Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Politiet tok kvelertak under pågripelse

Mann (48) døde etter arrestasjon. Tre politimenn under etterforskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De to 19-åringene Mikal Hegstad og Magnus Iversen Haugen ble vitner da politiet pågrep en mann på et offentlig servicekontor i Trondheim i går.Spesialenheten for politisaker har nå startet etterforskningen av tre politifolk, som rutinemessig har status som mistenkte. De er ennå ikke avhørt, og har ikke blitt suspendert fra sine stillinger.

- Jeg kveler ham

Etter å ha blitt utpekt av ansatte på servicekontoret etter det som ble oppfattet som truende adferd, gikk politiet bort til den nå avdøde 48-åringen og ba om legitimasjon. Da han ikke ville bli med politiet tok de to politimennene mannen i hver sin arm og førte ham mot døra.

- Han ble rabiat, og løftet politimennene opp fra gulvet mens de hang i armene hans, forteller Iversen Haugen til Adresseavisen.

Politifolkene la 48-åringen i bakken, så han lå på magen med én mann over seg. Det var da politimannen ifølge de to vitnene skal ha ropt «Jeg kveler ham!» samtidig som han hadde en arm rundt halsen på den pågrepne.

- Det hørtes ut som om han ikke fikk luft, og etter hvert begynte beina hans å sprelle. Da de slapp taket gispet han etter luft og ropte «are you trying to kill me?», sier Iversen Haugen til Adresseavisen.

Etter hvert ble det satt håndjern på 48-åringen, før han ble dratt ut på trappa utendørs, der basketaket fortsatte. Da en tredje tjenestemann ankom stedet og bisto kollegene begynte mannen å sprelle igjen og ropte høyt.

- De tok noe som lignet på et kvelertak igjen da han begynte å rope. Så ble han liggende livløs i rundt 10 minutter. De sjekket pulsen hans sikkert ti ganger, sier Hegstad.

Begge de unge øyenvitnene mener politiet overreagerte, og er villige til å stille som vitner i en eventuell rettssak om dødsfallet. Ungdommene karakteriserer politiets opptreden som «grov vold».

- Han var ingen trussel. Folk som så hendelsen så sjokkerte ut og ristet på hodet, hevder Hegstad overfor Adresseavisen.

Etterforskes av «SEFO»

Trondheimspolitiet har så langt vært svært ordknappe om hendelsen.

- En mann på 48 år døde på St. Olavs Hospital i ettermiddag etter at han fikk et illebefinnende i forbindelse med en pågripelse. Spesialenheten for politisaker er rutinemessig varslet om saken og kommer til å sette i gang etterforskning, skrev Sør-Trøndelag politidistrikt i en pressemelding i går.

Ifølge politiet har sykehuset opplyst at dødsårsaken foreløpig er ukjent. Politiet «sier seg lei for at pågripelsen fikk en slik utgang», men vil ikke gi noen uttalelser til media før på en pressekonferanse i Trondheim seinere i dag.

- Det blir ikke gitt noen kommentarer om dette i formiddag, sier stasjonssjef Ove Sem til Dagbladet.no.

Lederen for Spesialenheten for politisaker i Midt-Norge var i formiddag ikke tilgjengelig for kommentarer.