Politiet tok 8-åring

BERGEN (Dagbladet): Åtte år gamle «Knut» gråt og strittet imot. Men overmakta ble for stor da politiet og barnevernsvakta i går tok seg inn i det gamle bedehuset der han hadde søkt asyl sammen med mormor. Årsak: «Knut» skal tilbakeføres til sin eksnarkomane mor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå er han plassert på barnehjem. Åtteåringens lege har på det sterkeste advart mot tvangsflytting av gutten ved hjelp av politi.

Legen skriver: «Det vil være direkte uforsvarlig med stor fare for store og varige skader på gutten med en slik fremgangsmåte.»

Men mormors (57) og onkels (32) bønn om først å ta kontakt med guttens lege, førte ikke fram. De har vært siktet for barnekidnapping etter at biologisk mor, gjennom sin advokat, anmeldte dem.

- Hvordan er det mulig å kidnappe et barn man har hatt omsorg for i snart åtte år? spør de.

I april vedtok fylkesnemnda for sosiale saker i Hordaland at gutten skulle flytte til en ny skole på et sted hvor han ikke har familie utenom moren, som han bare har hatt sporadisk kontakt med.

- Prøvekanin

Moren skal ha vært narkoman i 15 år og rusfri i seks måneder da vedtaket ble fattet. Nå er hun etablert på ny med samboer og et lite barn. I vedtaket heter det at gutten kunne ha nytte av et eget behandlingstilbud når han har flyttet til sin mor. Gutten er i dag velfungerende, og har aldri hatt behov for psykologhjelp.

- Det er hårreisende at gutten skal gjøres til en prøvekanin i morens forsøk på rehabilitering, mener mormorens advokat, Odd Drevland.

Er «Knut» rettsløs?

Mormor og onkel - som har hatt gutten siden han var tre måneder gammel - betegner fylkesnemndas vedtak som et overgrep mot gutten.

Bergen byrett avviste nylig å ta saken opp til behandling i rettsapparatet. Grunn: Verken «Knut», mormoren, guttens biologiske far eller Bergen kommune blir ansett for å være part i saken og er uten søksmålsadgang.

- Hvem skal da tale «Knuts» sak? spør mormoren som vil være anonym av hensyn til gutten og saken som ikke er avsluttet.

Gutten fikk aldri oppnevnt noen talsmann da saken ble behandlet i fylkesnemnda, sjøl om regelen tilsier at alle barn fra skolepliktig alder skal ha en egen talsmann.

Barnevernet mente gutten hadde best av fortsatt å bo hos mormor da saken var oppe til behandling i fylkesnemnda, men er nå tro vedtaket som er fattet.

- Siden 1991 har vi prøvd å bli formelt godkjent som fosterhjem, men ble fortalt at det var unødvendig. I dag innser vi at uten det formelle vedtaket er vi rettsløse, sier mormoren.

- Mormoren og onkelen har begått en alvorlig straffbar handling, og det var nødvendig å gripe inn, sier politiinspektør Gunnar Fløystad ved Bergen politidistrikt.

<B>HENTET ÅTTEÅRING: Fire politimenn og to fra barnevernsvakta hentet åtteåringen ut fra bedehuset.