Ransaket og fotograferte svarte unge menn på McDonald's

Politiet tilbyr seg å møte mennene de ransaket, for å forklare seg. Sami (19) og Emmanuel (20) sier ja til invitasjonen

De to kameratene mener seg trakassert og forhåndsdømt.

AVFOTOGRAFERT: Under ransakingen på McDonald's Grorud blir Emmanuel Osei (20) stilt opp mot veggen og avfotografert av politiet, foran andre restaurantgjester. Foto: Sami Hassan
AVFOTOGRAFERT: Under ransakingen på McDonald's Grorud blir Emmanuel Osei (20) stilt opp mot veggen og avfotografert av politiet, foran andre restaurantgjester. Foto: Sami HassanVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo-politiets framferd mot to unge menn i helga har skapt sterke reaksjoner. I jakten på gjerningsmenn etter en hendelse ble de to kameratene med afrikansk bakgrunn kroppsvisitert, fotografert og ID-sjekket inne på McDonald's-restauranten på Grorud nordøst i byen.

- Plutselig måtte vi ransakes, og de tok oss med inn på toalettet. Det var veldig ubehagelig, fortalte 19-årige Sami Hassan.

Stilt opp foran vegg

Han og vennen Emmanuel Osei (20) har dokumentert hvordan de ble stilt opp foran en vegg og avfotografert av betjentene.

- Det var ekkelt, og dette skjedde foran masse folk på restauranten. Det er første gang jeg har opplevd noe sånt fra politiet, sa Emmanuel.

De to vennene sier de valgte å samarbeide, men føler seg trakassert og forhåndsdømt av betjentene, og synes de ikke fikk god nok forklaring på hvorfor ransakingen var nødvendig.

FØLER SEG TRAKASSERT: Emmanuel Osei (20) mener politiet må komme med en ordentlig unnskyldning. Foto: Privat
FØLER SEG TRAKASSERT: Emmanuel Osei (20) mener politiet må komme med en ordentlig unnskyldning. Foto: Privat Vis mer

Rapperen Hkeem og Sahar Hassani fra Antirasistisk Senter var blant dem som reagerte sterkt på hendelsen.

- At svarte ungdommer behandles på denne måten, skjer dessverre systematisk, sa Hassani.

- Ikke diskriminering

«Det kan hende de ikke fikk god nok forklaring. Derfor har de et stående tilbud om et møte med meg og de aktuelle betjentene.» John Roger Lund, leder for Oslo-politiets enhet Øst

John Roger Lund, leder for Oslo-politiets enhet Øst, forklarer at politiet fikk beskjed om narkotikabruk på Linderud Senter i forkant av hendelsen på Grorud, 4 kilometer unna.

- Dette involverte en del kriminelle aktører som seinere ble påtruffet på McDonald's på Grorud. Vi stoppet og kontrollerte personer etter beskrivelser som var gitt - i alt 19 personer, sier Lund til Dagbladet.

Politiinspektøren avviser at tjenestemennene trakasserte Hassan og Osei. Han presiserer at ikke bare mørkhudede ble sjekket.

- Dette hadde ingenting å gjøre med diskriminering. Ungdommene vi lette etter, var der, og vi valgte å slå ring rundt hele stedet. Det var også etniske nordmenn blant dem som ble visitert, sier han.

Stående tilbud

Lund understreker likevel:

- Det kan være vi sjekket for mange som ikke hadde noe med forbrytelsen å gjøre, og det kan hende de ikke fikk god nok forklaring. Derfor har de et stående tilbud om et møte med meg og de aktuelle betjentene.

- BEHANDLET SOM KRIMINELL: Sami Hassan (20) mener betjentene behandlet ham og Emmanuel som kriminelle. Foto: Osou Leigh
- BEHANDLET SOM KRIMINELL: Sami Hassan (20) mener betjentene behandlet ham og Emmanuel som kriminelle. Foto: Osou Leigh Vis mer

Han presiserer:

- Under visitasjoner må vi være skånsomme, hensynsfulle og kommunisere godt med medborgerne. Det er klart at å bli kroppsvisitert kan oppleves som veldig ubehagelig - derfor er det viktig at vi gir god informasjon, og det kan vi bli bedre på.

Emmanuel sier han og Sami er villige til å møte Lund og betjentene til en oppklarende samtale.

- Ja, vi vil møte dem og høre hva de har å si, sier 20-åringen til Dagbladet.

SYNES DET VAR RART: En Dagbladet-leser synes det var rart at han ble stoppet og visitert midt på åpen gate i Oslo. Video: Tipser. Les mer om saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/her-blir-den-helt-tilfeldige-mannen-visitert-midt-pa-gata-i-oslo---aldri-sett-liknende/68696597 Vis mer

Han synes Lunds uttalelser så langt er utilfredsstillende.

- Han unnskylder seg, men likevel ikke. Det virker som politiet ikke helt har tatt dette til seg, sier Emmanuel.

- Skjellig grunn

Oslo-politiet uttalte i helga at kroppsvisitasjonen kom i stand på grunn av en midlertidig utvidet fullmakt enhet Øst hadde fra 1. til 8. februar. Vanligvis må politiet ha såkalt skjellig grunn til mistanke for å ransake folk, men med den utvidede fullmakten kan de gjøre det med hvem de vil innenfor et definert geografisk «problemområde». Lund avviser nå at visitasjonen på McDonald's var en slik aksjon.

ENGASJERT: Advokat Fridtjof Feydt har nå engasjert seg i saken på Sami og Emmanuels side. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
ENGASJERT: Advokat Fridtjof Feydt har nå engasjert seg i saken på Sami og Emmanuels side. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Her var det skjellig grunn til mistanke. Det er som om det har foregått et masseslagsmål med 25 vitner. Da vil vi ringe inn alle til stede og ta personalia etc. Her valgte vi å slå ring rundt McDonald's fordi de mistenkte befant seg der, sier han.

Etter aksjonen ble bl.a. ei øks og et pistolhylster konfiskert, sammen med en bil.

Den profilerte advokaten Fridtjof Feydt har nå engasjert seg i saken, og tilbyr sine tjenester til Hassan og Osei.

- Jeg skal ha møte med klientene på lørdag, og da kommer jeg til å be om å få alle dokumentene i saken. Og når jeg har fått dem, skal vi vurdere et møte med politiet, sier han til Dagbladet.