FORBUDT: Det er totalforbud mot droneflyging over Tromsøya. Likevel ble det i dag oppdaget flere droner i lufta over øya. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX
FORBUDT: Det er totalforbud mot droneflyging over Tromsøya. Likevel ble det i dag oppdaget flere droner i lufta over øya. Foto: Tor Richardsen / SCANPIXVis mer

Politiet tok drone-kinesere på fersken

Tromsøværing slo alarm om flere droner i lufta over et «ulovlig område». Avinor er bekymret.

Tidlig fredag morgen rykket politiet i Tromsø ut etter en uvanlig melding. Åtte droner skulle ha blitt observert i lufta over Tromsø Maritime skole, i et område hvor det er strengt forbudt å fly droner uten spesiell tillatelse.

- Det er ikke hverdagskost at vi får meldinger om droneflyging i et slikt omfang, sier operasjonsleder Kåre Munkvold i Troms politidistrikt til Dagbladet.

Det er innført et totalforbud mot droneflyging på hele Tromsøya, som er innenfor en vedtatt sikkerhetsavstand til Tromsø lufthavn, Langnes, opplyser politiet.

Det hadde turistene som var ute i byen med guide tilsynelatende ikke fått med seg.

- Det viste seg at det var et kinesisk reisefølge som har operert disse dronene, uten kjennskap til forbudet. Dersom man skal fly drone på Tromsøya, så skal det skje med tillatelse fra Avinor, sier Munkvold.

TROLLSTIGEN: Jo William Boman ville filme Statens Vegvesen på brøyting av Trollstigen med drone. Resultatet ble en spektakulær video. Video: Jo William Boman Les hele saken her: http://www.dagbladet.no/nyheter/67543995 Vis mer

Antallet droner var imidlertid ikke åtte, slik politiet først meldte. Derimot besto reisefølget av totalt åtte personer, men i lufta var det «bare» to droner.

Det var en ansatt ved Tromsø Maritime skole som varslet politiet.

- Ikke spioner

Politiet har gjennomført avhør av det kinesiske reisefølget ved hotellet de bor på, og vil opprette sak på forholdet.

- Begge personer som har operert dronene vil få utferdiget et forelegg. Det tas ikke beslag i utstyret, skriver politiet på Twitter ved 11-tida fredag.

Sikkerhetseksperter har de siste dagene advart om trusselen kinesisk etterretning utgjør, etter at det onsdag ble kjent at det norske selskapet Visma har blitt utsatt for et hackerangrep. Nyhetsbyrået Reuters meldte at Kina sto bak.

TAR KREATIVT TIL DET EKSTREME: Dette kanadiske ekteparet tenkte nytt - og stort - da de ikke hadde råd til en vanlig bolig. Video: Great Big Story Great Big Story lager unike minidokumentarer om alt mellom himmel og jord. Lyst til å se mer? Se Dagbladets spilleliste her: https://goo.gl/Q2kvcj Vis mer

Politiets operasjonsleder Munkvold mener imidlertid det ikke er stor grunn til å bekymre seg for etterretningsoperasjoner i lufta over Tromsøya fredag.

- Vi har ikke noe grunnlag for å tro at det er snakk om spioner. Dette er et reisefølge med en kinesisk guide, ler Munkvold.

Han forteller at politiet fra tid til annen mottar meldinger om ulovlig droneflyging på øya.

Da politiet fortsatt trodde det var snakk om åtte droner, omtalte Munkvold omfanget som spesielt.

- Jeg har aldri sett et slikt omfang, sier operasjonslederen, som opplyser at det foreløpig er uklart for politiet hva formålet med droneflygingen var.

Han kan for øvrig melde om blå himmel og godt fotovær i Tromsø.

Skrekkscenario

Lufthavnsjef Ivar Helsing Schrøen sier til Dagbladet at de ble varslet av politiet umiddelbart.

- Vi ble varslet av politiet og gjorde en sikkerhetsvurdering. Politiet hadde raskt kontroll på dem, og det påvirket derfor ikke trafikken, sier han.

- Det var med andre ord ingen umiddelbar trussel mot flytrafikken i Tromsø?

- Nei, heldigvis ikke i dette tilfellet. Men det er takket være politiets raske innsats. De er utrolig effektive når det gjelder dette problemet, sier Schrøen.

- Hvor dramatisk er droneflyging i nærheten av flyplasser?

- Skrekkscenarioet er et sammenstøt mellom en drone og en flymaskin, og konsekvensene det kan få.

DRONEDREPER: Våpenet overstyrer dronens egne instrumenter og gjennomfører en tvungen kontrollert landing. Vis mer

Blir anmeldt

Han sier at de blir bekymret hver gang det kommer meldinger om droner i lufta over Tromsøya.

- Tidligere har vi opplevd droneaktivitet i både inn- og utflygingssonene. Vi har derfor informert turistkontor og reiselivsbedrifter, og har i tillegg flerspråklige oppslag ved ankomst på flyplassen om droneforbudet.

Lufthavnsjefen mener lokalbefolkningen har fått med seg forbudet, og sier utfordringen først og fremst dreier seg om tilreisende turister.

Det kinesiske reisefølget som i dag ble stoppet av politiet kan også vente seg et mindre hyggelig minne fra «Nordens Paris».

- Vi anmelder automatisk all ulovlig droneaktivitet. Det vil også skje her, sier Schrøen.

Måtte stenge

Norske flyplasser har ved ujevne mellomrom blitt rammet av droneflyging, selv om det er forbudt å fly droner nærmere enn fem kilometer fra norske flyplasser. Blant annet har Tromsø lufthavn og Oslo Lufthavn Gardermoen tidligere vært stengt i kortere perioder, ifølge NTB.

I 2017 hadde problemet blitt så omfattende at Luftfartstilsynet, politiet og Avinor så seg nødt til å gå hardt ut mot dronebruk nær flyplasser.

LYNNEDSLAG: Nordmennene Kristoffer Braathen og Peter Haugnæss var i nærheten av Lysekil, da tordenværet trakk innover land. De bestemte seg for å filme det hele med drone. Plutselig slår lynet ned og antenner bakken. Gutta ringte straks redningstjenesten, men til alt hell slukket regnet brannen etter hvert. Men like bortenfor ligger Preems oljeraff... Vis mer

Kan ende i fengsel

Bøter og fengselsstraff er konsekvensen, opplyste politiet den gang, etter at tre norske lufthavner hadde måttet stenge i løpet av én måned som følge av droneflyging for nær innflyging og rullebaner, ifølge NRK.

- Vi må gå skarpere ut og advare mot et fenomen som brer om seg, sa politioverbetjent Kristian Krohn ved Gardermoen politistasjon den gang.

- Det er en radius rundt alle flyplasser på fem kilometer der det ikke er lov å fly droner. Dersom du bryter dette, kan det føre til både bøter og fengselsstraff, fortsatte han.

Avinor-direktør Henning Bråtebæk varslet samtidig at Avinor vil anmelde enhver sak hvor en drone utgjør fare for flytrafikken. Det samme gjelder Luftfartstilsynet.

- Som dronefører har du fullt ansvar for skader på personer og eiendeler. Luftfartstilsynet vurderer å anmelde alle brudd på denne lovgivningen, sa Bente Heggedal, seksjonssjef for ubemannet luftfart i Luftfartstilsynet, ifølge NTB.

DRAMATISK: Full beredskap måtte settes inn på Gardermoen da en tankbil med 40 000 liter flydrivstoff kantret og rullet rundt. Video: Fra serien «OSL 24-7» på Viasat 4. Vis mer Vis mer