FORSØKER Å VILLEDE: Flere eksperter på terrorisme tviler på forklaringene som den siste pågrepne etter Brussel-angrepene har gitt til politiet. De mener Mohamed Abrini (bildet) — «mannen med hatten» — forsøker å villede etterforskerne. Foto: Belgias føderale politi/EPA/Christophe Saidi/NTB Scanpix
FORSØKER Å VILLEDE: Flere eksperter på terrorisme tviler på forklaringene som den siste pågrepne etter Brussel-angrepene har gitt til politiet. De mener Mohamed Abrini (bildet) — «mannen med hatten» — forsøker å villede etterforskerne. Foto: Belgias føderale politi/EPA/Christophe Saidi/NTB ScanpixVis mer

Politiet: Terroristen ville slå til mot fotball-EM

Men terroreksperter tviler på forklaringene som den siste pågrepne etter Brussel-angrepene har gitt til politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den siste mistenkte etter terrorangrepene i Paris og Brussel, Mohamed Abrini (31), ble pågrepet i Belgia fredag. I avhør med politiet har han forklart at den opprinnelige planen til gruppa var å slå til under sommerens fotball-EM i Frankrike. 

Men den intense politijakten på gruppa etter terroren i Paris i november fikk angriperne til å gå bort fra sin opprinnelige plan. I stedet gikk terroristcellen, som kobles til ekstremistgruppa IS, til angrep mot Brussel 22. mars i år.

- Flere elementer i etterforskningen har vist at terroristgruppen opprinnelig hadde intensjoner om å slå til i Frankrike igjen, heter det i en uttalelse fra talsmann for påtalemyndigheten, Eric Van Der Sypt søndag ettermiddag.

Senere på kvelden ble det kjent at terrorcellens mål i Frankrike var sommerens største folkefest, fotball-EM, som arrangeres mellom 10. juni og 10 juli i Frankrike.

To dager før angrepene i Paris i novmeber ble 31-åringen fanget opp av et overvåkingskamera på en bensinstasjon nær Paris sammen med Salah Abdeslam, som ble arrestert i Brussel like før angrepene 22. mars. Abrini skal ha forklart til politiet at terrorgruppa la om planene sine etter at Abdeslam ble arrestert under en politiaksjon bare dager før angrepene i Brussel. 

- Vil beskytte andre Flere eksperter er imidlertid skeptiske til forklaringene som kommer fram i avhør med politiet. 

- Det kan godt være at de sier ting som ikke er sant for å villede etterforskerne og beskytte andre, uttaler terroristforsker Hans Brun ved King's College i London til Aftonbladet.
Den belgiske historikeren og jihadisteksperten Pieter Van Ostaeyen er også skeptisk til Abrinis utsagn, ifølge NTB.

- Jeg har fulgt bevegelsene deres i flere år, og jeg tror ikke dette er riktig. Det er bare en magefølelse, men jeg kan ikke forestille meg at noen med en så høytstående posisjon ville ha fortalt hva som skjedde, sier han til den belgiske nettavisa Het Laatste Nieuws.

Van Ostaeyen mener det Abrini har sagt i avhør handler om å beskytte de gjenværende delene av terrornettverket.

Han går så langt som å hevde at det kan være at Mohamed Abrini ikke engang er «mannen med hatten». Forskeren sikter til at 31-åringen har hevdet i avhør at han er mannen som ble filmet med hatt av overvåkingskameraene på flyplassen i Brussel.

Den franske avisa Libération siterer anonyme politikilder som forteller at etterforskerne har funnet flere spor på en PC, tilhørende selvmordsbomberen Ibrahim El Bakraoui (30), som ble funnet i en søppelkasse ved rue Max-roos i Schaerbeek-distriktet i Brussel. 

Får råd fra kalifatet Sporene dreier seg blant annet om et lydopptak, der selvmordsbomberen Ibrahim El Bakraoui planlegger terrorhandlingen sammen med en ukjent kontakt i Syria. 

- Det dreier seg om brainstorming. De diskuterer konkrete angrep, når de skal slå til og om alle gjerningsmennene skal dø umiddelbart eller om noen skal trekke seg tilbake, sier en sikkerhetskilde til avisen.

- Det er et slående bevis på at cellen holder kontakten med Syria ved like for å få råd og direktiver fra «kalifatet».

Kilden sier også at det i løpet av samtalen nevnes mål i både Belgia og Frankrike.

- El Bakraouis datamaskin er en gullgruve med informasjon, sa kilden ifølge avisa. 

Fant testamentet Politiet har tidligere opplyst at de fant testamentet til Ibrahim El Bakroui på den samme maskinen. Også det var innspilt som en lydfil.

På opptaket skal El Bakraoui blant annet ha sagt «jeg vet ikke hva jeg skal gjøre», og ha gitt uttrykk for at han hadde dårlig tid. På opptaket sier han også at han fryktet å ende opp i en celle ved siden av Paris-terroristen Salah Abdeslam, dersom terroraksjonen trakk ut i tid.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram