Politiet til aksjon mot «Brakkebygrenda» i Oslo

Kaster ut okkupanter i Gamlebyen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet slo til mot okkupantene i Gamlebyen i Oslo tidlig i morges. Store deler av St. Hallvards gate ble sperret av med spesialbygde lastebiler. Flere titalls politifolk, med støtte fra beredskapstroppen tok seg inn på den okkupert tomta mens brannvesenet og ambulanse var i beredskap.

Det hele gikk relativt rolig for seg. Politiet har tatt ut fire - fem personer fra den okkuperte tomta, mens minst to personer er pågrepet.

Kollektivet er et såkalt økokollektiv som går under navnet «Brakkebygrenda». Etter det Dagbladet forstår, bodde det 10-20 personer på området før de fikk utkastelsesvarsel rundt juletider. Etter dette skal rundt halvparten ha valgt å flytte, mens en gruppe på rundt ti valgte å bli.

GÅR INN: Okkupantene har oppholdt seg på tomta i flere år, og ble sist kastet ut i 2008. De skal nå ha fått nytt utkastelsesvarsel før jul i fjor. Foto: Kristoffer Egeberg/Dagbladet
GÅR INN: Okkupantene har oppholdt seg på tomta i flere år, og ble sist kastet ut i 2008. De skal nå ha fått nytt utkastelsesvarsel før jul i fjor. Foto: Kristoffer Egeberg/Dagbladet Vis mer

- Vi bistår namsfogden i Oslo i saken. På vegne av fogden har vi vært i en dialog med de som bor der. Den har ikke ført frem, og i dag går vi til aksjon på vegne av grunneier og namsfogden, sier operasjonsleder i Oslo politidistrikt,  Andre Kråkenes, til Dagbladet.

Tomten har vært okkupert i mange år ettersom grunneieren bor i utlandet og ikke har fremmet konkrete planer for eiendommen. Namsfogden i Oslo, Eirik Alexander Dey, sier naboklager er bakgrunnen for utkastelsen. Kommunen har pålagt grunneieren å rydde eiendommen. Dette har igjen ført til at grunneieren har gått rettens vei for å få okkupantene kastet ut.

Det ble svært dramatisk forrige gang politiet gikk til aksjon mot «Bakkebygrenda», i 2008.
Det kom til slosskamp mellom politi og husokkupanter, og det ble satt fyr på en campingvogn. Derfor tok politiet ingen sjanser når de aksjonerte i morges.

Okkupantene har bodd i campingvogner, bobiler og brakker på eiendommen året rundt.

MANNSTERKE: Politiet vil ikke si hvor mange politifolk som er sendt ot for å fjerne aksjonistene, men de er på plass med både ridende politi, og store pansrede kjøretøy. Foto: Kristoffer Egeberg/Dagbladet
MANNSTERKE: Politiet vil ikke si hvor mange politifolk som er sendt ot for å fjerne aksjonistene, men de er på plass med både ridende politi, og store pansrede kjøretøy. Foto: Kristoffer Egeberg/Dagbladet Vis mer