Politiet tok feil - ilagt kjempebot

Satte London i frykt, skjøt uskyldig "terrorist".

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): London-politiet er funnet skyldig i å ha satt andres liv og sikkerhet i fare ved å jakte på - og skyte - en de trodde var en selvmordbomber.

Den brasiliansk gutten Jean Charles de Menezes ble den 22. juli i 2005 skutt av politiet i London.

Dette skjedde utenfor t-banestasjonen Stockwell.

Stor aksjon

Politiet satte i gang en stor anti-terror-operasjon som endte med døden for den 27 år gamle brasilianeren. Som viste seg å være helt uskyldig.

Det var The Metropolitian Police som unødig satte publikums liv i fare da de satte i gang den storstilte jakten med masse bevæpnet politi.

Boten, som er fastsatt av Old Bailey jury, er på 175 000 pund ( ca 2. mill norske kroner), ifølge BBC News.

Det ble også ilagt saksomkostninger på 385 000 pund.

STORAKSJON: Den 22. juli 2005 satte London-politiet i gang storstilt jakt på en mistenkt terrorist. Her utenfor Stockwell Tube station ble han skutt. FOTO: SCANPIX
STORAKSJON: Den 22. juli 2005 satte London-politiet i gang storstilt jakt på en mistenkt terrorist. Her utenfor Stockwell Tube station ble han skutt. FOTO: SCANPIX Vis mer

Beklager

Polititjenestemannen som ledet aksjonen blir ikke kjent personlig skyldig.

En talsmann for politiet beklager den tragiske hendelsen og legger til at det er en tøff business å være politi i London. Han sier politiet må lære av feilen.

Ble spanet på

Operasjonen startet dagen før, etter en mislykket bombeaksjon. Etterforskerne knyttet en av de mistenkte, Hussain Osman, til en boligblokk sør i London.

Menezes bodde også i denne blokken, men da han forlot hjemmet om morgenen, var spanerne usikre på om han var rette mann. Elektrikeren tok en buss og var på vei videre ned til t-banen da han likevel ble skutt.

Det var sannsynligvis kommunikasjonssvikt internt i politiet som førte til feiltakelsen.

USKYLDIG: Brasilianske Jean Charles de Menezes ble skutt, mistenkt for å være selvmordsbomber.