Trine Frantzen-mysteriet:

Politiet tilbake på gravplass

Jobber med nye søk i det 15 år gamle forsvinningsmysteriet.

NYE SØK: Politiet er mandag morgen tilbake på Øvsttun gravplass for nye undersøkelser i Trine Frantzen-saken. Foto: Leif Stang / Dagbladet
NYE SØK: Politiet er mandag morgen tilbake på Øvsttun gravplass for nye undersøkelser i Trine Frantzen-saken. Foto: Leif Stang / DagbladetVis mer

SISTE: Politiet holder fortsatt på der de begynte i morges, altså ved den samme gravstøtten, forteller Dagbladets reporter på stedet rett før klokka 16.

- Jobben tar lengre tid enn vi trodde på forhånd. Vi jobber med små mursteiner og jorda er hardpakket. Jeg kan verken bekrefte eller avkrefte at vi har gjort funn, sier politiinspektør Tore Salvesen til Dagbladet.

Politiet vil jobbe videre på stedet fram til klokka 21 i kveld.

- Jeg ser ikke bort ifra at vi må fortsette i morgen, sier Salvesen.

BERGEN (Dagbladet): Mandag morgen vil politiet på nytt starte graving på Øvsttun gravplass i Bergen etter nye tips i saken. Ifølge Dagbladets reporter på stedet, har det i morgentimene sluttet å regne. Forholdene er dermed gode for politiet, som har satt i gang graving ved to gravsteiner.

Bøtter fylles med jord og bæres over i et telt. Der blir massene gjennomgått.

I tillegg har det mandag blitt jobbet med en skanner, som trilles rundt på gravplassen, noen meter unna der forrige søk etter Frantzen ble gjennomført i mai. Det rigges også til et telt, hvor jorda fra eventuell graving vil bli undersøkt.

Forsøkene på å finne levninger etter Trine Frantzen var mislykkede, da politiet gravde flere steder på gravplassen 15. og 16. mai.

Helt nye vitner

I ettertid har politiet i Bergen blitt kontaktet av nye vitner som skal ha gitt konkrete observasjoner fra det aktuelle tidsrommet i 2004 da Trine Frantzen forsvant. Dette er opplysninger som til nå ikke har vært kjent for politiet.

- Politiet har blitt kontaktet av vitner som aldri har vært inne i saken tidligere. Dette er personer som verken er fra rusmiljøet rundt Frantzen eller synske personer, sier politiinspektør Tore Salvesen til Dagbladet.

POLITIINSPEKTØR: Tore Salvesen er mandag på plass på Øvsttun. Foto: Leif Stang / Dagbladet
POLITIINSPEKTØR: Tore Salvesen er mandag på plass på Øvsttun. Foto: Leif Stang / Dagbladet Vis mer

Politiet mener at det på bakgrunn av dette er hensiktsmessig å søke på nytt. De anser vitneforklaringene som troverdige.

- Vi er innstilt på å jobbe helt til klokka 21 i kveld om nødvendig. COWI gjennomfører nå skanninger. De gjør dette for egen læring og tar selv kostnaden, sier Salvesen, og legger til:

- Opplysningene er så detaljerte og konkrete at vi har besluttet å gjennomføre ytterligere manuelle søk på nærmere angitt sted ved Øvsttun gravplass.

De søker levninger etter Trine Frantzen, som forsvant da hun var 31 år gammel i 2004. Hun ble sist ble sett i dette området.

Området for det aktuelle søket er fortsatt å betrakte som et kriminalteknisk åsted og vil bli gjennomsøkt ved manuell graving på en slik måte at eventuelle bevis ikke går tapt. Det er ikke aktuelt å scanne det nærmere angitte området ved hjelp av georadar på forhånd.

Skannet 12 graver

Åstedet vil også denne gangen bli tildekket mot innsyn. Den kriminaltekniske undersøkelsen på gravplassen vil kunne pågå i dag og i morgen.

Pårørende i saken, festere av graver og gravplassmyndighetene er orientert om arbeidet og har gitt sitt samtykke.

Ved eventuelle funn vil media bli orientert når dette ikke kan skade den videre etterforskningen.

Politiet har tidligere i år gjennomført såkalt geoskanning av 12 graver på kirkegården.

SKANNER: Det vil bli gjort nye skanninger på gravplassen mandag. Foto: Leif Stang / Dagbladet
SKANNER: Det vil bli gjort nye skanninger på gravplassen mandag. Foto: Leif Stang / Dagbladet Vis mer

Tungt rusmiljø

Frantzens sporløse forsvinning er en av Norges største krimgåter. Natt til 7. mai 2004 skal hun ha vært på fest sammen med flere venner i en leilighet i Bergen, ikke langt fra gravplassen i Fana der politiet nå søker etter levninger.

En teori er at Frantzen, som tilhørte et belastet rusmiljø, ble drept med en overdose narkotika for deretter å bli fraktet til gravplassen og gjemt bort ved en fersk grav der.

Saken oppdateres