Aksjon mot bompenger i Oslo

Politiet tok lappen fra aksjonsleder under bompengeaksjon

53 nye bommer i Oslo setter sinnene i kok. Til slutt måtte politiet gripe inn.

LEDER: Aksjonsleder Cecilie Lyngby på Hellerudsletta før kjør-sakte-aksjonen startet torsdag. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
LEDER: Aksjonsleder Cecilie Lyngby på Hellerudsletta før kjør-sakte-aksjonen startet torsdag. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag kveld samlet aksjonister mot bompenger seg på Hellerudsletta utenfor Oslo. Aksjonsleder Cecilie Lyngby uttalte at hun var klar for kamp mot de nye bommene som skal innføres i hovedstaden.

Aksjonistenes tur inn mot Oslo gikk imidlertid ikke helt problemfritt. Operasjonsleder hos politiet i Oslo, Kim Vindsland, forteller om trafikale utfordringer på E6 som en direkte konsekvens av kjør-sakte-aksjonen.

- En ambulanse ble hindret på grunn av mye kø. Dermed tok det lengre tid enn vanlig å rykke ut for denne. Det er selvsagt uheldig, og vi har rykket ut til aksjonen for å følge opp, sier Vindsland til Dagbladet.

BOMPENGER: Mange er sinte og fortvilet etter at bompenge-prisene ble kraftig økt i Oslo-området. 4. oktober samlet flere hundre bilister seg i en kjør-sakte-aksjon fra Hellerudsletta til Oslo sentrum. Reporter: Frode Andresen. Video: Anita Arntzen. Redigering: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Like før klokka 20.30 meldte politiet at trafikken fremdeles gikk sakte. Da hadde også to personer fått reaksjoner fra politiet.

- Det er i alle fall to vi har vært i kontakt med, og en av dem har fått førerkortet beslaglagt, hvis ikke begge, sier Vindsland.

Operasjonslederen understreker samtidig at det ikke er gitt dispensasjon til å bryte trafikkreglene ved å kjøre uforholdsmessig sakte på motorveien.

- Får vi melding om en bil som kjører sakte og skaper problemer eller farlige situasjoner, så må vi undersøke om dette og eventuelt ta affære. Politiet har mottatt flere meldinger fra frustrerte bilister, og vi vurderer fortløpende om noe er så kritikkverdig at de skal få forelegg, sier Vindsland.

Lyngbys sertifikat beslaglagt

Overfor Dagbladet bekrefter aksjonsleder Lyngbys advokat, Thomas Klevenberg, at det er hans klients førerkort som er blitt beslaglagt.

- Hun er dypt lei seg. Lyngby føler at hun har fulgt de regler som gjelder i forbindelse med hennes engasjement for aksjonsgruppa hun leder, sier Klevenberg til Dagbladet og fortsetter:

- Hun har hatt et nært samarbeid med politiet i forbindelse med ulike aksjoner - det hadde hun også i arbeidet med denne aksjonen. Derfor har hun ingen forståelse for at politiet går til det skritt å beslaglegge førerkortet hennes, noe som er et alvorlig inngripen i hennes private situasjon.

Advokaten forteller at han har fått dokumentert at politiet ikke hadde noen innvendinger mot aksjonen. Han varsler også at saken vil følges opp videre.

- Vi kommer til å se nærmere på saken i morgen. På nåværende tidspunkt kan jeg ikke se at det er noe grunnlag for beslagleggelse av førerkort.

Store konsekvenser

Før aksjonen startet var Lyngby tydelig på at hun var klar til å ta opp kampen mot de nye bommene som skal innføres i Oslo.

- Aksjonen gjennomføres fordi det kommer 53 nye bommer neste år, og vi er imot de høye prisene. Vi kjører, tuter og har plakater og merker på bilene for å være synlige og skape debatt, samtidig som vi viser hvor mange som er imot de høye prisene, sa Lyngby til Dagbladet.

Aksjonslederen fortalte at hun ønsker en større diskusjon om bomopptrappingen, og at flere av historiene og konsekvensene som følge av de 53 bommene skal komme fram.

Det er ikke første gang Lyngby fronter motstanden mot bompengene. Hun mener aksjonene har gitt henne bedre innblikk i hva ringvirkningene blir.

- Det er folk som må ta kollektivtransport og bruke mye mer tid på transport, og barn som må slutte på fritidsaktiviteter fordi foreldrene ikke har råd til bompengene. Jeg har fått inn mange historier om konsekvensene dette fører til, i tillegg til at det har skapt reaksjoner, sa Lyngby.

BOMPENGESAKEN: Gro Nylander, nestleder i besteforeldrenes klimaaksjon, har stilt opp for å vise at det også finnes de som er for økte bompriser og bomringer. Reporter: Frode Andresen. Video: Anita Arntzen Vis mer

Kostbart svigermorbesøk

En av dem som viet torsdagskvelden til kjør-sakte-aksjonen var Lasse Søderstrøm. Han og kona bor i Lørenskog, og ser med gru på hvordan de 53 nye bommene vil påvirke dem.

- Hvis vi skal inn til byen koster det en del penger. Og nå blir det enda dyrere. Vi bruker blant annet å besøke svigermor som bor i byen. Det kommer til å bli veldig kostbart framover, sier Søderstrøm.

Han mener det allerede betales så mye i avgifter for drivstoff og veiavgift at de nye bompengene blir overflødige. Til politikerne har Søderstrøm en klar beskjed når det kommer til de nye bommene:

- Fjern dem!

Motaksjonister

Til tross for at politiet måtte ta grep, var det flere av aksjonistene som kom seg helt fram til Frognerparken, hvor kjør-sakte-aksjonen endte. Der ble de møtt av motaksjonistene i Besteforeldrenes klimaaksjon (BKA), som hadde møtt opp for å vise sin støtte til bomringene.

Mens BKA ropte «Bomringer tusen takk», strømmet det inn med biler fylt at bomringmotstandere. Nestleder i BKA, Gro Nylander, synes det er på tide at noen representerer dem som er glade i bomringene.

- Vi har jo fått reinere luft i byen, mindre svevestøv, friskere unger og friskere kolspasienter. Så det er mange goder med bomringen, sa Nylander til Dagbladet.

Videre sa hun at hun forstår dem som «kjenner det på lommeboka», men mener at man aldri kan la lommeboka går foran helsa.

- Det er klart at avgifter rammer urettferdig, men det gjør alle avgifter. Så det må vi heller prøve å ordne gjennom et godt skattesystem, sa hun.

BOMPENGESTREIK: Over to hundre biler kjørte sakte i tog på E18 mellom Sandvika og Oslo torsdag 6. september. Det gjorde de i protest mot bompenger, og aksjonistene håper det vil skremme politikerne. Video/reporter: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer Vis mer

Ansikt til ansikt

Selv om motaksjonistene med Nylander i spissen hadde møtt opp ved aksjonens endepunkt, bedyret hun at de ikke var der for å konfrontere aksjonistene som aksjonerer mot bompenger.

- Vi er her for å vise at det er mange som er glad for bomringen. Også må jo de få lov til å vise at de er imot den. Så vi er fredelige, hyggelige mennesker, sa hun og innrømmet at de var litt urolige for hvordan bompengemotstanderne ville reagere på deres motaksjon.

Taktfast fortsatte de sine kamprop, mens både motorsykler og personbiler kom inn på parkeringsplassen ved Frognerparken. På andre siden av veien ytret aksjonistene sin motstand mot økte bompenger.

«Nå går de gamle hjem», var aksjonistenes siste kamprop til motaksjonistene. Noe som ble møtt med latter og klapping fra begge sider.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer