slik den var da om lag 5000 asylsøkere kom til Storskog fra Russland i fjor høst.

Avdelingsdirektør Knut Smedsrud i Politidirektoratet kommenterte delrapporten onsdag selv om han påpeker at den ikke er satt inn en helhetlig sammenheng og heller ikke er kvalitetssikret.

- Ikke gjort nok Han berømmer politiet i Øst-Finnmark for innsatsen med å håndtere de mange flyktningene og skriver at politiet sentralt fulgte situasjonen nøye, men innrømmer at det ikke ble gjort nok.

- I ettertid er det imidlertid ikke vanskelig å erkjenne at vi burde ha satt inn mer ressurser på et tidligere tidspunkt, sier Smedsrud.

- I september, da Politidirektoratet mottok den første varslingen fra Østfinnmark politidistrikt, var det allerede store utfordringer med ankomster via grensen i Østfold og ikke minst knyttet til situasjonen ved Politiets utlendingsenhet på Tøyen i Oslo, skriver Smedsrud videre i redegjørelsen. Han peker på at det kom over 500 personer hver uke på Østlandet.

Han skriver at det etter kort tid ble sendt flere politifolk for å hjelpe til i Øst-Finnmark og at det en periode var mer enn 100 ekstra medarbeidere på stedet.

Anundsen overprøvde politiet Da politiet på Storskog mente de ikke hadde kapasitet til å returnere alle asylsøkere som kom fra Russland, grep justisminister Anders Anundsen (Frp) inn og beordret utsending, ifølge utkastet til Politidirektoratets såkalte erfaringskartlegging.

Da regjeringens nye instruks om avslag uten realitetsbehandling for asylsøkere som kom fra Russland, ble iverksatt, tok politisk ledelse i Justisdepartementet styringen over grensestasjonen, skriver VG.

Følte seg overkjørt Selv om alle de utsendte asylsøkerne ble returnert av de russiske grensevaktene etter få minutter, krevde Anundsen og hans statssekretær Jøran Kallmyr (Frp), som var til stede på Storskog, at politiet skulle fortsette å sende ut personer med engangsvisum. Politiet følte seg overkjørt, skriver iFinnmark.

Anundsen vil ikke kommentere den foreløpige rapporten. Departementet vil avvente den endelige rapporten før det gir noen kommentar.

Russerne reagerer Den russiske ambassaden i Norge reagerer på at norske politiske myndigheter ville sette Russland på prøve ved å sende asylsøkere tilbake uten gyldig visum, melder NRK.

- Dette var en absolutt uakseptabel og provokativ praksis som motsier innholdet og ånden i den russisk-norske tilbakeføringsavtalen fra 2007. Det er ikke slik partnere skal behandle hverandre, skriver pressekontakt Andrej Kulikov ved den russiske ambassaden.

Justisdepartementet svarer NRK med at norske myndigheter hele tiden har forholdt seg til avtalen med Russland.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!