Politiet til barnevernet: - Kom og hent dem

Gutt (14) kjørte bilen, to 15-åringer røykte hasj. - Våre virkemidler strekker ikke til, sier politibetjent.

 GJENGANGERE: : 14-åringen og de tre  15-åringene som ble stoppet ved Kopstad i Vestfold i natt i stjålet bil fra Kristiansand, har flere hundre anmeldelser og saker på nakken. I dag blir de sluppet ut igjen av politiet. FOTO: TOM ERIK RØNNINGEN, TØNSBERGS BLAD.
GJENGANGERE: : 14-åringen og de tre 15-åringene som ble stoppet ved Kopstad i Vestfold i natt i stjålet bil fra Kristiansand, har flere hundre anmeldelser og saker på nakken. I dag blir de sluppet ut igjen av politiet. FOTO: TOM ERIK RØNNINGEN, TØNSBERGS BLAD.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): I natt ble 14- og 15-åringene fra Sørlandet med flere hundre anmeldelser og lovbrudd  på rullebladene stoppet i stjålet bil på E18 av politiet i Vestfold.   

Så ble de kjørt til politiarresten i Drammen fordi biljakten startet i Søndre Buskerud politidistrikt. 

I dag blir guttene kjørt tilbake til den vanlige hverdagen under barnevernets oppsyn i Arendal og Kristiansand. 

Politibetjent Ole Bjørn Kleivane i forebyggende avdeling i Agder politidistrikt jobber med guttene i byen som har samlet opp mange hundre saker på rullebladet allerede i 14 - 17 års alder.

- Det er jo trist - Vi ønsker at det skal gå bra med dem. Det er jo det som ligger i bunnen for jobben vår. Men jeg blir dessverre ikke overrasket om de dukker opp igjen, og det er jo litt trist. Det er frustrerende at det ikke finnes en trylleformel som kan få satt en stopper for denne rundgangen, sier Kleivane til Dagbladet.

Han vil ikke ha noen synspunkter på om guttene burde vært fengslet.

- Det er trist at de virkemidlene vi rår over ikke virker. Alle over 15 år er ansvarlige for egne handlinger, men fram til 18 års alder er det praksis å forsøke andre virkemidler fengsel, sier Kleivane.

Over 500 saker Han peker på at tre av de mest aktive, yngste lovbryterne ble varetektsfengslet i sommer etter et bankran.

- For sju av guttene hadde vi registrert over 500 saker pr. 10. august. Det har vært mer siden, men vi har ikke talt opp nå. Det er nærmere ti av dem, og de kjenner hverandre selv om de ikke opptrer i flokk, sier politibetjenten som jobber med forebyggende arbeid.
14-åringen kjørte Det var 14-åringen som kjørte bilen på E18 i natt og som er anmeldt for å ha stjålet den. To av 15-åringene har innrømmet at de røykte hasj og vil få et forelegg for det.

- Den tredje 15-åringen er det foreløpig ikke opprettet noen sak på. Han ser ut til å ha hatt en mer perifer rolle og bare vært med på turen, sier operasjonsleder Hans Christian Gundesø i Søndre Buskerud politidistrikt til Dagbladet.
 
- Kom og hent dem To av guttene bor på institusjon og en i fosterhjem, mens den fjerde blir tatt hånd om av barnevernet på annen måte.  

Barnevernet i hjemkommunene har fått beskjed om å komme og hente guttene i Drammen. 

De fire tenåringene og noen gutter til i samme alder på Sørlandet er kjent for å havne rett i nye kriminelle forhold så snart de er løslatt av politiet. 

-  Har politiet vurdert varetektsfengsling etter nattens biljakt?  

Høy list for varetekt - Jeg er ikke politijurist, men generelt kan jeg si at lista ligger høyt for å framstille så unge personer for varetektsfengsling, sier operasjonsleder Hans Christian Gundesø til Dagbladet.  

De nye sakene fra i går kveld og i natt blir oversendt Agder politidistrikt fordi det var der bilen ble stjålet og det er der guttene har uoppgjorte saker fra før.

 VIRKEMIDLENE FUNKER IKKE:  - Jeg blir dessverre ikke overrasket om de dukker opp igjen, sier politibetjent Ole Bjørn Kleivane, som jobber med forebyggende politiarbeid i Agder politidistrikt i Kristiansand. FOTO: PER FLÅTHE.
VIRKEMIDLENE FUNKER IKKE: - Jeg blir dessverre ikke overrasket om de dukker opp igjen, sier politibetjent Ole Bjørn Kleivane, som jobber med forebyggende politiarbeid i Agder politidistrikt i Kristiansand. FOTO: PER FLÅTHE. Vis mer